14
şeker fabrikasının özelleştirileceğinin açıklanmasıyla dikkatler bir
kez daha nişasta bazlı şekere yöneldi. Halihazırda birçok gıdada
kullanılan nişasta bazlı şekerin daha çok kullanım alanı bulacağı, şeker
pancarından veya şeker kamışından elde edilen şekerin de yerine
geçeceği düşüncesi, tıp uzmanları başta olmak üzere birçok çevrede
tedirginlik yarattı.
NTV.com.tr'den Tülay Karabağ'ın haberine
göre, nişasta bazlı şekerin, kan şekerini adeta jet hızıyla
yükselttiğini söyleyen Fitoterapi UzmanıDr. Ümit Aktaş, NBŞ’nin birçok
ciddi hastalığa yol açtığını ve herkes için zararlı olduğunu söyledi,
ancak şekerli gıdaları daha çok tüketen çocuklara vurgu yaptı.
“BİR ÇOCUĞA YAPILABİLECEK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK”
“İçi
şekerle, katkı maddeleriyle dolu çöp yiyecekler yedirmek bir çocuğa
yapılabilecek en büyük kötülüktür” diyen ve çalışmalarını daha çok
sağlıklı beslenme ve hastalıklardan korunma üzerine yoğunlaştıran Dr.
Ümit Aktaş, ntv.com.tr’nin NBŞ hakkındaki sorularını yanıtladı. İşte Dr.
Aktaş’ın ifadesiyle nişasta bazlı şeker gerçeği:
Nişasta bazlı şeker nedir, ne için kullanılır?
NBŞ,
genellikle mısırdan elde edilen bir sıvı şekerdir. NBŞ, şeker
kamışından ya da pancardan elde edilen sofra şekeri (sakkaroz) gibi tek
başına tüketilmez ama endüstriyel olarak üretilmiş gıdaların hemen
hepsinde karşınıza çıkar. Liste çok uzun ve çok çeşitli: Meyve suları,
gazlı içecekler, gofretler, bisküviler, dondurmalar, reçeller, faydalı
olarak lanse edilen meyveli yoğurtlar… Hatta ketçaptan hardala,
endüstriyel olarak üretilmiş turşulardan hazır salata soslarına ve
paketlerde satılan çorbalara kadar aklınıza gelmeyen pek çok gıdanın
içinde nişasta bazlı şeker vardır. Etiketlerde İngilizce HFCS (High
Fructose Corn Syrup)olarak da karşınıza çıkabilir. Tüm pastane
ürünlerinde, baklavalarda da bu en zararlı şeker formu kullanılır.
NBŞ’nin pancardan elde edilen şekerden ne farkı var, NBŞ zararlı da diğer şekerler zararsız mı?
Şekerin
her türlüsü zararlı ama kan şekerini adeta jet hızıyla fırlatan nişasta
bazlı şeker, şekerin en zararlı formudur. İçeriği fruktozdur ve
fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür. Karaciğer
yağlanmasına, iç organ yağlanmalarına ve yüksek trigliserid oranına
sebep olur.
Madem bu kadar zararlı neden gıda endüstrisi tarafından çok seviliyor?
Çünkü
NBŞ, pancardan ve şeker kamışından elde edilen şekerlere göre hem daha
ucuz hem de çok daha tatlı. Gıdaların raf ömrünü uzatmak gibi bir
maharetinin de olması onu vazgeçilmez kılıyor. Bunlar gıda üreticileri
için harika özellikler, hem ürünün maliyeti düşüyor hem de raf ömrü
uzuyor.
NBŞ ÇOK SAYIDA HASTALIĞA YOL AÇABİLİR
NBŞ, insan sağlığına nasıl zarar veriyor, hangi hastalıklara zemin hazırlıyor?
Her
ne kadar gıda endüstrisi, “İster pancardan ister mısırdan elde edilsin
şeker şekerdir” gibi bir söylemle bu zehri savunmaya kalksa da durum hiç
de öyle değil. Öncelikle tekrar altını çizelim: Şekerin menşei ne
olursa olsun her türlüsü zararlıdır, ama ucuz olduğu, ürünlerin raf
ömrünü uzattığı için gıda endüstrisinin pek sevdiği NBŞ, şekerlerin en
zararlısıdır. Diğer şekerlere kıyasla kan şekerini çok daha hızlı
fırlatır. Bu da onu, fazla şeker tüketiminin yol açtığı tüm hastalıklar
açısından en tehlikeli şeker formu haline getiriyor. NBŞ’nin yol
açabileceği hastalıklar ise şöyle:
· Obezite.
