Türk lirasının (TL) değer kaybı devam ederken bir yandan dolar endeksi de son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Türk lirası dolar, euro, sterlin dışındaki diğer para birimleri karşısında da değer yitirdi.
Cumhuriyet gazetesinden Bora Erdin'in haberine göre dünyanın en fakir üç ülkesinin para birimleri TL değer kaybedince iki kata kadar değerlendi. Enflasyon baskısı ile birlikte 2003 yılındaki 100 TL’nin gücü bugün 9 TL’ye geldi.
Dünyanın en fakir ülkesi Burundi Frangı bir yılda TL karşısında yüzde 90 değer kazandı. TL halen Burundi Frangı karşısında değerli bir pozisyonda konumlanıyor. 11 milyon nüfusa sahip Burindi'de kişi başına sadece 275 dolar düşüyor.
Geçen yıl 9 Temmuz’da 0,0044 olan Burundi Frangı bir yılda yüzde 93 değerlenerek 0,0085 seviyesine geldi.
EN FAKİR İKİNCİ ÜLKE DE YÜZDE 63 DEĞER KAZANDI
Dünyanın en fakir ikinci ülkesi konumunda olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nin para birimi de ‘Frank’. Milli geliri 1,5 milyar dolar olan ülkede kişi başı gelir 306 dolar seviyelerinde seyrediyor.
Ülkenin para birimi son 5 yılda neredeyse tüm para birimleri karşısında zayıflarken son bir yılda TL karşısında değerlenmeye başladı. Ülkenin para birimi hala TL’den değersiz. Ancak TL’nin en düşük seviyede olduğu 20 Aralık 2021’de 0,028 seviyesine yükselen Orta Afrika Frangı 9 Temmuz 2022’de 0,027’ye ulaştı.
Ülkenin para birimi halen TL karşısında değersiz ancak bir yılda TL karşından yüzde 63 değer kaydetti ve 0,016’dan 0,027’ye geldi.
10 MİLYAR DOLAR YARDIM ETTİK PARASI YÜZDE 114 DEĞERLENDİ
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret etmişti. Ziyaretten sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son 10 yılda Somali'ye 1 milyar dolardan fazla yardım yaptık” demişti.
1 Somali Şilini bugün TL karşısında 0,030 seviyesinde ve TL karşısında değersiz. Ancak Türkiye’nin 1 milyar dolar yardım aktardığı ülkenin parası bir yılda TL karşısında yüzde 115 değer kazandı. Yönetim şekli cumhuriyet olan ülkede milli gelir 5,95 milyar dolar seviyesinde ve ülkenin nüfusu yaklaşık 11 milyon.
55 milyon ağacı yok ettiler: ÇMO 2019 İstanbul Çevre Durum Raporu tahribatı ortaya çıkardı55 izlenme
Tedavi gören Yiğit Bulut'un durumu ağırlaştı77 izlenme
Atatürk büstüne balyozla saldırdı!30 izlenme
Özgür Özel'e tören çıkışı saldırıda bulunan saldırganın oteldeki görüntüleri ortaya çıktı13 izlenme
Devlet yaptırdı… 1. Kısım yerle bir oldu, 2. Kısım ayakta!43 izlenme
YSK Başkanı “500 değil, 357 milyon zarf bastırıldı”300 izlenme
ABD sözcüsü AKP'yi yalanladı! "Bizde böyle bir yasa yok"35 izlenme
Türkiye'de sadece Siirt'te yetişen bıttımın kilosu 800 liradan satılıyor24 izlenme
Erdoğan bilginiz gibi ! İki gün önce 'Esad'ı devrimek için Suriye'ye girdik' iki gün sonra 'hedefimizde sadece terör örgütleri var !'
Genelge Erdoğan'ın “Yatıp yuvarlanırsınız” dediği bahçelere gömüldü
Mansur Yavaş açıkladı: Ankaralılar trafik için 'referanduma' gidiyor
'Batık krediler 5 yıldır artıyor'