Ankara’nın orta yerindeki TOKİ şantiyesinde çalışan işçiler, maaş alamadıkları için eyleme başladı. İşçiler, “Devlet iki yıldır paramızı vermiyor. Bizi havalimanı işçileri gibi tutuklatmakla tehdit ediyorlar” diyor
Yapımı yaklaşık beş yıldır süren bin 312 konutluk inşaat, üç kez taşeron firma değiştirilmesine karşın tamamlanamadı. Sürekli “patron” değiştiren inşaatta çalışan işçiler, yıllardır eksik yatan ya da hiç yatmayan maaşları için muhatap arıyor. Bitmek bilmeyen sıkıntılarla yıllardır memleketlerinden kilometrelerce uzakta, zor şartlarda çalışan onlarca işçi, sonunda iş bırakarak ödenmeyen maaşları için eyleme başladı. Çoğunluğunu Suriyeli, Iraklı ve Afganistanlıların oluşturduğu işçilerle bir yandan inşaat sürdürülüyor, diğer yandan 2080 bin lira arasında alacağı olduğunu söyleyen işçiler inşaat alanında bekliyor.
Ankara’nın sert ayazında brandalardan kurdukları derme çatma çadırlarda yatıp kalkan ve maaşlarını alana kadar inşaat alanından ayrılmayacağını söyleyen işçiler, yüklenicinin “15 kişiden kalabalık olursanız müdahale ederiz” ve “İstanbul Havalimanı’ndaki işçiler gibi tutuklatırız” tehditlerine de maruz kalıyor.

‘İnşaat devletin’
Maaşlarını alana kadar inşaatı terk etmemeye kararlı olduğunu söyleyen işçilerden Doğukan Özkaya, yaşadıkları sıkıntıları BirGün’e anlattı. Arkadaşlarının ailesinin geçimini sağlamak için memleketindeki tarlalarını sattığını, bazılarının kredi çektiğini, bazılarının da hayvanlarını satmak zorunda kaldığını söyleyen Özkaya, “Taşeron yapıyor inşaatı ama sahibi devlet… Biz devleti biliriz, iki yıldır paramızı alamıyoruz. Çoğumuz borç batağına düştük” dedi.

‘Çekler karşılıksız’
Yüklenici firmanın devletten aldığı 2 milyon TL’yi kendilerine dağıtmadığının konuşulduğunu, TOKİ Başkanlığı’na yaptıkları başvurulardan da sonuç alamadıklarını söyleyen Özkaya, “Sürekli ‘ödeme yapacağız’ diyerek bizi kandırıyorlar. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Çek veriyorlar; ancak bunlar da karşılıksız çıkıyor” diyor.

‘Sigorta da yok iş güvenliği de’
İnşaatta çalışanların sigortalarının olmadığından, şantiyede iş güvenliğini sağlayacak önlemlerin bulunmadığından yakınan işçiler, şunları anlattı:
“Burada kimsenin sigortası yoktu. Şu an çalışmayı sürdürenlerin de yok. Suriyeli, Afgan, Iraklı arkadaşlarımızın da yok. Hastaneye gideceğimiz zaman idareye bildiriyorduk, sigorta giriş çıkışları yapılıyordu. Bunu polis de biliyor, TOKİ Başkanlığı da biliyor. Derdimizi gidip herkese anlattık. Ancak kimse bize yardımcı olmuyor.”

https://www.birgun.net/haberdetay/tokiiscilerieylemdedevlet2yildirparamizivermiyor238257.html
HES projesini AKP'li Birlik'in kuzeninin şaibeli şirketi yapacak34 izlenme
Diyanet'in Suudilere ihbarıyla gözaltına alınan Türk vatandaşlarından yardım çağrısı: "Bizi çöp gibi aldılar"36 izlenme
İBB Meclisi gergin başladı! Bu kez CHP karşı çıktı26 izlenme
Tutuklanan Mersin Bölge Sulama Birliği Başkanı'nın Soylu ve Yıldırım ile fotoğrafları ortaya çıktı!46 izlenme
AKP'li isimler Rasim Ozan Kütahyalı'yı topa tuttu: 'Bu gece alınması lazım'31 izlenme
Sinan Ateş'in eşinden Başsavcı'nın Yargıtay'a atanmasına tepki: "Henüz iddianamenin olmadığı ortamda..."36 izlenme
LÖSEV, yaklaşık 100 bin gönüllüyle Anıtkabir'i ziyaret etti! "İnanıyoruz ki uyuyan Türk gençliği uyanacak ve harekete geçecektir"10 izlenme
Şeriatçılardan bir 'meydan okuma' yürüyüşü daha! İstanbul'un göbeğinde hilafet sesleri!127 izlenme
‘İki günde kimse aç kalmaz’ diyen AKP’li Ayşe Böhürler’in aldığı ihaleler ortaya çıktı!
Cemal Kaşıkçı önergesi reddedildi!
İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemini inceleyen müfettiş AKP'li çıktı!
Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralandı! Listede Türkiye'den 17 kurum var