Merkez Bankası’nın (TCMB) süpriz faiz artışı ve bunu takiben BDDK’nın swap kısıtlamalarını gevşetmesi Türk Lirası’na ciddi bir iyimserlik getirmesine rağmen dolardaki küresel değer kazancı ve artan jeopolitik tansiyon Türk Lirası için oluşan iyimser havayı dağıttı.
Merkez’in geçen haftaki sürpriz faiz artırımıyla dolar/TL 7.51’e gerilemişti, ardından dolardaki jeopolitik riskler, küresel değer kazancı ve satış baskısı iyimserliği azaltmıştı.

Ermenistan’da halk askere yazılmak için sokakta yürüyüş düzenledi. Fotoğraf: Reuters
Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalar kur üzerinde jeopolitik gerilimi artırıyor.
Geçen hafta ise Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile diyalog yolunun açılmış olması Türk Lirası açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlanmıştı.
Reuters’a konuşan bir bankanın Hazine işlemcisi, “TL’de Asya piyasasında ani bir hareket görüyoruz. Tam olarak ne olduğu anlaşılabilmiş değil ancak illikit piyasada 7.8 seviyesini gördükten sonra 7.7 ile TCMB faiz artışı öncesi seviyelerin hemen altına geldik. TL’ye karşılaştırmalı olarak baktığımızda TCMB ve BDDK kararları ile değer kaybına rağmen ciddi bir pozitif ayrışma gördüğümüzü söyleyebiliriz” dedi ve ekledi:
“Aslında biraz şansız bir durum çok güçlü 2 adım atıldı. Bunlar lokal/yabancı yatırımcı bakış açısını değiştirecek adımlar. Ancak dış piyasaların kötü olduğu bir döneme denk geldiğinden nominal etkisi sınırlı kalmış oldu. Azerbaycan Ermenistan gerginliği de Türkiye’yi ilgilendirdiğinden satışta etkili olabilir. Şöyle diyebiliriz eğer bu iki adım olmasaydı bizce dolar/TL şu an 8’in üzerinde olurdu. Piyasada bu hafta olası OVP açıklaması takip edilir. TCMB likidite adımları önemli. Bunun dışında TCMB BDDK adımlarını takip edecek kararlar piyasayı şaşırtmayacaktır.”
TCMB’nin politika faizini yükseltmesinin ardından likidite adımlarını cuma günü ardından yeniden şekillendirmeye başladı.

TCMB neredeyse iki ay aranın ardından tekrar piyasaya politika faizi ile fonlama sağlamaya başlarken bankacılar PPK öncesi %10.69 seviyesindeki ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kısa sürede %11’e, ardından %11.5011.75 bandına yaklaşmasını bekliyorlar. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti cuma günü itibarıyla %10.88 oldu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde Azerbaycan'a ait bir tankın patlama anları görülüyor./Fotoğraf: Reuters
Enflasyonun altında kalan para politikası sıkılığının başta lokaller olmak üzere dövize yeni bir yönelim getirip getirmeyeceği izleniyordu. Sıkılaştırma adımları ardından 218 milyar dolar ile zirveye yakın olan lokallerin altın dahil döviz mevduatlarının seyri piyasada yakından izlenecek.
TRT 19 yılda 410 milyarı kime harcadı18 izlenme
Gölbaşı Belediyesi personeline yüzde 34 zam! En düşük maaş 16 bin TL oldu31 izlenme
Rojin Kabaiş soruşturmasında DNA örneği alınan kişi sayısı 195’e ulaştı7 izlenme
İŞKUR’dan emir gibi AKP mesajı: “Toplantıya katılmak zorunludur!”301 izlenme
ABD ve müttefikleri, Ukrayna'ya F16 da dahil olmak üzere dördüncü nesil savaş uçakları tedarik etmeye hazırlanıyor.21 izlenme
İmamı mikrofonla darp ettiği iddia edilen kaymakam: "Darp etmedim, yüksek sesle uyardım"27 izlenme
Ekonominin lokomotifi İnşaat sektöründe acı tablo: 550 bin işsiz87 izlenme
Dolarda yeni rekor! Döviz kuru ve piyasalarda son durum100 izlenme
Katar Emiri'nin yetkilendirdiği firma açıkladı 'Uçan saray hediye değil, satın alındı !'
İYİ Part lideri Meral Akşener'den "Dar gelirliler hariç herkes kar etti" diyen Nebati'ye tepki: Dalga mı geçiyorsun?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli halkına seslendi
AKP'li belediyeden 'kamulaştırma harcamalarında kullanılmak' için 127 milyon TL'lik borçlanma talebi!