Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelere yıkıcı etkisi olacağını vurgulayarak, “darbenin şiddetini azaltmak için acil harekete geçme” çağrısı yaptı. Dünya Bankası tarafından da paylaşılan yazıda “Ukrayna'daki savaş, küresel ekonomi için daha kötü bir zamanda gelemezdi. Var olan belirsizlikleri daha da artıran savaş en savunmasız durumda olanlara büyük zarar verecek” denildi.
Analizde önümüzdeki dönem yüksek enerji ve gıda fiyatlarının ortaalt gelir grubundaki ülkelere “büyük acılar” çektireceği, Çin, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'nin büyümesinin 1 tam puanının gideceği belirtildi. Yazıda Türkiye için 2023 büyüme beklentisinin yüzde 23 olduğu, bu durumun büyümenin neredeyse yarısının kesilmesi anlamına geldiği belirtildi.
STRES ARTACAK
Enstitü finansal stresin artacağını, cari açığı artan ülkelerin borçları çevirmekte zorlanabileceğini vurgulayarak, şu uyarıları yaptı: “Şimdi harekete geçme zamanı. Politika yapıcıların artan enflasyona tepkilerinde uyanık olmaları ve rotada dikkatli düzeltmeler yapmaları gerekecek. Ayrıca, mümkün olan her yerde verimsiz harcamaları ortadan kaldırarak ve yerel mali kaynakları harekete geçirerek Covid19 tarafından tüketilen maliye politikası tamponlarını yenilemeye başlamalılar. Ve bir kriz anında en savunmasız vatandaşlarını korumak için gereken sosyal güvenlik ağlarını güçlendirmeliler.”
■ Analizde Türkiye dahil bazı gelişmekte olan ülkelerin Rusya ve Ukrayna'dan gıda ürünleri ithalatına fazlasıyla bağımlı olduğu vurgulanak, bu ülkelerin üretimde ve dağıtımdaki her türlü aksaklığa karşı fazlasıyla hassas olduğu belirtildi. Arzdaki sıkıntıların ve fiyat artışlarının açlığı artıracağı uyarısı yapıldı.
2021 Türkiye'si... Cebindeki son 12 lirayı eşine verdi ve intihar etti...92 izlenme
AKP ve MHP orman yangınlarının araştırılmasını kabul etmedi!84 izlenme
CHP lideri Özgür Özel Erdoğan'a seslendi11 izlenme
İstanbul'da yaşamanın maliyeti açıklandı45 izlenme
Bakan Elvan, MHP'li vekilin FETÖ sorusunu yanıtlayamadı!40 izlenme
Ayak Üşümesinin Sebepleri ve Ayak Üşümesinin Tedavisi27 izlenme
Nobel Ekonomi Ödülü, Daron Acemoğlu'na verildi22 izlenme
Narin Güran davasında yeni gelişme! Bakanlık onay verdi, istinaf reddetti23 izlenme