· İnsülin direnci.
· Diyabet.
· Kanserler.
· Yüksek kan trigliseridi.
· Karaciğer yağlanması.
· Kalp ve damar hastalıkları.
· Alzheimer.
“VÜCUT SİSTEMİMİZ ÇOK ŞEKER TÜKETMEK İÇİN TASARLANMADI”
Günde en fazla ne kadar şekerli gıda tüketebiliriz?
Sistemimiz
bu kadar çok şeker tüketmek için tasarlanmadı. Obeziteden, diyabetten,
kanserden korunmak istiyorsanız hayatınızdan şekeri çıkarmanız
gerekiyor. Vücudumuz günde en fazla bir veya iki meyveden aldığı şekeri
tolere edebilir.
“ÇOCUK ŞEKER YEDİKÇE ALKOL İÇMİŞ GİBİ SARHOŞ OLUR!”
Nişasta bazlı şeker tüketimi konusunda çocuklar açısından durum nedir, onlar için risk daha mı fazla?
Yetişkinler
için zararlı olan bir şeyin çocuklara kat kat daha fazla zarar vereceği
ortada. İçi şekerle, katkı maddeleriyle dolu çöp yiyecekler yedirmek
bir çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüktür. Onu diyabetten, kalp
hastalıklarından, kanserden korumak istiyorsanız böyle yiyeceklerden
uzak tutmanız gerekiyor. Ayrıca vücudunda probiyotik eksikliği olan
çocuklarda kontrolsüz bir şekilde büyüyen candida mantarı, şekeri alkole
dönüştürür. Yani çocuk şeker yedikçe alkol içmiş gibi sarhoş olur! Bu
şeker formunun karşınıza çıktığı her yiyecekte katkı maddelerinin,
boyaların, tat artırıcı kimyasalların da bulunduğu unutulmamalı.
Endüstriyel olarak üretilmiş yiyecekler pek çok zehirle birlikte gelir.
NBŞ bu zehirlerden sadece biridir, mısırdan elde edilen şekeri çıkarıp
yerine pancar şekeri koysanız da bir şey değişmez.
Dr. Ümit Aktaş, nişasta bazlı şekerin çok ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu, bu nedenle uzak durulması gerektiğini söylüyor.
NBŞ kullanmamak için 10 neden sıralar mısınız?
1. Kansere yakalanmak istemiyorsanız.
2. İnsülin direncinden korunmak istiyorsanız.
3. Obeziteden korunmak istiyorsanız.
4. Tip 2 diyabet hastası olmak istemiyorsanız.
5. İnme geçirmek istemiyorsanız.
6. Kalp krizi geçirmek istemiyorsanız.
7. Bunama, Alzheimer gibi yetişkin nüfusu tehdit eden hastalıklardan korunmak istiyorsanız.
8. Karaciğerinizin yağlanmasını istemiyorsanız.
9. Kan trigliserid seviyeniz düşsün istiyorsanız.
10. Sağlıklı, uzun bir yaşam sürmek istiyorsanız.
“ENDÜSTRİYEL OLARAK ÜRETİLMİŞ TÜM GIDALARDAN UZAK DURUN”
Nişasta
bazlı şeker başta olmak üzere tüm şekerli gıdaların zararlı olduğuna bu
şekilde vurgu yapan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, endüstriyel
olarak üretilmiş tüm gıdalardan uzak durulması gerektiğini söylüyor,
“Tuzlu ya da tatlı, pakete girmiş hiçbir hazır gıdayı tüketmeyin.
Pastane ürünleri ve şerbetli tatlılar yemeyin. Böylece sadece nişasta
bazlı şekerden değil bu yiyeceklerle birlikte gelen tüm zehirlerden de
korunmuş olursunuz” önerisinde bulunuyor.