Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de gıda sektörü girdi maliyetlerinde pandemi süreciyle başlayan ve RusyaUkrayna savaşıyla devam eden artış trendi yaşandığı belirtilerek, "Diğer taraftan, bu gözle görülür gerekçenin yanında piyasada bir takım spekülatif hareketlerin oldukça yüksek fiyat artışlarına neden olduğu da görülmektedir. Hatırlanacağı gibi ayçicek yağında geçtiğimiz günlerde yapılan spekülasyonlar vatandaşımızı spekülatif fiyatlarla temin yoluna gitmeye maruz bırakmıştı. Bakanlığımız bu konuda aldığı tedbirler ve doğru zamanda yapılan bilgilendirmeyle piyasa manipülasyonlarının önüne geçmiş ve her zaman vatandaşının yanında olduğunu göstermiştir" denildi.
'ŞEKER ARZIYLA İLGİLİ SIKINTI YAŞANMAYACAK'
Yeniçağ'da yer alan habere göre, şu an piyasada şeker konusunda, ayçiçeği yağında olduğu gibi benzer spekülatif hareket yaşandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye'nin 20202021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 20212022 üretim döneminde ise 2.5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2.9 milyon tona ulaşmıştır. Dolayısıyla ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2.7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır. Yeni sezondaki üretim miktarımızla birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bakanlığımız bazı şeker üreticisi firmaların maliyetlerinin çok üstünde piyasaya mal vermeye çalışmalarının ve stokçuluğa tevessül etmelerinin önüne geçecek her türlü imkana sahiptir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu konuda gerekli tedbirleri ivedilikle alacak ve uygulamaya koyacaktır."
'UYGUN MALİYETLE ŞEKER TEDARİKİ SAĞLANACAK'
Türkşeker'in uyguladığı Raf Fiyat Garantili (RFG) sistem ile nihai tüketicinin uygun fiyatlarla şekere ulaşabildiği ancak imalatçı firmaların şeker tedarikinde birtakım zorluklar yaşadığının da bilindiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
"Bakanlığımız şeker üreticisi firmalara gerekli uyarıları yapmış, neticesinde özel sektördeki bazı firmalar çuval şeker fiyatlarını 800 TL'den 575 TL bandına indirmiştir. Bu fiyatların kalıcı hale dönüşmemesi durumda bakanlığımız piyasanın dengede kalması için gerekli tedbirleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır. Türkşeker elindeki şekeri başta küçük üreticiler olmak üzere ramazan ayı öncesi imalatçı tüm firmalara kapasite raporları dikkate alınarak hızlı bir şekilde arz edecektir. Bu uygulamayla sadece nihai tüketici değil, aynı zamanda imalat yapan firmalara da uygun fiyatlara şeker tedarik edeceklerdir. Bakanlığımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada vatandaşımızın, üreticimizin ve tüketicimizin yanında olmaya devam edecektir."
Ticaret Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklamayla şeker fabrikalarına inceleme başlattı.
Bakanlık açıklamasında, "Vatandaşlarımızın temel gıda ürünleri arasında yer alan şekerde adil rekabeti bozan faaliyetler olduğuna dair son dönemde kamuoyuna yansıyan hususlar işleme alınarak, şeker fabrikaları nezdinde Bakanlığımız tarafından incelemeler yapılmaktadır" denildi.
YENİÇAĞ TV'DE GÜNDEME GETİRİLMİŞTİ
Yeniçağ Tv’de yayınlanan Selcan Taşçı ile Her Şey yayınında İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk şekerle ilgili krizi gündeme getirmişti.Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle fiyatları tavan yapan ayçiçek yağından sonra Türkiye'yi şeker krizinin gündeme geleceğini değerlendirmişti.
TORBA ŞEKERİN FİYATI 800 LİRAYA KADAR YÜKSELDİ
Özellikle gıda sanayicisinin kullandığı şekerin fiyatı üç kat arttı. Geçen yıl 50 kg'lık 1 torba toz şeker 200 liradan satılırken, 2022 başında 455 TL'ye çıktı. Geçen hafta ise özel fabrikalarda 600 lira olan torba şekerin fiyatı 800 liraya kadar yükseldi.
48 TON ŞEKER DEPODA BULUNMUŞTU
Diğer yandan geçtiğimiz aylarda Mersin'in merkez Akdeniz ilçe sınırları içerisinde yer alan bir zincir marketin deposunda yapılan denetimde, satışa hazır halde stoklanmış 48 ton toz şeker ele geçirilmişti. Market hakkında stokçuluk ve haksız kazançtan dolayı tutanak tutulmuştu.