ABD’nin kara para soruşturması nedeniyle hakkında arama kararı çıkartıp iadesini istediği, Türkiye'nin de benzer nedenden hakkında tutuklama kararı olduğu için Avusturya'dan iadesini istediği Sezgin Baran Korkmaz'la ilgili Wels Başsavcılığı açıklama yaptı.
Başsavcılık, ABD'nin iade dosyasının geldiğini, Türkiye'nin iade talep dosyasının da Viyana tarafından kendilerine ulaştırıldığını belirtti. Viyana Mahkemesi’nin son anda dosyayı Wels’e aktardığı belirtiliyor.
SÖZCÜ SORDU, SAVCILIK YANITLADI
ABD ya da Türkiye’ye iade konusunda, Avusturya Suçluların İadesi Anlaşması Yasası'nın 10. maddesi gereğince karar verilecek.
“Korkmaz'ın iadesi süreci ne zaman başlayacak? Yetkili mahkeme ve ABD ile Türkiye'nin iade talepleri size ulaştı mı? Hangi ülkeye iadesi söz konusu?” şeklindeki sorulara Wels Eyalet Yüksek Mahkemesi Başsavcılığı'ndan, dosyanın içeriğine ait olmayan cevaplar geldi.

Wels başsavcısı vekili Weber davanın kamuya açık olma ihtimalini değerlendirdi.
“ELİMİZDE BİR İADE TARİHİ YOK”
Başsavcı Vekili Christoph Weber imzalı yazılı açıklamanın ilk bölümünde, yetkili mahkeme ve mahkemenin numarası yer aldı.
“Dava gizli görüleceği için bunu açıklayamıyoruz” diyen Weber, iade süreci ve Pazartesi günü görülecek dava ile ilgili olarak, “Şu anda elimizde sınır dışı edilme, istenilen ülkeye gönderilme ile ilgili bir tarih yok. Kamuya açık bir dava olup olmayacağı konusunu sormuştunuz. Tutuklama prosedürünü içeren davalardan olduğu için genelde bu kamuya açık değildir” dedi.
MAHKEME, İKİ ÜLKEDEN BİRİNE KARAR VERECEK
Kendilerine Amerika'nın ve ardından da Türkiye'nin iade talebinin ulaştığını belirten savcı vekili Weber, “Ancak şimdi buna mahkeme karar verecek. Mahkeme, ABD'ye mi, yoksa Türkiye'ye mi gönderilmesinin hangisinin yasaya uygun olduğuna bakacak. Bunun için sanığın ifadesi alınacak” açıklamasını yaptı.
Weber, şu anda sadece “İade talebiyle ilgili süreçle ilgilendiklerini başka konulara ve içeriği ile ilgili sorulara giremeyeceklerini” de özellikle vurguladı.
İŞTE İADE MADDESİ
Avusturya’nın, suçluların iadesi ya da Avusturya'dan sınır dışı edilmesini öngören yasasının 10. maddesi Korkmaz hakkındaki kararda da uygulanacak.
Hakim, bu 10. maddeye göre, “ABD ya da Türkiye'ye gönderilmesi” kararını verecek. Önce Sezgin Baran Korkmaz dinlenecek ve ardından karar çıkacak.
Sürecin seyrini belirleyecek 10’uncu maddede, “Bir kişinin başka bir ülkeye iadesi/gönderilmesi, bir mahkeme tarafından ceza verilmesini gerektirecek bir fiili olması halinde; veya yine mahkeme tarafından bir fiile istinaden verilmiş cezanın infazının gerektiği durumlarda; soruşturma kovuşturma önlemlerini içeren bir devletin, Avusturya yasalarına uyacak şekilde iade talebi ile mümkün olur” deniliyor.
Fenerbahçe'nin Euroleague maçında salon inledi "Yalan yalan yalan dolan dolan dolan 20 sene oldu istifa ulan"45 izlenme
Sahte içki kullanımından acı haberler peş peşe geliyor: 34 kişi öldü, 32 kişi yoğun bakımda25 izlenme
AKP'den vekil adayı olan Kaymakam'dan eczane çalışanlarına pes dedirten 'maske - sosyal mesafe' cezası!61 izlenme
Washington Post gazetesi, Erdoğan’ın Zarrab'la ilgili gayretlerini ayrıntıları ile yayınladı !1578 izlenme
Doların 9 lira olması sonrası olay yaratan video! Erdoğan, Soylu ve Albayrak'ın ekonomiye dair iyi sözleri!50 izlenme
Trabzon’da halk HES’lere isyan etti, Jandarma müdahale edince ortalık karıştı!37 izlenme
EYT'de yeni gelişme83 izlenme
Manisa'da cami hoparlöründen oruç tutmayanlara beddua skandalı! 'Oruç tutmayanın başı ağrısın'72 izlenme