Bağcılar Bağlar Mahallesi'ndeki 2 bin metrekarelik parsel 11 Mart 2016 tarihinde EsSeyid Osman Hulusi Efendi Vakfı'nın mülkiyetine geçti. Daha önce Bağcılar Belediyesi'ne ait olan parsel, takas karşılığında vakfa verildi.
Parsel planlarda ‘Sosyal ve Kültürel Tesis Alanları’ olarak gözüküyordu. Vakıf, arazinin imarının ‘Özel Sosyal Kültürel Tesis Alanına alınması’ talebinde bulundu. Talep üzerine 13 Ocak 2017 tarihinde üst ölçekli plan İBB Meclisi'nde değiştirildi. Plan için hazırlanan raporda İBB'nin kendi birimleri dikkat çekici uyarılarda bulunmuştu. Planlama Müdürlüğü ‘özel’ ibaresinin eklenmesinin kamu kullanımı yerine özel kullanıma olanak tanıyacağına dikkat çekmişti. 12 Aralık 2017 tarihinde de alt ölçekli plan İBB Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilerek planlama süreci tamamlandı. Karara tepki gösteren CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “Kamu alanının özel alana alınmasını doğru bulmuyoruz. Bu vakıf size yakın olmasa kamu alanını özelleştirmezdiniz” dedi.
Ayrıcalıklı plan değişikliğinin yapıldığı Hulusi Efendi Vakfı, Nakşibendi tarikatına bağlı. Vakıf 1990’lı yıllarda Malatya Darende'de fakülte yaptırmak için halktan topladığı bağışlar ile gündeme gelmişti. Bu konu Ergenekon sürecinde de tartışıldı. Çünkü Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, 20002008 arası İnönü Üniversitesi'nde rektörlük yapmıştı. Hilmioğlu, rektörlüğü döneminde EsSeyid Osman Hulusi Efendi'nin müritlerine karşı mücadele vermişti. “Şeyhin fakültesi” denilen Malatya Darende İlahiyat Fakültesi'nde görevli altı öğretim elemanı, fakülte dekanlarını YÖK'e şikâyet etmişti. Şikayette “Dekan Süleyman Toprak, ilçedeki Nakşibendi Şeyh Osman Hulusi Efendi tarikatıyla irtibat kurmamızı emretti. Kendisi, bu tarikatın dergahına uğramadan fakülteye gelmiyor” deniliyordu. YÖK tarafından hazırlanan raporda, tarikatının EsSeyid Osman Hulusi Efendi Vakfı aracılığıyla bağış topladığı, bağışların fakülte yerine vakfa aktarıldığı belirtiliyordu. Hilmioğlu, 1993'te açılan fakülteyi 2001'de kapattı. Hilmioğlu, Ergenekon soruşturması sırasında fakülteyi kapatması nedeniyle suçlanmıştı. Her dönem dokunulmazlığı bulunan vakıfın kurucusu Şeyh Osman Hulusi, Kenan Evren tarafından 20. Yüzyılın filozofu ilan edilmişti.
http://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/naksibenditarikatiicinozelimarduzenlemesi2131264/