Home
01 Temmuz 2024 ( 6 izlenme )
Reklamlar

Şimşek'ten tartışma yaratacak asgari ücret açıklaması: "Türkiye'de asgari ücret düşük değil"


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de açlık seviyesinin altına gerileyen asgari ücretin düşük olmadığını iddia etti ve asgari ücrete ve emekli aylığına zam istemenin popülizm olduğunu söyledi.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını iddia etti ve asgari ücrete ve emekli aylığına zam istemenin popülizm olduğunu söyledi.

Türkİş’in verilerine göre, haziranda açlık sınırı 18 bin 978,77 TL, yoksulluk sınırı 61 bin 820,10 TL seviyesinde.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin muhalefetin popülist söylemleri ile gerçekleştiğini ve bütçeye yükünün yüksek olduğunu belirten Şimşek asgari ücret konusunda ise, "Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" dedi.

'EYT MUHALEFETİN POPÜLİST İTEKLEMESİYLE GEÇTİ'

Habertürk ve BloombergHT yayınında soruları yanıtlayan Şimşek'in konuşmalarının satırbaşları şöyle oldu:

* Gri liste konusunda en önemli konu uygulamada etkinlikti.

* Kaynak girişinin mart sonundan bugüne net bazda Merkez Bankası'nın rezervlerine yansıyan boyutu neredeyse 78 milyar dolara ulaştı. Şu an itibarıyla rezerv yeterliliğinde IMF tanımına göre arzulanan seviyeye neredeyse vardık.

* Türkiye'nin döviz rezervini bir endişe kaynağı olmaktan çıkardık. 

* Dövizdeki hareket durağanlaşamaz çünkü Türkiye'de enflasyon nispeten yüksek. Biz enflasyonu düşürdükçe nominal bazda kurda istikrar sağlanır. Şu anda reel bazda lirada bir miktar değerlenme oldu.

* Esas hedefimiz enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürerek orta uzun vadede nominal kurlarda bir istikrar sağlamak. Bunun için kat edeceğimiz çok mesafe var.

* Geçen sene muhalefetin popülist iteklemesiyle seçim öncesinde EYT hayata geçirildi.

* EYT'nin bu sene yıllık maliyeti 724 milyar lira. Neredeyse milli gelirin yüzde 2'si. 

* Bugünden itibaren şirketlerin KKM’deki vergi avantajı sona eriyor. Yine bireyler açısından KKM’den kazanılan faiz gelirleri de vergiye tabi olacak, dolayısıyla çıkış hızlanacak.

* (Vatandaş enflasyonun düşüşünü ne zaman hissetmeye başlayacak?) Aslında hissediyor. Bu sene istihdam güçlü kaldı. Kalıcı refah artışı için en önemli konu istihdam. Tabii ki geçici olarak ekonomide bir yavaşlama sürecine gireceğiz. Önemli olan bu sene sonunda enflasyonun 40'lı rakamlara düşmesidir.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

* Ne dün, ne bugün, ne de yarın, emeklimizi, çalışanımızı enflasyona ezdirmedik. Büyümeden herkese pay vereceğiz. 

* Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak..

* Endonezya'ya, Filipinlere, Tayland'a bakın. Brezilya, Meksika, Şili ile karşılaştırın. Avrupa'da Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya, Macaristan gibi AB üyesi ülkelerle karşılaştırın. Polonya hariç Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. .

* Türkiye'de asgari ücret düşük değildir.

* Bu konunun istismarı popülizm içeriyor. Popülizmin Türkiye'yi nereye getirdiğini gördük.

VERGİ PAKETİ

* Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Koparılan yaygaralar doğru değil.

* Bu vergi paketinde ne yapıyoruz? Çok uluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde asgari kurumlar vergisi çalışıyoruz. Kuyumcunun beyan ettiği aylık matrah geçen sene 16 bin TL seviyesinde. Bütün bu alanlarda yetki alıp, hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz.

* GYO'ların vergi istisnalarını kaldırmayı düşünüyoruz. Yapişletdevret şirketlerine yüzde 30 vergi düşünüyoruz. Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz.

* Yurt dışı çıkış harcında taslağın son hali verilmedi. Şu anda vergi taslağı ham durumda. Asgari kurumlar vergisi hususunu iş dünyası ile konuşacağız."

* 1963 yılında yurt dışı çıkış vergisi getirilmiş. Bizim hükümetimiz döneminde aşağı çekilmiş. TL cinsinden sembolik bir hale gelmiş. Biz depremin yaralarını halen sarmaya çalışıyoruz. Uygun görülürse bunun artırılarak bunun da deprem için kaynağa dönüştürülmesi taraftarıyız. Yurt dışına tatile gidenler gitsin, öğrencilerden almayacağız. 23 yaşına kadar yurt dışı çıkış harcının alınmaması gündemdeydi. Türkiye deprem yaralarını sarmak için geçen sene birçok vergide artış yaptı, halen de çalışıyoruz.

* Bu türden imkânı olanlar yurt dışına gidebiliyor, imkânı olmayan gidebilir mi? Taslağın son şeklinde verilmedi. Taslak ham bir taslak.

* Kamuya eleman almayacağız, taşıt girişi olmayacak. 300 mal müdürlüğünü kapatıyoruz, sahaya oradaki elemanları kayıt dışılıkla mücadele ettireceğiz. Hiçbir alan kayıt dışı kalmayacak, bütün kazançlar makul düzeyde şekillenecek.

* Şu anda sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesi, ilave çalışmalar gerekiyor. Önerilerden bir tanesi işlem vergisiydi. Sonra işlemin yüzde 40’ına yakınının robotlarla, algoritmalarla yapıldığını gördük. Çalışmanın arzulanan sonucu vermeyeceğini gördük ve vazgeçtik. Bütün kazançlar makul düzeyde vergilendirilecek. Vergilendirilmemiş alan kalmayacak ama bu paketin konusu değil.

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Asılsız ‘corona’ mesajı atan müftülük memuru: Şaka yaptım TRT yine dış yapımlara çalışmış! Tam 1 Milyar TL ödenmiş! Savant sendromu nedir? İlk hesaplar yapıldı: Gelecek emekli ve memur zammı için masada 2 senaryo var