Home
08 Ağustos 2021 ( 76 izlenme )
Reklamlar

Orman yangınlarında korkunç şüphe!


Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınları devam ediyor. Birinin söndürülmesinin ardından yenisi başlarken 20122020 yıllarında talan edilen ormanlar yeniden gündeme geldi.


Turizm Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklik ve orman yangınları, yanan ormanlık alanların imara açılacağı endişesini daha da artırırken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanların asla imara açılmayacağını öne sürdü.

Birgün'den Mıstafa Bildircin'in haberine göre; İstanbul Üsküdar'da dün cuma namazı çıkışında konuşan Erdoğan, “Anayasa’nın 169’uncu maddesi uyarınca yanan alanlar tekrar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılamaz.Yani siyasetçilerden bazılarının ifade ettiği gibi, şahsım üzerinden oranın inşaata açılacağına dair asla böyle bir şey yok, tamamen yalandır” ifadelerini kullandı. Öte yandan resmi veriler, Erdoğan ve AKP hükümetinin ‘orman sevgisini’ gözler önüne seriyor. Bu veriler, son dokuz yılda ülkenin ormanlık alanlarında 15 “turistik tesis” izni verildiğini ortaya koyuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Orman İstatistikleri'ne göre, 20122020 yıllarını kapsayan dönemde orman sahalarına yönelik toplam 50 bin 153 çalışma izni çıktı.

Yalnızca 2020 yılında orman sahalarında 47 bin hektar büyüklüğündeki alan, orman dışı faaliyetler için kullanıldı. 20122020 döneminde ormancılık faaliyetlerini kapsamayan işler için kullanıldığı belirtilen orman sahalarının toplam büyüklüğü ise 340 bin 295 hektar oldu.

22 BİN 587 MADEN İZNİ

Orman sahaları, dokuz yılda toplam 22 bin 587 kez madencilik faaliyetleri için kullanıldı. Orman sahalarında “madencilik izinleri” adı altında verilen izinlerin kapsadığı toplam alan, kayıtlara 85 bin 17 hektar olarak geçti. 2020 yılında madencilik faaliyetlerine açılan orman sahalarının toplam büyüklüğünün ise 8 bin 109 hektar olduğu belirtildi.

15 TURİSTİK TESİS İZNİ

Ormanlık alanlarda son dokuz yılda toplam 15 “turistik tesis” yapılmasına izin verildi. 2014 ve 2016 yılları, beşer adet izin ile son sekiz yılda en fazla “turistik tesis” izin kararı alınan yıllar oldu. 20122020 döneminde ormanlarda verilen turistik tesis izinlerinin kapsadığı toplam alan ise istatistiklere 32 hektar olarak yansıdı.

***

YANGINLARDA SON DURUM

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada, "2 ilde 6 yangın devam ediyor. 223 orman yangınının 217'si kontrol altına alındı" dedi.

akdemirli, Muğla'da Ula Helikopter Harekat Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. 

"YANGIN ŞU ANDA UYUYOR"

Pakdemirli'nin açıklamaları: "2 ilde 6 yangın devam ediyor. 223 orman yangınının 217'si kontrol altına alındı. AB'den gelen iki uçak ayrıldı. Yunanistan ve AB'de daha ciddi yangınlar olduğu sebebiyle geri çekildi uçaklar.  Dün itibarıyla Gündoğmuş ve Manavgat yangınlarını da kontrol altına aldık. 2 şehidimiz var. Ekiplerimizin yoğun mücadelesi sonucunda bu 85 arkadaşımızı da kurtardık. Marmaris yangını artık kontrol altında, Seydikemer, Nazilli, Bozdoğan, Karabük, Burdur yangınları kontrol altında. Milas yangını devam ediyor. Yangın şu anda uyuyor. Arazi sarp. Dört odağın etrafı çekildi, bir odağa karadan ulaşamıyoruz. Önemli bir tehlike arz etmiyor. Bitki örtüsü sarp olmasından dolayı dozerlerle dahi ulaşamadığımız bir alanda. Bunu da takip ediyoruz. Yeniköy Termik Santrali'ni şu an tehdit etmiyor. (Isparta) Sütçüler'de iki sarp vadide ateş var. Bugün hava şartlarına bağlı olarak kontrol altına alma ihtimalimiz olabilir."

MUĞLA'DA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Muğla'da yangın söndürme çalışmalarına, Azerbaycan'dan bir helikopter ve uçak ile 150 itfaiye personeli, Rusya'dan 2 yangın söndürme uçağı, İran'dan bir yangın söndürme uçağı ve 2 helikopter ile İspanya'dan 2 yangın söndürme uçağı destek veriyor. Yangınların kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf ediliyor.

