Home
26 Haziran 2022 ( 13 izlenme )
Reklamlar

Rus çelik endüstrisi indirim talepleriyle karşı karşıya

Rus çelik endüstrisi Ukrayna savaşı evvel dünyada en kârlı endüstrilerden biriyken bugünlerde yapımcıların inanılmaz indirimlerle satış gerçekleştirmek mecburiyetinde kaldıkları belirtiliyor.

Yaptırımların kritik Avrupa pazar ve müşterilerine erişimi kesmesi ve diğer bölgelerdeki müşterilerin de Rusya ile iş yapmaya temkinle yaklaşması sebebiyle Rusya’daki yapımcıların seçenekleri azalmaya başladı. Rus şirketler seçenek alıcılar arar iken sahip olunan şartlarda iş yapmaya gönüllü şirketlerin bunu ciddi indirimlerle gerçekleştirmek istediği kaydediliyor.

Bazı kaynaklara göre Severstal PJSC şirketi çelik levhalar amacıyla Asya’dan birtakım ithalatçı firmaların yüzde 40’a varan indirim istekleriyle karşılaştılar. Türkiye’den birtakım müşterilerin de fiyatlarda indirim istediği gelen bulgular arasında.

Bazı Rus çelik ürünlerinin de sektörün güçlenen ruble ve çoğalan kömür fiyatlarıyla zarar görmesi ardından navlun ve taşımacılık maliyetlerinin yükselmesi ile kazanç getirmemeye başladığı belirtiliyor.

Yüzde 40'a varan kâr oranları yüzde 10'un altına geriledi
Bu hal dünyanın en büyük çelik ihracatçılarından olan ve on seneler süresince çok düşük maliyetlerin tadını çıkaran Rus çelik endüstrisi amacıyla ciddi bir değişim manasına geliyor. Daha evvel yüzde 40’lara varan kâr oranlarının bugünlerde yüzde 10’un altına indiği değerlendiriliyor.

Rus çelik endüstrisindeki gerilemenin emtia pazarlarında yatırımcıların ve yapımcıların hükümetler doğrultusunda tespit edilen yaptırımların ötesine geçip geçmemeyi değerlendirirken gönüllü yaptırım uygulamasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Bunun en net örneklerinden biri olarak yatırımcıların Rusya’da imal edilen paladyum ile prosedür gerçekleştirmekten kaçınmasının Avrupa ve ABD pazarlarında fiyat farklarına yol açması gösterilebilir.

Avrupa ve İngiltere doğrultusunda oluşturulan yaptırımlardan büyülenen şirketlerin arasında Severstal, Evraz Plc ve Magnitogorsk gibi devler bulunuyor. 

Rublenin değerlenmesi sektör kârına zarar veriyor
Bununla beraber Rus yapımcıların denk geldiği bir diğer zorluk ise yurtdışından elde edilen gelirin azalmasına sebep olan rublenin gerçekleştirdiği ralli oldu. Ruble geniş kapsamlı yaptırımlar, sermaye kontrolleri karşın çoğalan ihracatın Dövize olan isteği azaltmasıyla son dönemde 2018’den bu yana en yüksek oranına ulaştı.

Bu hafta oluşturulan son faiz artışı rublenin yükselişini durdurmuş olsa da ülkenin para birimi çelik ihracatçılarının birtakım ürünlerde kâr etmesi amacıyla hala çok yüksek bir değere sahip. Eksperler Çin’e oluşturulan satışlarda ton başına 16 bin ruble (239 dolar) zarar edildiğini kaydediyorlar.

Rusya Çelik Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Sentyurin birtakım yapımcıların üretimi azalttığına vurgu yaptı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP'li belediye yapılmayan işlere milyonlarca lira ödedi! Türkiye bu görüntüleri unutmadı! TRT'den bir Ekrem İmamoğlu skandalı daha! Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde her yıl tek ihalede 1 Milyar TL'lik vurgun !