İŞKUR’un yaptığı araştırmaya göre, patronlar genç işçi seçerken referansa diplomadan ve sertifikadan daha fazla önem veriyor
Kamuda liyakati bitirerek eşdost atamalarına öncelik veren AKP’nin bu politikası, işverenlere de etki etti. Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) işverenlerle yaptığı çalışma, eğitimin iş bulmada sıralanan kriterler arasında en son sırada olduğunu ortaya koydu.
2018 yılına ilişkin işgücü araştırmasında ortaya konan verilere göre, işverenler genç personel seçerken en çok yüzde 72,1 ile “pratik beceri”ye önem veriyor. Genç işsizin işe alınmasındaki önemli kriterler arasında “referans” yer alıyor.
İşverenler genç istihdamında yüzde 21,7 ile “referans”a önem verirken, son sırada ise yüzde 18,2 ile “diploma ve sertifika sahibi olmak” geliyor.
İşverenlerin genç işçi alımında eğitim durumunu son plana atmasını değerlendiren Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Serkan Öngel, “Son yıllarda çarpıcı bir veri olarak da karşılaştığımız durum bize gösteriyor ki diploma ve sertifika sahibi olmak artık önemsizleşti. İşverenler eskiden nitelikli yetişmiş personel ararken şimdi eğitim ile iş dünyası arasındaki ilişkinin kopması nedeniyle başka kriterlere önem veriyor” dedi.
İşsizliğin artmasıyla birlikte yurttaşların hayatları boyunca kullanmayacakları sertifikalar almak için çabaladığını, bunun da yeni bir sektörü doğurduğunu anlatan Öngel, “Önce eğitim süreci yetersiz geldi. Sonra da eğitim dediğimiz olgunun kendisi bir sanayi halini aldı. Ücretli sertifika programları ve özel eğitim kurumları, piyasanın kârzarar dengesinin bir parçası oldu” diye konuştu.
Genç işsizlerin kendilerini ispat etmek için kaynaklarını eğitim faaliyetlerine aktarmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Öngel, “Vasıf dediğimiz olgunun kendisi erozyona uğradı. Vasfın dengesizleşmesi, emeği de baskı altına alıyor. Eğitim artık yeni bir sektör ve iş bulma adına çok da tercih edilmiyor” ifadelerini kullandı.
https://www.birgun.net/haberdetay/referansdiplomadandahaonemlioldu.html