Home
19 Mart 2021 ( 35 izlenme )
Reklamlar

Sarayda faiz kavgası! "Çarşı karıştı"


Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmesinin ardından Saray'ın ve merkez bankasının ekonomi politikası iktidara yakın çevreler tarafından adeta topa tutuldu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Yeni Şafak gazetesinin bugünkü, "Merkez Bankası" manşetini sosyal medya hesabından "Çarşı karıştı" notuyla paylaştı. 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dünkü aylık toplantılarında politika  faiz ini 200 baz puan artırarak yüzde 17'den yüzde 19'a yükseltti. Karar piyasalarda etkisi de yarattı. Toplantıda yapılan anketlere göre beklenti faizlerin 100 baz puan kadar artırılacağı yönündeydi. Zira son faiz artırımından bu yana enflasyon da 1 kadar artmıştı. Buna paralel faiz beklenirken, Merkez faiz artışında bunun da ötesine geçti.

Faiz gerilimi iktidar cephesini de ikiye bölmüş durumda. Berat Albayrak’ın ortadan kaybolmasının ardından iktidar medyası, hükümetin ekonomi politikasını adeta topa tutuyor.

PPK toplantısının gerçekleşeceği 18 Mart’ta Yeni Şafak “Faizi kim istiyor” manşetiyle çıktı ve iktidarın alışılagelen “faiz lobisi” söylemine yaslanarak dış güçlerin ‘Merkez’e faiz arttır’ baskısı yaptığını vurguladı. Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun da dünkü köşesinin konusu Merkez’in faizleriydi.

Müderrisoğlu “Faiz ve sonrası” başlığını taşıyan yazısında Merkez’in son aylarda politika faizini yükselten politikasını sert şekilde eleştirerek Merkez’in her ay “Faiz testine” tabii tutulduğunu söyledi. Yeni Şafak’tan Levent Yılmaz dünkü köşesinde “Hatadan dönmek erdemdir” dedi ve Merkez’i faizi artırmaya değil indirmeye davet etti. Gazete ekonomi sayfasında da faizi artırmanın enflasyonu da artıracağı tezini işledi.

İktidara yakınlığıyla bilinen iş çevreleri de Merkez’e isyan halinde. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan Yeni Şafak’a verdiği demeçte faizin kırmızı çizgileri olduğunu “sanayici ve üreticinin sırtında büyük bir yüke dönüşen faizin indirilmesi gerektiğini” söyledi.

Tüm bu tartışmalara Cumhurbaşkanı Erdoğan henüz dahil olmuş değil. Ancak kendisinin her lider gibi yüksek faizden hazzetmediği, dolayısıyla Merkez’in kararlarına şimdilik tahammül ettiği biliniyor. Ancak Erdoğan’ın gösterdiği bu tahammülün sınırına gelindiği de ortada.

Damadı Berat Albayrak görevden ayrıldığında yüzde 10,25 olan politika faizi bugün yüzde 19’a çıkmış durumda. Gelecek aylarda yaşanacak Halkbank davası, S400 yaptırımları gibi bir dizi dış politik gerginlik döviz kurlarını yukarı yönlü etkilemeye aday gündemler.

Böyle bir durumda Merkez döviz kurlarını ve böylece enflasyonu kontrol etmek için yine faiz artırımına gidecek mi? Dün yayımlanan PPK açıklamasındaki “Kalıcı fiyat istikrarı ve enflasyonda yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, politika faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecek” ifadeleri ciddiye alınırsa Merkez, faiz politikasındaki kararlı tutumunu sürdürecek.

Ancak erken seçim olmasa dahi seçimlere 2 yıl kalmışken, son 2 yılda iki Merkez Bankası başkanı eskiten Erdoğan’ın piyasayı sürekli yavaşlatan yüksek faize daha ne kadar tahammül göstereceği belirsiz. Üstelik önceki merkez bankası başkanlarının arkasında iktidar medyası dururken, şimdiki Başkan Naci Ağbal iktidar medyasından da sert eleştirilerle karşı karşıya. Durum böyle olunca Merkez’in kararlı durduğu konusundaki iddiası bir gece kararnamesiyle yerle bir olabilir. Bunca çelişkiyi gören piyasa aktörleri ise asıl ipin Erdoğan’da olduğunu görüyor ve Merkez’den gelen açıklamalar yerine ülkedeki politik iklime göre şekil alıyor.

MANŞETTEN İSYAN

Yeni Şafak gazetesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK), yüzde 17 olan politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkartması kararı "Bu operasyonu kim adına çektiniz" başlığıyla manşetine taşıdı.

Yeni Şafak gazetesinin haberinde "Dünya, ekonomideki faiz etkisini azaltmaya çalışırken Türkiye’de Merkez Bankası, 83 milyonun sesine kulak tıkayarak faizi yüzde 17’den yüzde 19’a çıkardı. Piyasa beklentisinin bile üzerinde yapılan 200 baz puanlık müdahale, ekonomik gerekçelerle izah edilemeyen bir faiz artışı oldu. Merkez Bankası’nın Türkiye’nin büyümesini frenleyecek bu operasyonu kim veya kimler adına ve hangi amaçla çektiği merak ediliyor." ifadeleri yer aldı.

Yeni Şafak gazetesi, MÜSİAD, ASKON başkanlarının karara yönelik eleştirilerini haberine taşıdı.

İşte o manşet:


SABAH YAZARINDAN TABLOLU ELEŞTİRİ

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör ise, Merkez Bankası'nın politika faizine yaptığı 200 baz puanlık artışı değerlendirdiği yazısında, "Yüzde 19 politika faiziyle Türkiye, dünya sıralamasında 7'nciliğe yükseldi. Yerini bile bilmediğim Surinam Cumhuriyeti'nin hemen altında… Kongo'yla başa baş… Haiti'nin biraz üzerinde… Sağ olsun, Para Politikası Kurulu önden bayağı yükledi!" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın ABD tahvil faizlerinden kaynaklı küresel piyasalardaki hareketliliğe karşı zaman kazanmak istediğini vurgulayan Dilek Güngör, "Ama bu iş kalıcı olmaya devam ederse, ülke olarak döviz kurundaki artışın yükleyeceği maliyetten daha yüksek bir maliyetle karşılaşırız. Yüksek faiz, yüksek kur döngüsüne sıkışıp kalırsak da büyüme hayallerimiz suya düşer" diye yazdı.

İşte Sabah yazarı Güngör'ün bahsettiği tablo:

" ÇARŞI  KARIŞTI"

CHP Sözcüsü Faik  Öztrak , Yeni Şafak gazetesinin bugünkü, "Merkez Bankası" manşetini sosyal medya hesabından "Çarşı karıştı" notuyla paylaştı. 

Öztrak'ın paylaşımı:


http://www.krttv.com.tr/ekonomi/saraydafaizkavgasih68168.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

TÜRGEV’in külliyesinde ilk faz bitti Dur durak bilmiyor: Dolar/TL, tarihi rekor kırdı! Ayhan Bora Kaplan’dan ‘kara para’ savunması: "Mal varlığımdaki artışın sebebi enflasyon" Çöken AVM’li siteyi kuru dere yatağına yapmışlar