Milyonlarca vatandaşın açlıkla boğuştuğu ve barınma krizini en derinden hissettiği günlerde iktidardan birbiri ardına konut kampanyası haberleri geliyor. Bu kampanyalar soruna çare olmuyor çünkü, şatafatlı basın toplantılarında süslü cümlelerle duyurulan bu kampanyalardaki projelerin birçoğu bitirilemiyor. Barınma krizinin en tepeye ulaştığı ve kiralara yüzde 25 zam sınırının geldiği 2022 yılında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve 5 milyon 135 bin 324 vatandaşın başvuru yaptığı “İlk Evim Projesi” hâlâ tamamlanamadı.
13 Eylül 2022 tarihinde duyurulan projenin üstünden 2 yıldan fazla zaman geçtiğini hatırlatan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, “Konutların sadece yüzde 36.5’inin ihalesi yapıldı, aradan 2 yıl 4 ay geçti ama hâlâ konutlar teslim edilmedi, ihaleler de tamamlanmadı. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olarak açıklanan proje, Cumhuriyet tarihinin en büyük konut fiyaskosu oldu” dedi.
Yüzde 63’ü ihale bekliyor
Cevdet Akay, bu projenin akıbetini, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybedince yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına atanan Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergeyi yanıtlayan Kurum, verdiği yanıtta projenin duyurulmasının ardından projedeki konutların yalnızca yüzde 36.46’sının ihale edildiğini söyledi. Bakan Kurum, sosyal konut kampanyasında 91 bin 134 adet konutun ihalesinin gerçekleştirildiğini, yüzde 63.54’ünün ihalesinin ise yapılmadığını açıkladı. Projeye güvenerek borçlanan, kirada yaşayarak bu projedeki evlerinin teslimini bekleyen binlerce vatandaşın geleceği belirsiz kaldı.
Murat Kurum, ihalesi tamamlanan 91 bin 134 adet konutun hangi aşamada olduğuna dair ise bir bilgi vermedi. Akay da şu değerlendirmeyi yaptı: “25 Ekim 2022 tarihinde Ankara’da yapılan ‘İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi’ temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Kurum, ‘Söz verdiğimiz şekilde 2 yıl içinde 250 bin konutluk ilk etabını bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz’ dediler. Aradan 2 yıl 4 ay geçti ama konutlar teslim edilmedi, ihalesi dahi tamamlanmadı. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi dediler ama Cumhuriyet tarihinin en büyük konut fiyaskosu oldu.”
Sözcü
Seferihisar'da itfaiye yangına karşı cephe oluşturdu90 izlenme
CHP ile iş birliğini savunmuştu: Meral Akşener istedi, İbrahim Özkan da İYİ Parti'den istifa etti!22 izlenme
Al sana af! 1 hafta önce tahliye oldu, restoran basıp rastgele 2 kişiyi öldürdü!11 izlenme
AKP’nin oy rekoru kırdığı belediye "kovduğu işçilerin maaşını" bakın nereye verdi!219 izlenme
Mansur Yavaş'tan AKP'li üyeye kapak ! 'En fazla hangi konuda önerge verildi ?' AKP'li üye ' Altyapı' Yavaş ' Demek ki yapmamışsınız !'593 izlenme
Faturalar bardağı taşıran son damla!114 izlenme
İçişleri Bakanlığı duyurdu: Bir belediyeye daha kayyum atandı18 izlenme
Ümit Özdağ: Her 20 kişiden biri Suriyeli139 izlenme
Merkez Bankası'nda neler oluyor? İşten atılan çalışan CİMER’e şikâyet dilekçesi verdi
Amerikan dergisinin korkutan İstanbul senaryosuna Okan Tüysüz’den flaş yorum!
Ahmet Minguzzi davasını Sedat Peker'in avukatı üstlendi
Atatürksüz 18 Mart hutbesine tepki gösterdi, Cuma namazında cami karıştı!