Home
08 Nisan 2023 ( 6 izlenme )
Reklamlar

Sağlık Bakanlığından Kurban eti tüketimiyle ilgili önemli uyarı!

Sağlık Bakanlığı uyardı: Etleri bekletin ve sebze ile birlikte tüketin!

Sağlık Bakanlığı Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri yayınladı. Kurban etinin sebze veyahut da salata gibi yiyeceklerle birlikte tüketilmesi gerektiğini ve mide problemi yaşayanların kurban etini kesinlikle 24 saat bekledikten sonra yemelerini tavsiye etti.

Kurban Bayramı'nda özellikle sağlıklı beslenme, seçilen besinler, porsiyon miktar kontrolü ve besin grubu dağılımının temel ilkelerine dikkat edilmesi ve özellikle kalpdamar gibi diyabet, hipertansiyon ve böbrek gibi kronik olan hastalıklı kişilerin ayrıca daha dikkat etmesi önemli olduğu vurgulandı.

Türk Diyet Rehberi, haftalık olarak 2,53 porsiyon kırmızı veya beyaz et tüketilmesini öneriyor. Günde tüketilebilecek et miktarı genellikle 56 adet ızgara köfte yapılacak kadar yani avuç içinden biraz büyük et veya büyük bir şnitzele denk geliyor.

Kırmızı et, hayvansal proteinin yanı sıra demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içerir ancak yağlı etin de kolesterol açısından yüksek olduğu bilinmektedir.

Etleri sebze ve salata ile tüketin

Genel olarak Kurban Bayramlarında etlerin bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilip tüketilmesi mide ve bağırsaklar da şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olabiliyor. Bundan dolayı mide problemi yaşayan kişiler 24 saat dinlendirilmeden et tüketmemelidir.

Ayrıca bayram sabahlarında kahvaltı düzeninin atlanmaması, CE grubu vitaminleri ile kalsiyum yönünden yetersiz olması nedeniyle etin sebze, salata ya da meyve gibi besinlerle tüketilmesi tavsiye edilmektedir. C vitamini açısından zengin meyve suları içilmelidir uyarısı yaptı.

Sebzelerdeki C vitamini ette yer alan demir emilim oranını artırır.

Kurban eti nasıl muhafaza edilmelidir?

Kurban eti asla büyük parçalar şeklinde kesilmemeli, yemeklik et olarak kullanılmak üzere küçük küçük parçalar halinde kesilmeli önerilmektedir ve ayrıca dolaba koyulmadan önce soğutucu poşetlere veya yağlı kağıtlara sarılarak derin dondurucu veya buzdolabının dondurucu bölümünde muhafaza edilmelidir.

Hazırlanan bu etler derin dondurucuya koyulduğunda 2 derecede birkaç hafta, derecesi 18 dereceye çıkarılırsa 34 ay saklanabilir.

Kurbanlık hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklara dikkat

Sağlık Bakanlığı öte yandan kurbanlık olarak kesilen hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklara karşı da uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı münasebetiyle hayvanlarla olan temasın artması ve kurban bayramında kurban eti tüketiminin hayvanlardan insanlara bulaşan bazı hastalıklara maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalmayı artırıyor.

Kurban kesiminden sonra kistli olan organları kedi veya köpeklere de verilmemelidir.

İnsanların akciğer ve karaciğer gibi beyin, dalak gibi iç organların kist oluşumu ile ölüme neden olabilecek hidatik hastalığı, genellikle hasta hayvanların kesilmesinin ve köpeklerin pişmemiş sakatatlarla beslenmesi ile bulaşabileceği riskini de göz önünde bulundurmamız gerektiği vurgulandı.

Bayram süresi boyunca kurbanların bölgede ki belediyeler tarafından belirlenen mezbahanelerde, kurbanlık hayvanın veteriner kontrolünden kesin olarak geçmişi sağlıklı bir hayvan olmasına dikkat edilerek, hijyenik yerlerde ve kalifiye personel tarafından kesilmesi, kesim sonrası hayvanların hastalıklı olan organlarının ve kan, mide, bağırsak gibi atıl organların gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması en önemli ihtiyati tedbirlerden biridir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İmamoğlu: "Liyakat ve icraat kazanacak" Erdoğan Hazine’ye ait 10 değerli arazinin daha satışını onayladı! İran'dan İsrail ve ABD'ye tehdit: "Acı sonuçları olacaktır" AKP’liler birbirine girdi, sandalyeler havada uçuştu ! 'Bu şerefsizliği kabul etmiyorum !'