Home
23 Kasım 2017 ( 183 izlenme )
Reklamlar

Torbadan, vakıflara kıyak üstüne kıyak

>>Yasada; vakıfların yurtdışındaki tüzel kişilere bağış yapmasına, genellikle iktidara yakın vakıf ve cemaatlere kiralanan taşınmazların üç yıl olan kira süresinin 49 yıla kadar uzatılmasına ilişkin hükümler yer aldı >>CHP’li Tanrıkulu, “Bazı vakıflara imtiyaz tanınıyor. Bunlar hangileri” diye sordu. Çamak ise “TÜRGEV ve Ensar gibi bazı cemaat örgütlenmelerine imtiyaz tanımak için kılıf olduğuna dair endişelerimiz var” diye konuştu

TBMM’de görüşülen Torba Yasa Tasarısı’nda AKP’nin hayalindeki rejimi hayata geçirmede en önemli enstrümanı olan vakıflarla ilgili düzenlemeler yapıldı.

Hükümet, hemen her Torba Yasa’da olduğu gibi vakıflara imtiyazlar ve kolaylıklar sağlama alışkanlığını son düzenlemede de gösterdi. Tasarı ile genellikle iktidara yakın vakıflara ve cemaatlere peşkeş çekilen vakıf taşınmazlarının kira süreleri yeniden belirlenirken, bazı vakıf taşınmazları için kiralama süresi de artırıldı.

‘Bunlar hangi vakıflar?’
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sahip olduğu ve yönettiği vakıflara ait taşınmazların kira süresi azami üç yıl olarak belirlenirken, Genel Müdürlüğün bağlı olduğu başbakan yardımcısının onayı ile bu sürenin on yıla kadar çıkarılmasına olanak sağlandı. Ayrıca düzenleme ile onarım veya inşa karşılığı kiralamalarda, onarım ve inşa bedeli göz önüne alınarak kira süresinin genel müdürün onayı ile 20 yıla, Meclis kararı ile 49 yıla kadar çıkartılmasının yolu açıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu düzenleme ile vakıflara imtiyazlar tanındığını belirterek, “Bu vakıflar hangi vakıflardır, nedir? Sadece bakana ve genel müdüre 10 yıla, 20 yıla kadar birtakım uzatım yetkilerinin verilmesinin, bunun bir kişiye verilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.

Yurtdışına ‘yardım’
Tasarıda yer alan bir başka madde ile de vakıfların, başbakan yardımcısının onayı ile yurtdışındaki tüzel kişilere şartlı ve şartsız yardım yapabilmesi sağlandı. 15 Temmuz sonrası yurtdışındaki vakıf örgütlenmesine verdiği önemle dikkat çeken iktidar, bu yolla kaynak aktarabilecek.

Su yardımı, kılıf mı?
Belediyelerin meclis kararıyla indirimli veya ücretsiz su vermesine olanak sağlayan düzenlemenin kapsamı da eğitim kurumları, yurtlar, okul pansiyonları ve hastaneler de kapsama alınarak genişletildi.

CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, bu düzenlemeye tepki gösterdi. Çamak, “Bunun, TÜRGEV ve Ensar Vakfı gibi kurumsallaşan bazı cemaat örgütlenmelerine imtiyazlar tanımak için kılıf hazırlamak olup olmadığına dair ciddi endişelerimiz söz konusu. Eğer iktidar 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne rağmen, tarikatlara bel bağlamanın nasıl büyük bir hata olduğunun farkına varmamışsa üzülerek belirtirim ki bu ülkede daha çok cemaatler darbe yapma fırsatı bulabilir” dedi.

Peşkeşin önü açılıyor
Tasarı ile “gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan cami, türbe, kervansaray, medrese, han, hamam, mescit, zaviye, mevlevihane, çeşme ve benzeri kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi koruma kurulları kararı alındıktan sonra, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülür” maddesi yürürlükten kaldırıldı.


Bu düzenleme ile kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi tamamen bunları mülkiyetinde bulunduran gerçek ve tüzel kişilerin inisiyatifine bırakıldı. CHP bu düzenlemeye de gerçekte ‘ulusun malı’ sayılması gereken bu varlıkların iktidara yakın kişi ve örgütlemelere peşkeş çekileceği gerekçesiyle itiraz etti.

https://www.birgun.net/haberdetay/torbadanvakiflarakiyakustunekiyak192106.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Öğrenciler zehirlendi, AKP'li Başkan ile Müdür gülerek poz verdi! Genlerimde vatan, bayrak Atatürk cumhuriyeti vardır NASA'nın bugünkü UFO toplantısında neler konuşuldu? Kanal İstanbul’un maliyeti 75 milyar TL’ye çıktı!