Elektrik ve doğalgazda 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak tarifeler belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte mevcut fiyat tarifeleriyle üç ay daha devam edilmesi kararı alınırken, BOTAŞ sanayi ve doğalgazla elektrik üreten çevrim santralleri için indirim yaptı. Konuta ise indirim gelmedi.
BOTAŞ, çevrim santrallerine sattığı gazda yüzde 12,5 oranında indirim yaptı ve böylece bin metreküp gazın fiyatı 1400 lira oldu. Sanayi ve ticarethane doğalgaz tarifelerinde de yüzde 9,7 indirim yapıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “BOTAŞ’tan sanayicimizin kullandığı doğalgaza indirim hayırlı olsun. Yeni normalde sanayimizin çarkları daha hızlı dönecek, ekonomik toparlanmamız hız kazanacak. Doğalgaz maliyetlerindeki %9,7 ila %12,5 arası düşüş, üretim ve istihdama pozitif yansıyacak” ifadelerini kullandı.
Avrupa’nın önemli doğalgaz ticaret merkezlerinden TTF’te doğalgazın fiyatı, Haziran’da geçen yıla göre yüzde 60’ın üzerinde düşüş göstermişti. Türkiye de görece pahalı olan mevcut boru gazı alımlarının yerine sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımlarını artırarak ithalat maliyetlerini azaltmıştı.
1 Nisan30 Haziran döneminde 230 dolar olan BOTAŞ’ın Rus gazı alım fiyatı da 1 Temmuz itibarıyla 180190 dolar aralığına düşecek.
BOTAŞ’ın bu yılın ilk dört ayında ithal ettiği spot LNG’nin fiyatının Avrupa’da ve Amerika’da oluşan fiyatlar incelendiğinde 2 dolar/MMBtu civarında olduğu hesaplanıyor. Bu da BOTAŞ’ın spot LNG’yi bin metreküp için yaklaşık 71 dolar fiyatla ithal ettiğini gösteriyor.
BOTAŞ’ın konut tarifesi güncel kurla bin metreküp için 183 dolar, sanayi tarifesi 226 dolar, santral tarifesi ise 234 dolar civarında bulunuyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/sondakikaelektriktemevcuttarifedevamedecek5902795/
Çayırhan’da 4 bin kişi evsiz kalabilir24 izlenme
Asgari ücret maratonu yarın başlıyor: İşçiler masada yok8 izlenme
Trump'tan skandal açıklamalar! "Eğer saldırırsa Türkiye'yi mahvedeceğiz"95 izlenme
Çatalca Müftüsü açtı ağzını yumdu gözünü! "Diyanet'e hakkım zehir zıkkım olsun"17 izlenme
THY'den rekor 'reklam' harcaması: 748 milyon lira!36 izlenme
AKP'den öğrencilere kötü haber! "İndirim" teklifini reddetti!224 izlenme
İktidarın konak sevdası bitmiyor30 izlenme
TL erirken Şimşek ve Yılmaz’dan dikkat çeken görüşme45 izlenme