Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 2024 yılı için ‘kredi gruplamaları’ raporunu yayımladı.
Buna göre, 'ikinci grup’ olarak sınıflandırılan 'yakın izlemedeki kredi' miktarı, 2024 sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artışla 1 trilyon 340 milyar TL’ye yükseldi.
Yakın izlemedeki kredilerin toplam kredilere oranı, 2023 sonunda yüzde 8,0 iken 2024 sonunda yüzde 8,4'e yükseldi.
Tahsili gecikmiş alacak olarak üçüncü, dördüncü ve beşinci gruplarda sınıflandırılan, tahsil imkanı sınırlı, tahsili şüpheli ve zarar niteliğindeki krediler ise bu dönemde yüzde 52 artışla 277 milyar TL'ye yükseldi.
Böylece, yakın izlemedeki krediler ile tahsili gecikmiş kredileri içeren sorunlu kredi hacmi, 2024 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 47,8 artışla 1 trilyon 617 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakam 2023 sonunda 1 trilyon 94 milyar TL idi.
Böylece, sorunlu kredilerin toplam kredi hacmi içindeki payı, yüzde 9,6'dan yüzde 10,2'ye yükseldi.
Tahsili gecikmiş kredilerin toplam kredi hacmi içindeki payı, yüzde 1,60'dan yüzde 1,75'e yükseldi.
21 Nisan 2025 tarihi itibarıyla, takipteki kredi hacmi 377,9 milyar TL, takipteki kredi oranı yüzde 2,09 seviyesinde bulunuyor. Yakın izlemedeki kredi hacmine dair son veri ise, Aralık 2024 tarihine ait.
Yüksek faiz etkisiyle 2025 yılında sorun kredi hacminin 2 trilyon lirayı aşması muhtemel.
Yeniden yapılandırılan ya da yeni bir itfa planına bağlanan kredilerin toplamı, 2024 sonu itibarıyla 732 milyar TL oldu. Bu kredilerin yüzde 95'i, yakın izlemedeki kredilerden oluştu.
Yeniden yapılandırılan ya da yeni bir itfa planına bağlanan kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 4,6 oldu.
Bankalar kredilerini, beş grup altında sıralanıyor.
Birinci (standart nitelikli) ve ikinci (yakın izleme) grupta canlı krediler; üç (tahsil imkânı sınırlı), dört (tahsili şüpheli) ve beşinci (zarar niteliğinde) gruplarda tahsili gecikmiş olan krediler sınıflandırılıyor.
Yakın izlemedeki ikinci grup krediler şu şekilde tanımlanıyor:
"Makroekonomik şartlardaki veya borçlunun faaliyet gösterdiği sektörlerdeki veya bunlardan bağımsız olarak borçluya ilişkin olumsuz gelişmeler nedeniyle borçlusunun ödeme gücünde veya nakit akımında olumsuz gelişmeler gözlenen ya da bunun gerçekleşeceği tahmin edilen krediler."
Birinci gruptaki standart nitelikli krediler ise, ödemeleri süresinde yapılan veya otuz günden fazla gecikmeyen, gelecekte de geri ödeme sorunları beklenmeyen, teminatlara başvurulmaksızın tamamen tahsil edilebilecek nitelikte olan kredileri ifade ediyor.
Nefes
Diyanet TV sermayesini üç yılda 25 milyon lira arttırdı!86 izlenme
Cem Küçük'ün etekleri tutuştu! "Seçimden sonra hesap soracaklar"50 izlenme
AKP ve MHP’den ‘sahte alkol kullanımı’ önergesine ret12 izlenme
Atatürk'ün 101 yıl önce Time Dergisi'ne kapak olan fotoğrafının videosu ortaya çıktı32 izlenme
İBB'nin reklam panolarına Erdoğan'dan sonra Espressolab da geldi17 izlenme
IŞİD'in kurucusu Ebubekir El Bağdadi'nin akrabası Kırşehir'de yakalandı21 izlenme
Saraçhane'deki devasa kalabalığı paylaşan İmamoğlu'ndan yeni mesaj: "Bu Millet Büyüktür!"57 izlenme
Bu nasıl vicdan! Anne 2 yaşındaki bebeğini biberonuna tiner koyarak öldürdü26 izlenme
‘Cübbeli Ahmet Hoca karikatürü’ sebebiyle hakim karşısında!
Depremin yerle bir ettiği Hatay’a petrokimya tesisi: Tarım arazisine yapılacak tesis 18 milyar TL’ye mal olacak
İBB'den yerel seçim anketi! Selçuk Bayraktar yüzde 46 oyla İmamoğlu'nu en çok destekleyen isim oldu.
İl Milli Eğitim Müdürü’nden kadın öğretmenlere: “Benim hanım çalışmıyor. Siz de çalışmayabilirsiniz”