TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeni yasama yılı başlar başlamaz jet hızıyla görüşülen torba tekliften bütçe hazırlanırken tartışmalı projelerle ilgili ayrıntıları gizlenmesini öngören düzenleme çıktı.
AKP’li vekillerin imzasını taşıyan teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'lının haberine göre, son günlerde TBMM’ye sunulan Sayıştay raporlarında, başta şehir hastanesi, köprü ve otoyol gibi pek çok proje bazlı kamu yatırımıyla ilgili yapılan rekor düzeydeki ödemeler ve usulsüzlükler kamuoyunda tartışma yaratırken komisyonda maddeleri kabul edilen düzenlemeye göre bütçe hazırlanırken artık proje bazında takip yapılmasının engellendiği ifade edildi.
“Performans esaslı program bütçesi” adıyla getirilen düzenlemeye göre bundan sonra bütçe hazırlanırken işleve göre fonksiyonel sınıflandırmanın yapılmayacağı; böylece kamu harcamalarında özellikle proje bazlı yatırımların takibinin zorlaşacağına dikkat çekildi.
Muhalefet temsilcileri, düzenlemeyle kamu harcamalarının şeffaflığına gölge düşeceği ve 2003’ten önceki sisteme geri dönüleceği eleştirilerini getirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, komisyonda yaptığı değerlendirmede,“Fonksiyonel bütçe çıkarılmış. Yani mali saydamlık ortadan kaldırılıyor. Bundan sonra şehir hastanelerine, köprülere verilen paraları göremeyeceğiz, denetlemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Komisyon üyesi CHP’li Kamil Okyay Sındır değişikliğin bir skandal olduğunu belirterek “Yeni düzenlemede proje bazında bütçeleme bulunmuyor. Bugüne kadar hedefler ve faaliyetler, o faaliyetler kapsamındaki projeler ve projelerin kaynağı görülebiliyordu. Şimdi bu, proje değil, faaliyet bazında bütçe düzenlemesi olacak. Daha genel bir bütçe teklifi gelecek ve sonradan denetleme imkânı kısmen sınırlandırılmış bir şekle dönüşecek” dedi.
http://www.krttv.com.tr/gundem/torbadantartismaliihaleleringizlenmesih49410.html
Böcek ailesi soruşturmasında otel sahibi ve çalışanı tutuklandı!11 izlenme
Yılmaz Özdil Kılıçdaroğlu'na adres verdi "SADAT'ın ardından buraya git" dedi, Sedat Peker de ''nihayet çözdüler beni'' dedi!2125 izlenme
Ekonomiden sınıfta kaldı9 izlenme
Yargı dinci vakfa kapıyı gösterdi!266 izlenme
Meclis alarma geçti, ‘Umreci vekillerin diğer vekillere virüs bulaştırdığı’ iddia ediliyor88 izlenme
Mehmet Uçum'un soruşturmaya müdahale ettiği iddia edilmişti! ROK'tan Rezan Epözdemir soruşturmasında bomba iddia45 izlenme
İmamoğlu'ndan sert tepki: "Allah bu şehri onlardan korusun"31 izlenme
Mansur Yavaş: "Cumhurbaşkanı’nın onayladığı krediyi reddettiler"25 izlenme
CHP kurultayı öncesinde 95 milletvekili Kılıçdaroğlu'na desteğini açıklarken, 196 İstanbul delegesinden 185'i Özel'e imza attı.
AKP'li Metin Külünk'ten Erdoğan'ı kızdıracak sözler: “Türkiye Avrupa’nın GÖÇMEN PARKI değildir”
Kılıçdaroğlu'nu mahşeri kalabalık karşıladı, insan seli arasından kürsüye güçlükle ulaştı! "Demokratik yollarla beyefendiyi emekli edeceğim"
İstanbul'da 24 aile hekimi ve hemşirede koronavirüs çıktı!