OECD: İşçiler işlerini tamamen yapay zekaya kaptırmaktan korkuyor
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), istihdamın yaklaşık yüzde 27'sini oluşturan otomasyon riski en yüksek olan mesleklerle birlikte bir yapay zeka devriminin eşiğinde olabileceğimizi bildirdi.
OECD, "Yapay Zeka ve İşgücü Piyasası" başlıklı İstihdam Görünümü 2023 Raporunu yayınladı.
Yapay zekanın işgücü piyasası üzerindeki etkisinin analiz edildiği raporda, şirketlerde yapay zeka kullanımının hala nispeten düşük olmasına karşın bunun nedeninin hızlı teknolojik gelişmeler, düşen maliyetler ve yapay zeka becerilerine sahip çalışan sayısındaki artış OECD olduğu tespit edildi. ülkeler bir “yapay zeka devriminin” eşiğinde olabilir.
Rapor, yapay zekanın etkisi göz önüne alındığında, istihdamın yaklaşık yüzde 27'sinin en yüksek otomasyon riskine sahip olarak sınıflandırılan mesleklerde olduğunu tespit etti.
Rapor, inşaat, tarım, balıkçılık ve ormancılık gibi düşük ve orta vasıflı mesleklerin en fazla risk altında olduğuna ve yüksek vasıflı mesleklerin en azından otomasyon tarafından tehdit edildiğine dikkat çekti.
"Çalışanlar, yapay zekanın kendi sektörlerindeki ücretleri aşağı çekeceğinden korkuyor"
Şimdiye kadar rapor, AI kullanan şirketlerde istihdam üzerinde olumsuz etkilere dair çok az kanıt buldu. İşçiler ve işverenler, yapay zekanın sıkıcı ve tehlikeli görevleri azaltabileceğini, bu da daha fazla işçi bağlılığına ve fiziksel güvenliğe yol açabileceğini bildirdi.