Doğadan gelen şifalı bitkiler, alternatif tıbba olan ilgiyi artıran son yıllarda hem ülkemizde hem de dünyada popüler hale geldi. Bu şifalı bitkilerden biri de kuşburnudur.
Taze, kuru çay ve hatta reçel ile her mevsim yaygın olarak kullanılan kuşburnu, sağlık açısından çok önemli faydalar sağlar. Besin değeri oldukça yüksek olan kuşburnu, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir.
Bununla birlikte, vücudu birçok hastalıktan etkili bir şekilde koruyan bitkisel bileşenler içerir. Her yönden faydalı olan kuşburnu, beslenme programında mutlaka yer alması gereken doğal besinlerden biridir.
Kuşburnu nedir?
Kuşburnu, gül ailesine ait olan ve yaban gülü olarak da adlandırılan bir bitkinin meyvesidir. Boyu 13 metre arasında değişen bitkinin dalları ve gövdesinde tıpkı gül gibi dikenler vardır. Meyvesini Eylül ve Ekim aylarında verir. Bu meyveler küçük ve yuvarlaktır, renkleri kırmızıdan turuncuya değişir.
Kuşburnu bitkisinin anavatanı Türkiye'dir. Ancak sağlığa faydaları ve lezzeti sayesinde tüm dünyaya yayılmış ve birçok kültür tarafından sevilmiş ve benimsenmiştir. Ülkemizde Karadeniz, Doğu Anadolu ve Marmara bölgesinde yetiştirilmektedir.
Ancak kuşburnu bitkisi daha az da olsa İç Anadolu illerinde ve Ege bölgesinde de yetiştirilmektedir. Ülkemizin bazı yörelerinin geleneksel ürünlerinden biri olan kuşburnu reçeli içerisinde bol miktarda kuşburnu bulunur ve özellikle şekersiz haliyle oldukça sağlıklıdır.
Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?
Kuşburnu sağlığa sayısız faydası olan bir besindir. Antioksidanları yüksek, vitamin ve mineralleri çok yüksek ve aynı zamanda çok lezzetli olan bu meyve çoğu insan tarafından sevilir. Kuşburnu meyvesinin faydaları, kuşburnu çayı veya kuşburnu reçeli faydaları olarak da ifade edilebilir.
Kuşburnu nasıl tüketilir?
Kuşburnu meyvesi birçok farklı formda ülkemizde yaygın olarak bulunan bir besindir. Halk arasında en popüler bitki çaylarından biri kuşburnu çayıdır. Özellikle kış aylarında çoğu kişi tarafından tüketilen kuşburnu çayının idrar söktürücü etkisi de vardır, bu nedenle şu faydaları sağlar:
Ödemin vücuttan atılması ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı korunması. Bir diğer kuşburnu ürünü olan kuşburnu reçeli ülkemizin birçok yerinde kahvaltılık olarak tüketilmektedir.
Kuşburnunun konsantre bir versiyonu olduğu için kuşburnu reçeli antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında hasat zamanından itibaren kuşburnu meyvesine taze olarak ulaşmak mümkündür.