Türkiye’deki fiyat artışının nedeni olarak vatandaşların yüzde 54’ü ekonominin kötü yönetilmesini gösterirken, ‘dış güçler’ diyenlerin oranının ise yüzde 8’de kalması dikkat çekti.
Vatandaş artık sorumluyu dışarda değil, içerde arıyor. Son dönemlerde yaşanan ekonomik krizin müsebbibi olarak vatandaş, ‘dış güçler’i değil, hükümeti sorumlu tutuyor. MAK Danışmanlık’ın yaptığı anket sonucuna göre, fiyat artışının sebebi olarak vatandaşların yüzde 54’ü ekonominin kötü yönetilmesi olarak görüyor. MAK Danışmanlık, 30’u büyükşehir, 67 ilde toplam 5 bin 750 seçmenle yaptığı anketin çarpıcı sonuçlarını açıkladı. Önemli detayların olduğu araştırmada son dönemlerde derinleşen ekonomik krizle ilgili vatandaşın tercihleri dikkat çekiyor. ‘Son zamanlarda ürün ve hizmetlerdeki fiyat artışının sebebi nedir?’ şeklindeki soruya ankete katılanların yüzde 54’ü ekonominin kötü yönetilmesi olarak görürken, yüzde 14’ü ise döviz kurlarındaki artış cevabını veriyor. Fiyat artışının sebebi olarak dış güçler cevabını verenlerin oranı ise yüzde 8’de kaldı.
MİLLET İTTİFAKI DİYENLERİN ORANI CUMHUR’U GEÇTİ
Ekonomi ağırlıklı soruların sorulduğu ankette, ‘Şu anki bileşenleri ile ekonomik sorunları hangi ittifak; Cumhur İttifakı mı, Millet İttifakı mı çözebilir?’ sorusuna vatandaşların yüzde 37’si Millet İttifakı cevabını verirken, Cumhur İttifakı diyenlerin oranı yüzde 28’de kaldı. Vatandaşların yüzde 25’i ise her iki ittifakın çözemeyeceğini söylerken, yüzde 10’luk kesim ise kararsız kaldı.
MUHALEFETİN EKONOMİ İLE İLGİLİ PROJE ÜRETMESİ OLUMLU KARŞILANIYOR
‘Ekonomide yaşanan sorunları çözmek için muhalefet partilerinin bir araya gelip projeler üretmesi çalışması doğru mudur?’ şeklindeki soruya ise ankete katılanların yüzde 33’ü ‘doğru; ülkemizde ekonomiyi düzeltecek herkesten destek alınmalıdır’ cevabını verirken, yüzde 24’lük kesim ise ‘doğru; her partinin ekonomik kurmayları bir araya gelirse ortak bir akıl oluşur’ diyerek farklı fikirlerin önemine dikkat çekildi.
EN BÜYÜK SORUN: HAYAT PAHALILIĞI
Ülkemizin en öncelikli çözülmesi gereken sorunu olarak ise vatandaşların yüzde 60’ı hayat pahalılığı cevabını verirken, yüzde 12’si adaletsizlik, yüzde 12’si göçmenler, yüzde 10’u ise ‘eğitim’ dedi. ‘Son 6 ayda aile ekonomimizin durumunu hangisi özetler?’ sorusuna ise vatandaşların yüzde 63’ü ‘ekonomik durumumuz bozuldu’ cevabını verirken, yüzde 22’si ‘ekonomik durumumuz değişmedi’ cevabını verdi.
https://www.krttv.com.tr/gundem/sarayittifakinadisguclersokuvatandash101794.html