Avrupa Birliği’nin (AB), bağımlı olduğu Rus doğal gazını 1 yıl içerisinde 3’te 2 oranında azaltmak için plan hazırladı. Moskova ise AB’nin doğal gaz bağımlılığını azaltmak için yaptığı girişimlerin yakın takibinde.
Rusya’nın enerji devi Gazprom şirketi, Avrupa ülkelerine tedariğin devam ettiğini ve küresel enerji piyasasındaki krizin ihracat gelirlerini yüzde 170 artırdığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de enerji sektöründe Avrupa’yla ‘sert bir yüzleşmeye hazır olunduğu’ mesajı verdi.
Duvar’ın aktardığına göre; Gazprom’dan bugün yapılan açıklamada, ” Avrupa’nın taleplerine uygun olarak her zamanki gibi Ukrayna üzerinden gaz sevki devam ediyor. 12 Mart’ta karşılanan talep 109,5 milyon metreküp” denildi. Açıklamada, gaz fiyatlarındaki artışa karşın Avrupa’dan taleplerin arttığı belirtilirken bin metreküp için 1468 dolar ödeme alındığı da kaydedildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa İşbirliği Dairesi Başkanı Nikolai Kobrinets, Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) ile enerji sektöründe sert bir yüzleşmeye hazır olduğunu belirterek “Rusya güvenilir bir tedarikçi ve dünya çapında enerji güvenliğinin garantörü olmaya devam ediyor. Bu itibara değer veriyoruz, ancak ihtiyaç duyulursa enerji sektöründe sert bir yüzleşmeye hazırız. AB’nin bundan kazançlı çıkacağına inanmıyorum” dedi.
Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre, AB’nin gazın yaklaşık yüzde 45’ini, petrolün ise yüzde 25’ini Rusya’dan temin ettiğini belirten Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Brüksel içinde bulunduğu kırılgan konumu anlamak zorunda. Bu bedeli üst düzey Avrupalı bürokratlar değil, sıradan Avrupalı vergi mükellefleri ödemek zorunda kalacak” dedi.
AB’nin Rus gazına alternatif yaratma çalışmalarının “zaman alacağı” yönünde görüş paylaşan Kobrinets, “Bu planlar ekonomik açıdan çok rasyonel değil. Küresel enerji piyasaları türbülans yaşıyor. Fiyatların ne kadar yükseleceği bilinmiyor. Ancak AB üye devletlerinin gaz, petrol ve elektrik için üç kat hatta dört kat daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacağı kesin. Bu onların seçimi” diye konuştu.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Rusya doğalgazını ve petrolünü terk etmesinin zor olacağını ancak sürecin toplamda 5 yıl süreceğini belirtmişti.