Depremin üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçse de deprem davalarında skandalların sonu gelmiyor. Hazırlanan yeni bilirkişi raporlarıyla, yıkımdan ve can kayıplarından sorumlu tutulanlar birer birer aklanıyor. 44 kişinin hayatını kaybettiği Sait Bey sitesinde de yıkımın ana sorumlularını aklayan yeni bilirkişi heyeti davadan çekilme talebinde bulundu.
Maraş merkezli 6 Şubat depreminde Maraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde kentsel dönüşümle yapıldığı halde yıkılan Sait Bey Sitesi'nde 44 kişi yaşamını yitirdi. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) yedi akademisyene bilirkişi raporu hazırlatıldı.
Birçok usulsüzlüğün sıralandığı raporda, "A blok inşaatı tamamlandıktan sonra binanın asma kat bölmesinin çelik konstrüksiyon ve betonlarla tamamlanarak bir kat haline getirilmiştir. Binaya, inşası sonrasında projelerinde bulunmayan işlemler yapılmıştır. Binanın taşıyıcı sistemini olumsuz etkilemiştir" ifadeleri kullanıldı.
Soruşturma sonunda AKP’ye yakınlığıyla bilinen sitenin müteahhidi Hasan Çam, şantiye şefi şüpheli Halil İbrahim Us, statik proje ve uygulama denetim görevlisi Yavuz Kaygısız, yapı denetim şirketi sahibi Halil Yıldız ile yapı denetim şirketi kontrol elemanı Melike Yıldız hakkında 2 yıl 8 aydan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
Ancak yargılama sürerken yeni bir bilirkişi raporu hazırlatıldı. Turgay Çoşgun, Cihan Öser, Mücteba Uysal, Hakkı Ekşi ve Barış Sayın tarafından hazırlanan 15 Temmuz 2024 tarihli raporda göre, sadece Hasan Çam asli kusurlu bulundu.
Raporun ardında Maraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Temmuz’da yapı denetim firması yetkilisi Halil Yıldız ile uygulama denetçisi Yavuz Kaygısız’ın adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verdi.
Tüm bunların yanında bir de bilirkişi heyeti mahkemeye verdiği dilekçede, raporu hazırlarken büyük emek harcadıklarını ifade ederek 20’şer bin TL ek bilirkişi ücreti talep etti.
Ancak bu skandallar zincirini BirGün’ün 7 Ağustos tarihinde "Bilirkişi değil aklama heyeti!" başlığıyla haberleştirmesinin ardından yeni raporu hazırlayan bilirkişi heyetinin üyeleri "linç kampanyasına maruz kaldıklarını" iddia ederek, "Tarafsız ve bağımsız şekilde çalışma koşullarının ortadan kalktığı" gerekçesiyle dosyadan çekilme talebinde bulundu.
BirGün
İsmailağa Cemaati’nin gittiği camide skandal: Camide mültecileri yakalayan polisi sürdüler!28 izlenme
Türkiye'nin ev gereçleri firması iflasın pençesinde22 izlenme
Vatandaşın işi şansa kaldı: Yüzde 175 arttı37 izlenme
Açlık sınırı 6 bin 839 TL’ye, yoksulluk sınırı 22 bin 278 TL’ye yükseldi!43 izlenme
Boğaz köprüleri yabancılara mı satılıyor? CHP'li Murat Emir, Özgür Özel'in açıkladığı belgeleri yayımladı!14 izlenme
Adana'da acil doktorları can güvenlikleri olmadığı için iş bıraktı!94 izlenme
Bir şeker fabrikası daha satıldı16 izlenme
Muazzez öğretmenden AKP’ye başkanlık golü!81 izlenme
Döviz cinsi garantiler kara delik haline geldi!
Vakıf üniversitesine ait araçta 74 kilo uyuşturucu ele geçirildi: Flaş iddia!
Adalet Bakanı'ndan Ayhan Bora Kaplan açıklaması
Halil Konakçı’ya ‘sapık’ diyen Cemil Kılıç, hakkında açılan davayı kazandı: "Atatürk ve cumhuriyet karşıtı sözlerinden dolayı sapık dediğim davayı kazandım"