Türkiye'de her ne kadar seçime daha iki yıl olsa da, ekonomi başta olmak üzere birçok alanda yaşanan sorunlar özellikle muhalefet partilerinin erken seçim çağrılarını sıcak tutuyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon sonuç' tezi doğrultusunda son üç ayda aldığı toplam 400 baz puan faiz indirimi kararı, Türk lirasının yabancı paralar karşısında erimesine neden oldu.
Ekonomistlerin altını 'bilimsel gerçekliklerle' doldurmakta zorlandığı bu adımlar sonrası dolar 13 liraya yerleşti. Birçok sektörde peş peşe yapılan zamlarla vatandaşın beli büküldü.
Yaşananların etkisi, bir süredir kamuoyu araştırmalarına da yansıyor.
Son olarak Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), kasım ayında gerçekleştirdiği Türkiye temsili araştırmasının oy eğilimleri verilerini açıkladı.
12 ilde 2 bin 986 kişilik bir örneklemle yüz yüze gerçekleştirilen araştırmada, kararsızlar dağıtılmadan önce seçmenlerin yüzde 35.3'ünün Cumhur İttifakı'nı desteklediği görülüyor. Millet İttifakı ortakları CHP ve İYİ Parti'nin toplam oy oranıysa yüzde 32.6 olarak karşımıza çıkıyor. HDP'nin oy oranı yüzde 9.5.
Kararsızların ve protesto eğilimindeki seçmenlerin toplamıysa yüzde 18.7.
Cumhur İttifakı'ndaki düşüş eğilimi kararsızlar dağıtıldıktan sonra da devam ediyor. AKP ile MHP'nin oy oranlarının toplamı yüzde 44'e ulaşıyor. CHP yüzde 28.2, İYİ Parti yüzde 12 ve HDP yüzde 11.1 oranında oy alıyor.
Araştırmada, 2018 seçimlerinden bu yana partilere yönelik desteğin nasıl değişim gösterdiği de yer alıyor. Buna göre iktidar partisi AKP'nin 2018'de yüzde 42.6 oranında olan oyları, kademeli bir düşüşle yüzde 34.6'ya geriliyor.
Ana muhalefet partisi CHP'nin yüzde 22.6 olan oy oranının ise 2021 Kasım'da ulaştığı son durum yüzde 28.2.
2020 ortalarına kadar oy kaybetme eğiliminde olan İYİ Parti'nin de son 1,5 yıldır yükselişte olduğu anlaşılıyor.
AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 43.9'ken, bu CHP, İYİ Parti, HDP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin oy oranları toplandığında yüzde 54.2'ye ulaşıyor. Aradaki fark, yüzde 10.3.
Araştırma kapsamında katılımcıların 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevini ne kadar iyi yaptığını 1'le 10 arasında değerlendirmeleri' de istendi. Erdoğan'ın performans skorunun seçmen gözünde ilk kez 5'in altına düştüğü görülüyor.