Milas'ın Ören Mahallesi Fesleğen mevkisindeki orman yangınlarını da kontrol altına alabilmek için çalışma yürütülüyor. Tahliye edilen mahallelerde kontrol altına alınan alanlarda soğutma çalışmaları sürüyor. Bölgede günün ilk ışıklarıyla hava araçlarıyla da müdahaleye başlandı.


 
Kavaklıdere ve Menteşe ilçelerinde süren yangınlara da müdahale devam ediyor. Yatağan Hacıveliler Mahallesi'nde dün başlayan yangına ise ekipler havadan ve kandan müdahale ediyor. Köyceğiz ilçesinde yaklaşık 10 gündür süren yangının da söndürülmesi için çalışılıyor.

MİLAS'TAKİ SON DETAYLAR

Milas'ın kırsal Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da çıkan orman yangını, Bodrum'un Mazı ve Gökpınar mahallelerine sıçradı. Ekiplerin müdahalesiyle yangın kısmi olarak kontrol altına alındı. Ancak rüzgarın yön değiştirmesiyle Mazı Mahallesi, yeniden tehlikeye girdi. Önce Aşağı Mazı, ardından Yukarı Mazı mevkilerindeki evler, alevlere teslim oldu. Her iki bölge de tahliye edildi.

Sürekli yön değiştiren rüzgar nedeniyle alevler Çökertme koyu ve Gökbel Mahallesi'nde etkili oldu. Buradaki mahalleler tahliye edilirken, bu kez alevler Türkevleri Mahallesi'ne yöneldi. Dağınık yerleşimin olduğu mahalledeki 3 ev kullanılmaz hale geldi. Havadan müdahalenin başlamasıyla Çökertme'deki alevler, kontrol altına alındı.


 
Ören Mahallesi yönünde ilerleyen alevler, Kemerköy Termik Santrali'ne girdi. Santralin ana binasına dayanan alevler, ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Yangın ardından Gürceğiz ve Bayırköy mahallelerinde etkili oldu. Gürceğiz Mahallesi’nde onlarca ev yandı. Bayırköy Mahallesi’ndeki alevler ise Yeniköy Termik Santrali'ne 5 kilometre yaklaşınca santralde önlemler arttırıldı.

SET ÇEKİLDİ

Yangın Bayırköy Mahallesi’nde ormanlık alanda devam ederken, önlem amacıyla Yeniköy Termik Santrali’nde hendekler kazıldı. Orman ekipleri yangına set çekerken, gece boyu devam eden çalışmalarla alevlerin ilerlemesi durduruldu. Fesleğen Mahallesi ve Yeniköy Termik Santrali hattında devam eden yangında ise alevler etkisin kaybetti.

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangının kontrol altına alınmasının ardından Orman Genel Müdürlüğü bu bölgedeki hava ve kara gücünü Muğla bölgesindeki yangınlara kaydırdı. Muğla’da devam eden orman yangınlarına bugün havadan 28 helikopter ve 2’si tanker, 4'ü amfibik olmak üzere 6 uçak alevlere müdahale ediyor. Yine Antalya’dan bu bölgeye 76 arazöz kaydırıldı.

AYDIN ÇİNE'DEKİ YANGIN

Muğla'nın Yatağan ilçesinden Aydın'ın Çine ilçesine sıçrayan orman yangınını kontrol altına çalışmaları sırasında ağır yaralanan kepçe operatörü hastaneye kaldırıldı.

Rüzgarın etkisiyle Akçaova Mahallesi'ne ulaşan ve dün öğle saatlerinde Gökbel Dağı'na sıçrayan yangına, gece boyunca karadan müdahale eden Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine, havanın aydınlanmasıyla helikopterler de destek veriyor.


 
Gönüllü vatandaşlar da gece boyunca yangının söndürülmesi için kazma ve küreklerle çalışmalara katıldı.

6 MAHALLEDE TAHLİYE

Bölgedeki 6 mahallenin belirli bölümlerinin tahliye edildiği yangını söndürme çalışmalarında 6 helikopter ve çok sayıda arazöz kullanılıyor.

Orman İşletme Müdürlüğü çalışanlarından Z.A.G'nin kullandığı kepçe, yangına müdahale sırasında devrildi.


 
Ağır yaralanan kepçe operatörü, bölgedeki ambulansla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Z.A.G'nin tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü öğrenildi.

Öte yandan, sağlık ekipleri akrep sokan kişi ile dumandan etkilenen kişiyi tedavi etti. 


https://www.krttv.com.tr/gundem/ormanyanginlarindakorkuncsupheh88235.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Twitter'da Bant Daralması Yapıldı İşsizliğin geldiği son nokta! Bin kişilik işe 35 bin başvuru! ‘Kadına şiddet önlensin’ önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi! Moskova saldırısı: "Terörizmle" suçlanan 4 sanık hakim karşısına çıktı