Cumhurbaşkanlığı üniversite adayları için bölümlere göre rehber hazırladı. Saray’ın verilerine göre, kamuda iş imkânında tıp, sağlık hizmetleri ve diş hekimliği bölümleri ilk sırada yer aldı. Kamuda son sırada yer alan pilotaj bölümü ise özel sektördeki en önemli iş olanağı sayıldı. Saray’ın verilerine göre mezun olmalarının ardından ortalama ilk 6 ayda iş buldukları iddia edilen üniversite mezunlarının en düşük ücreti 2 bin 435 TL olarak açıklandı.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, gençlerin üniversite tercihleri öncesinde “ÜniVeri” adlı sistemle rehber hazırladı. ÜniVeri, Yükseköğretim Kurumu’ndan alınan mezun bilgileri ile SGK’den alınan istihdam verilenlerinin birleştirilerek analiz edilmesiyle hazırlandığı ve 20142018 dönemini kapsadığı belirtildi.
KAMUDA SANAT YOK
Saray’ın bölümlere ilişkin istihdam verileri AKP’nin kadro hedeflerini de gözler önüne serdi. Kamuda işe yerleşme oranlarına göre, yüzde 96 ile tıp ilk sırada gelirken; yüzde 36 ile sağlık hizmetleri, yüzde 32 ile diş hekimliği, yüzde 29 ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik, yüzde 26 ile hukuk ve yüzde 22 ile İslami bilimler bölümleri öne çıktı. 70 bölümün yer aldığı listede iç mimarlık, güzel sanatlar, mimarlık, endüstriyel tasarım, uluslararası ticaret ile kentsel tasarım ve peysaj tasarımı yüzde 1 ile 3 arasında istihdam oranı ile son sırada yer aldı. Verilere göre, üniversite mezunlarının iş bulma sürelerine psikolojik danışmanlık ve rehberlik, maliye ve öğretmenlik bölümleri son sırada kaldı. Cumhurbaşkanlığı, bir öğretmenin 11 ay 22 günde, maliye mezununun 12 ay 3 günde, psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezununun da ortalama 12 ay 11 günde iş bulduğunu iddia etti.
Kamuda iş bulamasalar da işe hızlı giren bölümlerin ilk üçünde tekstil mühendisliği, iç mimarlık ve mimarlık bölümleri yer aldı. Listede pilotaj mezunları yüzde 77’lik istihdam oranı ile de dikkat çekti. Son sıralarda ise Coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı, biyomühendislik, ziraat ve tarı, beslenme ve diyetetik bölümleri yer aldı. İstihdam sıralamasında eczacılık, fizyoterapi, odyoloji, tekstik mühendisliği, hemşirelik ve inşaat mühendisliği iş bulma imkanı yüksek, gözde bölümler arasında yer aldı.
Cumhurbaşkanlığı verilerinde mezunların ilk işe başlama ortalama ücretlerinde de ilk sırada 5 bin 890 TL ile tıp mezunları yer aldı. Listede, üniversite mezunlarında en düşük başlangıç maaşının 2 bin 435 olduğu iddia edildi.
Listedeki 70 bölümden 52 sinin 3 bin TL’nin altında işe başladığı dikkat çekerken, 4 bin TL’nin üzerinde sadece 4 bölüm yer aldı.
ÇELİŞKİLİ RAKAMLAR
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; yayımladığı rapordaki rakamlar arasında çelişkiler de var. Bir yandan mezunlar en geç bir yıl içerisinde iş bulduğu iddia edilirken, diğer yandan da istihdam verileri durumun iç açıcı olmadığını gösteriyor. Raporda en düşük istihdam oranı yüzde 31’le maliye bölümü olarak açıklandı. Öğretmenlerde istihdamın yüzde 50 civarında olduğu belirtildi.
En faz kamuda işe yerleşme yüzde 96’yla tıp olarak belirtilirken ikinci sırada yüzde 36’yla sağlık hizmetleri, üçüncü sırada da yüzde 32 oranıyla diş hekimliği yer aldı. En az kamuya yerleşme de yüzde 1 ile pilotaj ve iç mimarlık yer alırken endüstriyel tasarım, tekstil mühendisliği, mimarlık ve güzel sanatlarda ise yüzde iki olarak açıklandı.
KAYNAK NİTELİĞİNDE OLDUĞU İDDİA EDİLDİ
Nasıl hesaplandığı ve bu sonuçlara nasıl ulaşıldığı belli olmayan raporla ilgili Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi çalışmanın kaynak niteliğinde olduğunu savundu.
Açıklamada, “Ülkemizdeki üniversitelerin bölüm bazında iş bulma sürelerini, ilk bir yıl içindeki istihdam ve kamuda işe girme oranlarını, ortalama ücretlerini, istihdamın sektörel dağılımını ve nitelik uyuşmazlığını ortaya koyan ulusal bir araştırmadır. Başta üniversite tercihi yapacak öğrencilerimizin, üniversitelerde eğitimine devam eden veya yeni mezun gençlerimizin ve profesyonellerin doğrudan yararlanabileceği bir kaynak niteliğindedir” denilmesine rağmen hesaplama yöntemine dair bir ayrıntı verilmedi.
BİR MİLYON ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin rakamları İŞKUR ve TÜİK verileri tarafından yalanlanıyor. Haziran 2019 verilerine göre İŞKUR’a kayıtlı 664 bin lisans mezunu işsiz var. Bunların yüzde 25’i en az 812 ay arası işsiz.
TÜİK’in kayıtlı ve kayıtsız işsiz verilerine göre bir o kadar da İŞKUR’a kayıtlı olmayan mezun işsiz var. Dolayısıyla 1 milyondan fazla üniversite mezunu iş arıyor ancak bulamıyor. Üstelik bu sayıya ev kadını olanlar, veya belli bir sebeple iş aramayanlar da dahil değil.
http://www.krttv.com.tr/egitim/sarayagoremezunlar6aydaisbuluyorh9636.html