Home
15 Eylül 2020 ( 97 izlenme )
Reklamlar

Radar tuzağı gibi Covid tuzağı!


CHP Ankara Milletvekili Murat Emir koronavirüs salgını döneminde yaşanan skandalların peşini bırakmıyor. Test kitlerinin 4 ay arayla 6 kat fiyat farkıyla satıldığını söyleyen Emir, yeni bir iddiayı daha gündeme getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüse yakalanan vatandaşlara tuzak kurduğunu belirtti.



CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı'nın karantina süresini 10 güne düşürdüğünü ancak karantina listelerini 14 gün üzerinden yayınladığını belirtti.

CHP'li Emir, "11. gün işine dönmek zorunda olan vatandaş, mecburen dışarı çıkıyor ancak yakalanırsa ceza kesiliyor. Ceza garantili karantina." ifadelerini kullandı.

"6 LİRALIK TEST KİTİNE 60 LİRA MI VERİLDİ?"

CHP'li Emir test kitlerinde yaşanan skandalı da gündeme getirdi.

Emir, “Sağlık Bakanı, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ihalesiyle alınan kitlerin fiyatını açıklıyor ama mart ayında USHAŞ’tan alınan aynı kitin fiyatından bahsetmiyor. 9 TL’lik kitin 9 dolara yani o dönemki kurla yaklaşık 60 TL’den alındığını duyuyoruz. Bu iddia doğruysa devletin 100 milyon TL’ye yakın zararı olabilir” dedi.

“100 MİLYON TL’LİK ZARAR” İDDİASI

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Sağlık Bakanı’nın test kitlerinin tanesinin 9.8 TL’den alındığını açıkladığını anımsatan Emir, ancak bunun temmuz ayında 2 milyon kit alımı için yapılan DMO’nun ihale fiyatı olduğuna dikkat çekti. Emir, “Biz de zaten bunu soruyoruz. Temmuz ayında tanesine 9.8 TL verdiğiniz aynı kiti bundan dört ay önce USHAŞ’tan neden çok daha pahalıya aldınız. 9 TL’lik kitin o dönem yaklaşık 9 dolardan yani o günkü kurla 60 TL’den alındığını duyuyoruz. Bu iddia doğruysa 2 milyonun üzerinde kitin yaklaşık 67 katlık bir fiyat farkıyla alınmış olduğu ve devletin burada 100 milyon TL’ye kadar zarara uğramış olabileceği ortaya çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

SORU ÖNERGELERİ YANITSIZ KALDI

Emir, test kitinin alım sürecine yönelik iddiaların halen yanıtsız kaldığını ve bu konuda defalarca soru önergesi vermiş olmasına karşın, bakanlığın ısrarla bu konuda yanıt vermediğine dikkat çekti. Pandemi sürecinin başında Türkiye’nin Çin’den test kiti ithal ettiğini, daha sonra Bioeksen firmasının ürettiği test kitlerinin kullanılmaya başlandığını anımsatan Emir, şunları dile getirdi:

“Bioeksen firmasının üretmiş olduğu Biospeedy Covid19 PCR tanı kiti, USHAŞ aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’na satılmış ancak o dönem kitin kaç paradan alındığı açıklanmamıştı. Biz de neden tek bir firmada ısrar edildiğini, USHAŞ’ın Bioeksen’den kitin tanesini kaç paraya aldığını ve bakanlığa kaç paraya sattığını sormuştuk.”

"MEDİPOL İÇİN VATANDAŞI AYLARCA İLAÇSIZ BIRAKTILAR"

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in Favipiravir ilacıyla ilgili verdiği soru önergesiyle ilgili, “Üç firma, Favipirapir’in yerli sentezini üretmek üzere mart ve nisan aylarında bakanlığa başvuruyor. Ancak bekletiliyor. Ta ki; Medipol Üniversitesi ile birlikte ilaç üreten Atabay Kimya’ya ruhsat verilinceye kadar” ifadelerini kullandı.

İşte Toker’in bugün yayınlanan yazısının ilgili bölümü:

“Favipiravir ilacının yerli sentez çalışmaları için hangi gerekçelerle İstanbul Medipol Üniversitesi ile Atabay Kimya firması seçilmiştir?”

Bu soru CHP Ankara Milletvekili Murat Emir tarafından resmen soruldu. Covid19’un hepimize yaklaştığı, hastanelerde boş yatak bulunamadığı, insanüstü gayrete mecbur bırakılan sağlık çalışanlarının öldüğü, filyasyon ekiplerinin günlerce gelemediği bugünlerde o kadar önemli bir soru ki ne kadar görünür olsa o kadar iyi.

Hukukçu ve tıp doktoru bir siyasetçi olan Emir, Covid19 sorunları ve hastalarla yakından ilgileniyor. Favipiravir adlı ilaçla ilgili soru önergesini okuyunca Emir’i aradım. Yakın zamana dek bulunmasında güçlük çekilen bu ilacın artık rahatça bulunabildiğini, ancak 10 gün öncesine kadar aylarca bulunamama gerekçesinin çok sorunlu olduğunun altını çizdi. Sadece bu da değil.

Favipiravir’in yokluğunda, yan etkileri çok tartışılan Plaquenil’e hastaların mahkum edildiğini, eğer Favipiravir ruhsatı erken verilse, tedavilerden daha olumlu sonuçlar alınabileceğini de ekledi.

Emir’in kesin bulgulara dayandığını vurguladığı meselenin özü ve soruları şöyle:

AYLARCA İLAÇSIZ
 
Üç firma, Favipirapir’in yerli sentezini üretmek üzere mart ve nisan aylarında bakanlığa başvuruyor. Ancak bekletiliyor. Ta ki; Medipol Üniversitesi ile birlikte ilaç üreten Atabay Kimya’ya ruhsat verilinceye kadar.

Emir, daha önce başvuran üç firmanın izinlerinin Atabay Kimya ile birlikte verildiğini belirterek, “Her taşın altından Medipol çıkıyor. Vatandaş, aylarca ilaçsız kaldı. Bu firmalara ruhsatlar daha erken verilmiş olsaydı, bu sıkıntılar yaşanmayacaktı” diyor


http://www.krttv.com.tr/saglik/radartuzagigibicovidtuzagih46769.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İnce’den Erdoğan’a dolar yanıtı! Daha fazla MTV detayı ortaya çıktı: Ödemezseniz arabanızı satamazsınız AKP'nin kalesinde İmamoğlu'nu bağırlarına bastılar 10 şeker fabrikasının parası ithal şekere gitti!