Home
26 Eylül 2018 ( 267 izlenme )
Reklamlar

Tasarruf emekliden!

Yeni Ekonomi Programına göre tasarrufun 10 milyar lirası SGK’den yapılacak. Emekli aylıklarını ve sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü SGK’den yapılacak tasarrufla sağlıkta eşitsizlik artacak. Tıbbi hizmetlere, ilaca erişim zorlaşacak.


Yeni Ekonomik Programda (YEP) yapılacağı bildirilen tasarrufun yani kemer sıkmanın 2019 yılı içinde toplam bedeli 60 milyar TL. Bunun 10.1 milyar TL’si sosyal güvenlikten olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) vatandaşların hastalık, işsizlik, sakatlık, ölüm ve analık halinde korunmasını sağlamakla, emekli aylıklarını ve sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü. 2017 SGK gelirlerinin yaklaşık yüzde 72’sini prim gelirleri, yüzde 18’ini devlet katkısı, yüzde 10’unu ise faiz, gayrimenkul ve faturalı ödemeleri oluşturdu. Kurumun giderlerinin ise yüzde 67’sini emekli aylıkları, yüzde 25’ini sağlık giderleri, yüzde 8’ini ek ödeme, faturalı ödemeler ve diğer giderler meydana getirdi. SGK’nin, emekli aylıklarını ve sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü iken nelerden tasarruf yapacağı ise kafaları karıştırdı.

İlaca ulaşmak zor

İzmir Tabip Odası’dan Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Güray Kılıç’ın araştırmasına göre, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı YEP’te belirtilen hususlardan biri olan SGK’nin tasarruf yapması, kıdem tazminatı, emeklimaaşlarının ödenmesinde ve yurttaşın sağlık hizmetinden yararlanmasında kısıtlamalar getirilmesine, sağlık hizmetini alırken cepten ödediği katılım payı ve ilave ücretlerin artırılmasına, yaşamsal öneme sahip ithal ilaçlara ulaşılamamasına, sağlık çalışanının emek değerinin düşürülmesine neden olacak. Sosyal güvenlikte tasarruf sağlanması için şu adımlar atılacak:

Çalışma Yaşamı: İş güvencesinin kaldırılması, performansa göre esnek çalışma ve ücretlendirme sistemi, sağlık çalışanı emek değerinin düşürülmesi, göçmenlerin güvencesiz ve ucuz işgücü statüsü ile birlikte kapsama dahil edilmesi.

Genel Sağlık Sigortası: Sosyal Sigorta Sistemi yeniden düzenlenecek. Genel Sağlık Sigortası’na ek olarak vatandaşın cebinden tamamlayıcı ve destekleyici sağlık sigortası ile bireysel emeklilik sisteminde ‘otomatikzorunlu katılım’, özel sağlık sigortaları geliştirilecek, emekli maaşları düşürülecek, kıdem tazimatı yeniden yapılandırılacak.

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT): SGK, mali disiplinin korunması gerekçesiyle SUT ile sağlayacağı sağlık hizmetlerinin finansmanına ek kaynak olarak katılım payı ve ilave ücret ile vatandaşın cebini adres gösterecek. İlave ücret, vakıf üniversitesi ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına SUT’taki bedelin yüzde 200’üne kadar ödendiği için fiyat artışları da en çok yurttaşın cebini vuracak.

Performans Sistemi: Hekimler için, daha çok hasta muayene etmeyi, daha fazla ameliyat ve girişimsel işlem yapmayı adeta zorunluluk haline getiren, hastaları “puan ve ilave ücrete’’ dönüştüren ücretlendirme modeline geçiliyor. Tanı/tedavi süreci bilimsel uygulamalar yerine ‘performans’ ilkelerine göre yapılacak.

Sağlık işletmeleri: Sağlık işletmelerinde gelirleri artırmak, giderleri azaltmak için artık güvenli/etkin olan uygulama ve tıbbi malzeme yerine, ucuz ve kârlı olanın tercih edilmesi isteniyor.

İlaç: Şu an 600’e yakın ilaç piyasada zor bulunurken 101 ilaç ise piyasada bulunamamakta. Yakın zamanda SGK tarafından bedeli ödenecek ilaç listesinde pasiflenen ve çıkarılan ilaç sayısının artacağı beklenmeli.

[Haber görseli]

SGK’de 301 milyarlık açık

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç’a göre, AKP hükümeti döneminde (20032017) SGK’nin gelir gideri arasındaki dengesizlik kronik hale gelmiş ve parmak hesabı ile toplam 301 milyar TL ‘açık’ oluştu. SGK finansman açığının tarihi zirve yapması işçiler, emekliler, sağlık hizmetine gereksinimi olanlar ve sağlık işletmeleri açısından sıkıntılı günlerin geleceğine işaret ediyor. 
Haziran 2018 verilerine göre, sosyal güvenlik kapsamında top lam 79 milyon 597 bin kişi bulunuyor. Bunların 22 milyon 360 bini aktif çalışan, 12 milyon 407 bini aylık alan emekliler, 34 milyon 881 bini bakmakla yükümlü tutulanlar, 8 milyon 130 bini GSS primi devlet tarafından ve 1 milyon 816 bini ise GSS primi kendileri tarafından ödeyenlerden oluşuyor.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1094011/Tasarruf_emekliden.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP’li belediyeden toplu taşıma ücretlerine yüzde 90 zam! İBB'nin yurt projesini AKP engelledi! FETÖ’cülerin karargâhı AKP’lilerin oldu! İmamoğlu’ndan Kurum’un gaflarına gönderme: "Öğrenmeye niyetli değilse işi zor"