Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili davada verilen cezalar, Ateş ailesinin avukatları tarafından bir üst mahkemeye taşındı. Aile, hazırladığı istinaf dilekçesinde soruşturma sürecindeki önemli eksikliklere dikkat çekti.
Dilekçede, cinayetle ilgili dört otomobilin sahiplerinin ve bu araçları kullanan kişilerin detaylı şekilde araştırılmadığı ifade edildi. Ayrıca, sanıklardan Tolgahan Demirbaş’ın yakalandığı yerle ilgili tutanakların yok edildiği ve olay gününe ait sosyal medya paylaşımlarının bağlantılarının incelenmediği belirtildi.
Suikast planında kullanılan araçların siyasi kurum ve kişilerle bağlantılı olduğu vurgulanan dilekçede, "06 AT 5021 plakalı siyah Audi ve 06 DB 7018 plakalı Volkswagen Passat gibi araçların Milliyetçi Hareket Partisi’ne ait olduğu tespit edilmiş, ancak bu bağlantılar iddianamede yer almamıştır" denildi.
Tolgahan Demirbaş’ın gözaltına alınmasına ilişkin tutanakların gerçek durumu yansıtmadığı iddiası dile getirildi. Dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin görev ihmaline vurgu yapılırken, gözaltı sürecinde yer alan polislerin ifadelerinin alınmadığına dikkat çekildi. Ayrıca, cinayet günü yapılan tehdit içerikli sosyal medya paylaşımlarının araştırılmadığı ifade edildi.
Davanın ilk aşamasında mahkeme, cinayeti işleyen Eray Özyağcı ve azmettiriciler Tolgahan Demirbaş ile Doğukan Çep’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Yardım eden diğer sanıklar çeşitli hapis cezalarına çarptırılırken, bazı sanıklar hakkında beraat kararı verilmişti.
Ateş ailesinin avukatları, beraat eden sanıkların ve eksik soruşturulan delillerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Tüm delillerin eksiksiz incelenmesi ve sorumluların yargılanması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
İtiraz talebinin ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi:
"Ankara 32.Ağır Ceza Mahkemesi 02/10/2024 tarih 2024/127 Esas 2024/271 Karar sayılı kararının usul ve esas bakımından hukuka aykırı ve eksik yargılam yapılması sebebiyle; duruşmalı olarak yapılacak istinaf incelemesi neticesinde kaldırılmasına, delillerin tekrar değerlendirilerek davanın istinaf mahkemesinde yeniden görülmesine, sanıklar hakkında eylemlerine uyan hükümlerin tatbiki ile üst sınırlar üzerinden, indirim uygulanmaksızın ceza verilmesine şayet davanın istinaf mahkemesinde yeniden görülmesi mümkün değilse, hükmün katılan müvekkillerimiz lehine olacak şekilde bozulmasına ve dosyanın yeniden karar verilmek üzere yerel mahkemeye gönderilmesine karar verilmesi talebi"