Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'düşük faiz' ısrarı ve bu yöndeki adımlar neticesinde enflasyon sarmalına sürüklenen Türkiye'de, son dönemde en çok tartışılan konulardan biri de 'sığınmacılar.'
Özellikle Suriyeliler üzerinde dönen tartışmada AKP, 'güvenli bölgede inşa edecekleri briket evler üzerinden bu insanların geri dönüşünü sağlayacağını' savunuyor. CHP ve İYİ Parti gibi muhalefet partileriyse Şam yönetimiyle görüşülmesinden taraftar. Sığınmacıların bu yolla geri dönmesini vadediyorlar.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mülkiye Göç Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan, 'Suriyeliler Barometresi' araştırmasından yola çıkarak konuyla ilgili Gazete Oksijen'den Esen Dolma'nın sorularını yanıtladı. Söyleşinin ilgili bölümü şöyle:
'TÜRK HALKI GELECEĞİNİ SURİYELİLER İLE PAYLAŞMAK İSTEMİYOR'
Türkiye'de uyum içinde yaşamaları mümkün mü?
Suriyeliler Barometresi'ne göre Türk toplumu 'Suriyeli sığınmacıları kabul ederek dünyaya gçlü devlet olduğumuzu gösterdik' önermesine yüzde 18, 'Suriyeliler ile huzur içinde bir arada yaşayabiliriz' önermesine yüzde 10.5, 'Suriyeli sığınmacılar ülkemizin ekonomisi için yararlıdır' önermesine yüzde 7.5, 'Suriyeli sıpınmacılar kültürel olarak bizi zenginleştirmektedir' önermesine ise yüzde 5.3 destek veriyor. Türk halkının Suriyelilerle huzur içinde yaşama konusunda karamsar olduğunu görüyorum. Türk halkı geleceğini Suriyelilerle paylaşmak istemiyor.
'DÖNME ARZULARI GÜN GEÇTİKÇE AZALIYOR'
Madalyonun tersinden bakarsak, geri dönme konusunda Suriyeliler ne düşünüyor?
'ŞU ANA KADAR TÜRKİYE'DE DOĞAN SURİYELİ BEBEK SAYISI 770 BİN CİVARINDA'
Türkiye'de doğan Suriyeliler özelinde durum ne?
Türkiye'de şu ana kadar doğan Suriyeli bebek sayısı 770 bin civarında. Yaşı 10'un altında olan Suriyeli çocuk ise 1 milyonun üzerinde. Ancak bir bölümü Suriye'de doğup Türkiye'ye geldiler.
Doğum oranları Türkiye'nin üzerinde mi?
Türkiye'deki Suriyelilerin Türkiye içinde belli bir dengesi var. Türkiye'de yılda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 1 milyon 250 bin, Suriyeli 100 bin bebek doğuyor. Ancak Türkiye'deki kentleşme süreçleriyle birlikte, ki Suriyeliler de kentsel alanlarda yaşamaya başladılar, Suriyelilerin de çocuk doğurma oranı düşüyor. Dolayısıyla Türkiye'nin geneline yayılan bir demografik değişim beklenemez.
'DÖRT ŞEHİRDE DEMOGRAFİK DEĞİŞİM GERÇEKLEŞEBİLİR'
Hangi bölgelerde değişim muhtemel?
Sınır bölgesinde, özellikle Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa'da, Suriyelilerin nüfusu yüzde 20'yi aşmış durumda. Resmi rakamlar yüzde 20'ler diyor ama oralara gidip sorduğumuzda, örneğin Kilis'te 'yüzde 78' diyorlar. Bu rakamlar oldukça yüksek ve bölgesel bazda belirgin bir demografik değişim gerçekleştirebilir.