ORÇEV, Fatsa’nın Altıntepe mevkiinde altın işletmeciliği yapan maden şirketlerinin çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunda belirttiği yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirterek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bölgedeki tehlikenin boyutuna ilişkin dilekçe yazdı.
ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, "Su, toprak zehirlendi. Meyve ve sebzeler olumsuz etkilendi, yaban yaşamı yok oldu, ormanlar kesildi. Şimdi de ÇED dosyasında toprakların nerelere döküleceği belli iken köy yolarına dökülüyor. Bu kabul edilemez. Yola dökülen toprakta siyanür var mı, çözülmüş maden var mı belli değil" dedi.
"BU NE VURDUM DURMAZLIK"
Şirketin bölgedeki çalışmalarının tehlikeli olduğuna dikkat çeken Gönül, "Yoldan geçenler zehirlenebilir. Yollara dökülen toprak yağmurla tarım arazilerine karışması ve buharlaşması sonucu etkileri vahim durum yaratabilir. Yine yağış sonrası kaynak sular kirlenebilir. Maden atıkları artık evlerin önüne de dökülmeye başlandı. Bu ne vurdumduymazlık" diyerek tepki gösterdi.
"SU, TOPRAK ZEHİRLENİYOR"
Ayrıca Gönül, Fatsa’daki siyanürle altın işletmeciliğinin ardından Perşembe, Altınordu, Ulubey, Gürgentepe, Kabadüz ve Mesudiye ilçelerinde yeni maden sahaları ilan edilmesi ve ihalelerinin yapıldığını belirterek "İzin vermeyeceğiz. Ülke talan ediliyor. Su, toprak zehirleniyor" dedi.
"YOLLARA DÖKÜLMESİYLE SUÇ İŞLENMEKTEDİR"
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verilen dilekçede maden şirketinin, bölgedeki Bahçeler ve Masutlu mahallelerinin yollarına maden sahasından çıkan malzemeleri döktüğü ifade edilirken, "Şirketin ÇED raporunda posa dediğimiz toprakların (işlenen ve işlenmeyen) nerelere döküleceği belirlenmiştir. ÇED raporuna aykırılık teşkil etmektedir. Yollara dökülmesiyle suç işlemektedir" denildi.
Dilekçede, durumun incelenmesi ve toprağın yoldan kaldırılması istendi.
(ANKA)
http://www.krttv.com.tr/gundem/orcevulketalanediliyorh48497.html
Dilan Polat ve Sıla Doğu, cezaevinde kavga çıkardı49 izlenme
AKP’nin kirli aile fotoğrafı büyüyor!54 izlenme
İmamlardan etek giyen avukata: "Masanın arkasında anlat, biz din adamıyız"52 izlenme
Burhan Kuzu’dan “Zindaşti” açıklaması217 izlenme
Türk tekstil devi 152 işçisini işten çıkardı! Dünya markasından KAP açıklaması22 izlenme
18 yaşındaki genç intihar etti: Bir araba, bir ev uğruna yıllarımı harcamak istemiyorum123 izlenme
Özel'den Eskişehir'de 'nadir element' tepkisi: "Erdoğan, Trump ne isterse veriyor!"16 izlenme
Vatandaşın zam isyanı! ‘Türkiye’de yabancılar yaşıyor, biz onlara hizmet ediyoruz’41 izlenme