Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da “Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 23. Olağan Genel Kurulu”nda konuştu.
Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:
* Katılım finans çerçeve kanununa ilişkin çalışmalar devam ediyor. Sektörün görüşlerine açıldı. Görüşler toparlanacak ve o çerçevede bu yasama dönemine yetişir mi bilmiyorum. İnanıyorum ki ekimden itibaren Meclisimizin gündemine götürülür.
* Müdahale etmeseydik vatandaşlar tarafından 40 milyar dolar altın ithal edilecekti. Altın sistemdeyse faydalı olur değilse atıl bir kaynak olarak karşımıza çıkıyor.
* (Enflasyon eleştirilerine) Geçen yılı biz geçiş dönemi olarak öngördük. Dezenflasyon için koşulların oluşturulması lazımdı.
* 2024’ün ikinci yarısına bakalım. Deprem etkisi geride kalacak. Türkiye’ye şu anda sermaye akışı çok güçlü. Müdahil olmazsak lira değerlenecek. Liranın değer kaybı anlamında bir süreçle karşı karşıya değiliz.
* KDV ya da diğer vergileri artırma planımız yok. Vergide bir takım muafiyet ve istisnaları gözden geçirmeye devam edeceğiz.
* Vergi muafiyet ve istisnalarının gözden geçirilmesi çalışması tamamlandı gibi, bir iki hafta içinde kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.
* Aylık olarak şu anda aylık enflasyon yüzde 3 civarına oturdu. Yüzde 3 civarı aylık enflasyon bizim hedefle tutarlı. Ocak, şubat ayında bir miktar sapma olsa da bunun telafi edilebileceğini düşünüyoruz.
* Geçiş döneminden dezenflasyon sürecine girmek üzereyiz.
* Altınla ilgili uygulamaya koyduğumuz kota ve tedbirler geçici ama ara dönemde gerekirse bu kotayı, ilave tedbirleri tereddütsüz ortaya koyacağız.
* Türkiye'nin risk primi (CDS) 1 yıl içinde 200 baz puanın altına düşebilir.
* Ekonomi programımız sırtını Carry Trade'e dayamıyor.
* KKM'den ciddi çıkış var, piyasayı bozmadan bu çıkışı devam ettireceğiz.
* Finans sektörü zor bir yıl geçiriyor. Özsermaye kârlılığı enflasyonun altında onun da farkındayım ama bu geçiş döneminde herkesin fedakarlık yapması lazım.
* Bizim bir kur hedefimiz yok.
Sözcü