CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Orhan Sümer, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) gerçekleştirdiği arpa ve buğday ithalatını Meclis gündemine taşıdı.
"İthal tarım hem yerli çiftçinin hem ekonominin belini büküyor" diyen CHP'li Orhan Sümer, TMO'nun gerçekleştirdiği ekmeklik buğday, arpa, ham ayçiçeği yağı ithalatlarına ilişkin ihale sonucu toplam 285 milyon 644 bin 800 dolar ödeneceğini söyledi.
Sümer, "Defalarca yerli tarımın ve çiftçinin desteklenmesi gerekiyor dememize rağmen ithal tarım politikalarına devam ediliyor. Türkiye’de ithal edeceği bu arpa ve buğdayı yerli çiftçi eliyle üretseydi bu paraları ödemek zorunda kalmayacaktı" dedi.
Sümer, Meclis gündemine taşıdığı ithalat ihalesine ilişkin, "AKP iktidarının tarım politikaları incelendiğinde herkes bir akıl tutulması yaşandığını görecektir. Madagaskar’dan börülce ithal ediyoruz. Öyle ki bahsettiğimiz ülkede 40 yıldır ağır kuraklık yaşanıyor. Halkının yüzde 70’i günlük 1 dolar gelire sahip ve ülkede büyük kıtlık yaşanıyor" diye konuştu.
"Böyle bir ülkeden bakliyat ithalatımız yüzde 193 artmış durumda. Tarım Bakanlığı bu politikalarla artık sadace yerli çiftçiye değil ülkeye de ihanet içerisindedir" diyen Sümer, açıklamasını şöyle devam ettirdi:
"AKP iktidarının ekonomi politikaları olduğu gibi tarım politikaları da hatalı. Ne yazık ki hepsi zincierleme bir şekilde bir birlerini etkiliyor. Defalarca yerli tarımın desteklenmesini, Türkiye’nin kalkınmasının yolunun planlı, teknolojik tarımsal faliyetlerden geçtiğini söyledik. Çiftçilerimiz neredeyse gün aşırı eylem yapıyor. AKP İktidarı duymuyor. Buğdayın keşfedildiği topraklarda ithal buğday, ithal arpa kabul edilebilir bir politika değildir. 285 Milyon Dolar, yerli çiftçilerimize dağıtılsa hem daha verimli ürünler elde edilir hem de bu ekonomik kriz de döviz ödemek zorunda kalmazdık."

https://www.gercekgundem.com/guncel/315122/tmonunarpavebugdayithalatiihalesininbedeli285milyondolar
Profesörden iddia: "Siyanür içme suyu barajına karıştı"35 izlenme
Avrupa Parlementosu, sürekli reddedilen vizeler için rapor yayınladı18 izlenme
Bakan kızı okulu / Vatandaşın okulu14 izlenme
Sedat Peker'e ne oldu? Sedat Peker'in son durumunu avukatı Ersan Barkın açıkladı!560 izlenme
Koronanın yayıldığı Çin’den yeni bir virüs daha çıktı! 32 kişi karantinada!105 izlenme
AKP sandıklar kapanmadan itiraz dilekçesi verdi44 izlenme
Sri Lanka'da sular durulmuyor! Protestocular Başbakan Wickremesinghe'nin evini ateşe verdiler!126 izlenme
Çin ve Suudi Arabistan arasında dolara darbe vuracak para takası anlaşması30 izlenme
Bakan Varank, TOGG ile meclise geldi
Metin Cihan paylaştı, “bir kereden bir şey olmaz” Ensar Vakfı doğruladı: Eski üyesinin İsrail ile ticareti ortaya çıkınca basını tehdit ettiler
CHP'li Başarır emniyet yazısını paylaştı: Sedat Peker'e koruma polisinin belgesi