Sosyal medyada bazı hesaplarda sahte diploma satışı yapılıyor. Farklı üniversite ve bölümlere dair diploma satışının yapıldığı sayfalarda ayrıca yüksek lisans, lise ve önlisans diplomalarının da mevcut.
Dolandırıcılık yöntemi olduğu düşünülen sayfalarda, sahte diplomalara dair özelliklere de yer veriliyor. Satışı yapılan belgelere dair; EDevlet'e işleneceği, orijinalinden ayırt edilemeyeceği, üniversitelerin gerçek mezunları ile aynı şartlara sahip olunacağı ve hukuki anlamda sorun yaşanmayacağına dair teminatlar sunulurken, kişilere; doktorluk, mühendislik, öğretmenlik, veterinerlik gibi çeşitli meslekleri seçme şansı da tanınıyor.

2023'te verilen sahte diploma fiyat listesi
FİYAT LİSTESİ YAYINLAMIŞLAR
Öte yandan, benzer bir sayfanın kuruluşunu 2009 yılına kadar dayandırdığı, sahte diploma basımı işinde eski olduğunu belirterek fiyat listesi dahi yayınladığı görüldü. En son 2023 yılına dair yayınlanan fiyat listesinde, lisans diplomasının 10 bin lira, yüksek lisans diplomasının 12 bin lira, lise diplomasının 6 bin lira, ön lisans diplomasının 8 bin lira ve ilköğretim diplomasının 4 bin lira olarak yer aldığı görüldü.

Sahte diplomaya yüzde 150 zam
1 YILDA YÜZDE 150 ZAM
Müşteri şeklinde konuşularak ulaşılan sayfa ise lisans diplomasının yeni ücretinin yüzde 150 zamlı olarak 25 bin lira olduğunu aktardı. Bazı sayfalarda hukuk ve tıp gibi fakülteleri için diğer fakültelere göre daha yüksek ücretler belirlenmesi de dikkat çekti.
KİŞİSEL BİLGİLER İSTENİYOR
Satıcıların kendilerine müracaat ederek sahte diploma almak isteyen kişilerden öncelikle isim, soy isim, adres ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgileri de talep ettikleri öğrenildi. Satıcılar, sahte diplomalar ile KPSS ve benzeri resmi sınavlara girilebildiğini ve resmi kurumlara başvuru yapılabildiğini de belirtti.

ŞİKAYET EDİLMİYOR ÇÜNKÜ
Siber güvenlik uzmanları bu kişilerin dolandırıcı olabileceği ve asıl hedefin kişisel bilgiler ya da banka hesapları olduğu konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. Bu yöntemle tuzağa düşen kişinin kendisi de illegal bir iş yaptığı için çoğunlukla şikayete konu olmuyor.
2 İLA 5 YIL ARASI HAPİS CEZASI
Diplomayı üretip satan kadar onu talep edip kullan da suçlu duruma düşüyor. Türk Ceza Kanunu'na göre resmi belgede sahtecilik suçu için basit haliyle 2 yılla 5 yıl arasında bir hapis cezası öngörülüyor.
Sözcü
'17 yıl namaz kıldım AKP yüzünden ateist oldum !'359 izlenme
AKP’li Trabzon Belediyesi üç yılda suya yüzde 260 zam yaptı!26 izlenme
Türkiye’nin en güvenilir yardım kuruluşu belli oldu23 izlenme
Şanlıurfa'da 351 adet kaçak trafo tespit edildi: Kaçak elektriğin bir ayda ekonomiye verdiği zarar 200 milyon TL26 izlenme
Mahkeme, TÜRGEV ve Ensar'ın İBB'ye açtığı davayı reddetti!102 izlenme
Depremzedelerin İnsan Hakları Anıtı önündeki "Adalet Nöbeti"ne polis müdahale etti! "Taşkınlık yapmayacaksın. Bizi engelleme, polisi engelleme"20 izlenme
Yerli aşı TURKOVAC'ı dünyaya satmak için kurulan şirket iflasın pençesinde: Geçen yıl 8.1 milyon TL zarar etti!27 izlenme
İmamoğlu'ndan avukatlara gözaltı tepkisi: "Yeter artık!"22 izlenme
Lebalep kongreler bitti, irtibat bürosu açılışları başladı!
İsrailliler sığınaklara koştu, Filistinlileri dışarıda bıraktı: "Burası sizin için değil"
AKP'li Şamil Tayyar: "Bahçeli'nin Öcalan çağrısından Cumhurbaşkanımızın haberi yoktu"
Zengin Türk ailelerin kaçış planına fren