Elektrik ve doğalgazda 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak tarifeler belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte mevcut fiyat tarifeleriyle üç ay daha devam edilmesi kararı alınırken, BOTAŞ sanayi ve doğalgazla elektrik üreten çevrim santralleri için indirim yaptı. Konuta ise indirim gelmedi.
BOTAŞ, çevrim santrallerine sattığı gazda yüzde 12,5 oranında indirim yaptı ve böylece bin metreküp gazın fiyatı 1400 lira oldu. Sanayi ve ticarethane doğalgaz tarifelerinde de yüzde 9,7 indirim yapıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “BOTAŞ’tan sanayicimizin kullandığı doğalgaza indirim hayırlı olsun. Yeni normalde sanayimizin çarkları daha hızlı dönecek, ekonomik toparlanmamız hız kazanacak. Doğalgaz maliyetlerindeki %9,7 ila %12,5 arası düşüş, üretim ve istihdama pozitif yansıyacak” ifadelerini kullandı.
Avrupa’nın önemli doğalgaz ticaret merkezlerinden TTF’te doğalgazın fiyatı, Haziran’da geçen yıla göre yüzde 60’ın üzerinde düşüş göstermişti. Türkiye de görece pahalı olan mevcut boru gazı alımlarının yerine sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımlarını artırarak ithalat maliyetlerini azaltmıştı.
1 Nisan30 Haziran döneminde 230 dolar olan BOTAŞ’ın Rus gazı alım fiyatı da 1 Temmuz itibarıyla 180190 dolar aralığına düşecek.
BOTAŞ’ın bu yılın ilk dört ayında ithal ettiği spot LNG’nin fiyatının Avrupa’da ve Amerika’da oluşan fiyatlar incelendiğinde 2 dolar/MMBtu civarında olduğu hesaplanıyor. Bu da BOTAŞ’ın spot LNG’yi bin metreküp için yaklaşık 71 dolar fiyatla ithal ettiğini gösteriyor.
BOTAŞ’ın konut tarifesi güncel kurla bin metreküp için 183 dolar, sanayi tarifesi 226 dolar, santral tarifesi ise 234 dolar civarında bulunuyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/sondakikaelektriktemevcuttarifedevamedecek5902795/
Dünyanın gözü Türkiye'de... BBC, Bloomberg, AP'den seçim analizleri: Erdoğan, İmamoğlu, Kurum...21 izlenme
AKP gözünü kıdem tazminatına dikti! ‘Ödenek bulmaya çalıştığı için her şeye saldırıyor!’78 izlenme
Sosyal Medyada paylaşılan videoda saniyeler içinde 'Reis' diyerek Erdoğan'a 6 oy verildiği görülüyor40 izlenme
Gıda fiyatlarına büyük zam: AKP Türkiye'yi ithal ürüne mahkum etti22 izlenme
AKP'li belediyenin yaptırdığı milyonluk tesis çürümeye terk edildi!30 izlenme
Araç muayenesinde isyan ettiren kredi kartı kararı19 izlenme
Türkiye'deki tüm servet 2.2 milyon kişinin hesabında11 izlenme
Milli Eğitim Bakanlığı yeni kılavuzunu buldu: Deniz Feneri Derneği ‘iyilik’ öğretecekmiş!72 izlenme
Z kuşağı bu dönemi kuyruklarla hatırlayacak! Beraber bekledik biz bu kuyruklarda
İmamoğlu'ndan 'ince' gönderme: 'Bu birliğin dışında kalacağım' diyen hata yapar
Nevşehir’deki provokatif afişler kaldırılıyor
Depremde evleri yıkılan Hataylı depremzede ailenin şimdi de konteyner yuvası alevlere teslim oldu