Home
12 Temmuz 2019 ( 98 izlenme )
Reklamlar

S400’ler Türkiye’ye gelmeye başladı


Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik Rusya'dan alınan S400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemeleri Türkiye'ye getirilmeye başlandı. İlk parçalar İlyuşin ve Antonov124 tipi üç uçakla Ankara'daki Mürted Hava Meydanı'na indirildi. 



Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Rusya’dan alınan S400 hava savunma sisteminin Türkiye’ye gelişi ile ilgili bir açıklama yayınladı MSB’nin yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik tedarik edilen S400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara'ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başladı.” ifadelerine yer verildi.

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nca Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi teslimatının ilk aşamasının bugün Ankara’ya inen uçakla başladığı duyuruldu. Yapılan yazılı açıklamada, “Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında Başkanlığımız ile Rosoboronexport/Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan sözleşme kapsamında S400 sistemi teslimatının ilk aşaması bugün Ankara´ya inen ilk uçakla başlatılmıştır. Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır” denildi.

 

Sistemleri taşıyan uçak Yekaterinburg’tan havalanıp 4 saat 42 dakika sonra Ankara’ya indi. Kargosunu Ankara’ya boşaltan uçak TSİ 12.00’da Ankara’dan havalandı. Fotoğraf: DHA


S400’LERİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S400, Rusya’nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.

S400’ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve ancak yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi.

Bu nedenle mevcut sistemde kullanılan teknolojinin yüzde 70 ile 80’i bir önceki model olan S300’den alındı. Bunlar arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar bulunuyor.

Sistemin testlerine 1999 sonunda başlandı ve 2007 yılında faaliyete alındı.

Bu sistem, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir (cruise) hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre.

Ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

En fazla 3 bin 500 kilometre uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip.

Sistemin içinde yer alan bir füzenin ağırlığı 1,8 ton, uzunluğu sekiz metre ve çapı da yaklaşık 50 santimetre. Ayrıca 145 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabiliyor.

Türkiye'nin S400 Alımının Kronolojisi

Türkiye ile Rusya arasında S400 hakkındaki ilk görüşme, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden üç ay sonra İstanbul'da gerçekleştirilen Enerji Zirvesi sırasında yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan görüşme sonrası, Rus lider ‘‘Türkiye ile savunma alanında işbirliği açığız'' açıklaması bu konudaki ilk işaret olarak kabul ediliyor.

Erdoğan 25 Temmuz 2017'deki AKP Meclis Grup Toplantısı'nda iki ülke arasında S400 sözleşmesinin imzalandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı, ‘‘Biz şu anda Rusya Federasyonu ile bu konuyla ilgili adımları attık, imzalar atıldı ve inşallah S400 füzelerini ülkemizde göreceğiz. Ve bunları ortak üretimle de süreci işleteceğiz'' dedi.

Türkiye'nin S400 alım sürecini başlatması başta ABD olmak üzere bazı NATO ülkelerinin tepkisini çekti.

ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen F35 teslimatını engellemek ve CASTA kapsamına alınmak gibi meclis kararı, uyarı ve açıklamalara kulaklarını kapayan Türkiye, 16 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağzından ‘‘S400'den taviz vermeyeceğiz. Her zaman söylüyorum; burası kasaba devleti değil, burası Türkiye Cumhuriyeti. İmzayı atmışız, her şeyi bitirmişiz. Karşı taraftan Rusya, bize vereceği kredide her türlü kolaylığı göstermiş ve gerçekten uluslararası piyasada olmayan faiz yüzdeleriyle bize bir kredi vermiş. Şimdi burada tükürdüğümüzü yalarsak devlet terbiyemize uymaz, benim de devlet adamlığıma uymaz'' yanıtını verdi.

ABD Başkanı Trump da G20 Zirvesi sırasında 29 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşmede sorunu ‘karmaşık' bulsa da ‘‘Türkiye’nin Patriotları almasına izin vermediler. Obama yönetimi izin vermedi, Bu sebeple başka füze almak zorunda kaldılar. Bence kendilerine adil davranılmadı. Başka füzeleri alınca, S400’leri alınca ‘Bizimkileri alın' dediler. Farklı çözümleri değerlendiriyoruz. Türkiye bizim dostumuz. Büyük bir ticaret ortağımız. Obama yönetimi gibi davranamazsınız. Bu iki yönlü bir cadde. Kendisi Patriot almak istedi, satmadılar, sonra ‘tamam satarız' dediler. O bir NATO üyesi. İnsanlara adil davranmanız gerekir. Türkiye'ye adil davranılmadı'' değerlendirmesini yaptı.

S400 hangi ülkeler tarafından kullanılıyor?

Bugün halen 18 ülkede faal olan S300'lerin bir sonraki modeli olan S400'ler, 2007 yılından bu yana üreticisi Rusya tarafından kullanılıyor.

Rusya'nın ardından Çin ve Belarus S400 hava savunma sistemini kendi savunma sistemlerine entegre ettiler. Türkiye, ise adı geçen ülkelerden sonra S400 Hava Savunma Sistemi'ne sahip dördüncü ülke oldu.

Rusya ile S400 sözleşmesi imzalayan Hindistan ve Suudi Arabistan'a henüz teslimat yapılmış değil.

Güney Kore, Pakistan, Katar, Irak ve Mısır'ın da Rus savunma sanayi şirketi Almaz Antey'in geliştirdiği hava savunma sistemine sahip olmak istediği biliniyor.

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/sondakikas400lerturkiyeyegelmeyebasladi5226630/

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tarikat hocası öğrencisinin tıraşını beğenmeyince berberlere sinirlendi: "Kafanıza göre çocuklara gavur icadı şeyler yapmayın" Çavuşoğlu'ndan Yunanistana tepki! "Macera aramasınlar. Sonu onlar için iyi olmaz!" Financial Times’tan Erdoğan yorumu: Donald Trump anı yaşadı Sayıştay: Milli Piyango Güvenli Değil...