Home
17 Ocak 2024 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Şehir hastaneleri de Araplara satılıyor


Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, bir şehir hastanesinin satışı için Körfez'den bir Arap yatırımcıyla görüşmelerin sürdüğünü, diğer kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinin bu satışı takip edebileceğini söyledi.


Hükümet, Türkiye'nin birçok varlığını Körfez'deki Arap ülkelerine satmak için çalışmalara hız verdi. 

Bloomberg'e konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, kamu özel işbirliği (KÖİ) yöntemiyle yapılan projelerde satışın masada olduğunu, 22 şehir hastanesinden biri için Körfez'den bir Arap yatırımcıyla görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. 

Dağlıoğlu, 2024'te 13 ile 15 milyar dolar arasında doğrudan yabancı yatırım beklediğini, bunlar arasında en az bir otomobil üreticisi olacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Elon Musk ile eylül ayında görüştüğünde Türkiye'ye yatırım davetinde bulunmuştu. Çinli Chery firmasının da Türkiye'de yatırım yapmayı değerlendirdiği iddiası basına yansımıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye arasında Temmuz 2023'te 51 milyar dolarlık yatırım öngören anlaşma yapılmıştı.   

Sağlık Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesine, şehir hastaneleri için kira ve hizmet alımı kapsamında 83,7 milyar TL'lik ödeme öngörülmüştü.

KÖİ GÖSTERGELERİ

Türkiye'e 4 farklı KÖİ modeli kullanılıyor. Bu modeller arasından en çok kullanılanı 127 projeyle YapİşletDevret iken, onu 120 projeyle İşletme Hakkı Devri, 18 projeyle YapKiralaDevret ve 5 projeyle Yapİşlet modelleri takip ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre, KÖİ modeliyle gerçekleştirilen projelerin yatırım tutarlarının[ sektörel dağılımına bakıldığında; 2023 yılı Eylül ayı fiyatlarıyla 32,5 milyar dolar ile karayolu sektörünün ilk sırada olduğu görülüyor. Havaalanları 24 milyar dolar ile ikinci sırada. Bunu 21,7 milyar dolar ile enerji sektörü takip ediyor.

YapKiralaDevret modeliyle gerçekleştirilen sağlık projeleri 13,1 milyar dolar ile dördüncü sırada.

İşletme hakkı devri bedellerinin sektörel dağılımına bakıldığında havaalanlarının 75,8 milyar dolar ile birinci sırada bulunduğu görülüyor. Bunu 22,7 milyar dolar ile enerji sektörü, 3,3 milyar dolar ile limanlar ve 3,2 milyar dolar ile yat limanları takip ediyor.

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Deniz Gezmiş'in abisinden DSP lideri Aksakal'a sert tepki Erdoğan '300 fabrika' diye lokanta açmış! Akşener’in eski yardımcısı Ece Güner'den İmamoğlu'na destek: "İmamoğlu’na verilmeyen her oy Kurum’a yarayacak" Namaz kılar gibi davrandı; dolar, Euro, TL ve altın çaldı