Orman içlerinde yeni yapılaşmalara yol açacak yeni düzenleme tasarının 13'üncü maddesine yazıldı. Maddeye göre, teknoloji geliştirme bölgelerinin kamu yararı ve zaruret olması halinde devlet ormanları üzerinde yapılması için, gerçek ve tüzel kişilere bedeli karşılığında Orman Bakanlığınca 49 yıllığına izin verilebilecek. Maddenin yasalaşması halinde artık ormanların içerisine devlete ait sağlık, eğitim, adli hizmet, spor tesisleri ve ceza infaz kurumları için yapılan binalar gibi teknoloji geliştirme bölgeleri için gereken her türlü binalar yapılabilecek.
Hükümet, geçen yıl da hayvanların otlatıldığı meralara teknoloji geliştirme bölgeleri kurulması için zeytin tasarısının içine bir madde koymuş, ancak bu madde Meclis sanayi komisyonunda yaşanan büyük tartışmalar üzerine geri çekilmişti. Hükümet, sanayi komisyonunda çektiği o maddeyi bu sefer de geçen yıl ekim ayında MTV'ye yüzde 25 ila yüzde 50 oranlarında zam getiren torba tasarının içerisine Plan ve Bütçe Komisyonunda eklenmiş, madde AKP'li milletvekillerinin oylarıyla Meclis'ten geçerek yasalaşmıştı.
Teknoloji geliştirme bölgeleri için gereken bina ve tesislerin hayvan otlak yerlerinde kurulmasını yasal hale getiren hükümet, şimdi aynı binaların orman içlerine de yapılmasını sağlamak için yine torba tasarı yöntemini kullanıyor. Teknoloji geliştirme bölgeleri ileri teknolojide mal ve hizmet üretmek isteyen girişimcilerin, araştırmacıların ve akademisyenlerin, ArGe'ye dönük sınai ve ticari faaliyetlerini gerçekleştirmek, bu yönde üniversitelerden azami ölçüde yararlanabilmelerine imkan oluşturmak için genellikle üniversitelerin yanında veya yakınında kuruluyor. Şirketlerin üretim maliyetlerinin düşürülmesinde ve yeni ürün geliştirilmesinde büyük katkı sağlayan bölgeler sosyal ve kültürel siteler şeklinde kuruluyor. Ancak bu tesislerin verimsiz sanayi bölgeleri yerine direkt orman, mera ve verimli tarım arazilerine kurulması kamuoyunda büyük tepki çekiyor.