ABD Başkanı Donald Trump, içerisinde Türkiye’ye yaptırımların da yer aldığı 2020 bütçe tasarısını bugün imzalayacağını açıkladı.
Tasarı, S400’lerle ilgili CAATSA yaptırımları, TürkAkımı projesi için yaptırım, F35 uçaklarının teslimatının engellenmesi ve Güney Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını içeriyor.
Bütçede, Rus enerji ihracatına katkı sağlayan enerji boru hatlarının inşasında çalışan bazı gemi şirketlerine yaptırım uygulanması şartı da getiriliyor.
Bütçe tasarısında, "Bu yasanın kanunlaşmasından sonra 60 günde ve sonraki her 90 günde Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığına danışarak, Kuzey Akımı 2 ve TürkAkım projeleri veya bu projelerin yerine inşa edilecek diğer projelerin inşası için deniz seviyesinden 100 fit ve üzeri derinliğe boru hattı döşeyen gemilerin tespitine ilişkin raporu, ilgili kongre komitelerine sunacaktır" hükmü bulunuyor.
Tasarının Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara'nın S400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye F35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda, Türkiye'ye Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği ifade ediliyor.
Bütçenin, "Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları" kısmında ise Türkiye'nin F35 uçaklarına ilişkin bir detay yer alıyor. Buna göre, "Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık" fon ayrılması öngörülüyor.
Tasarı, Türkiye'nin F35 programından çıkarılmasını öngörüyor. Ayırca tasarıda, Savunma Bakanlığına, F35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye'nin siparişlerinin en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.
Tasarıda Türkiye'yi ilgilendiren diğer bir nokta ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimine (GKRY) yönelik silah ambargolarının kaldırılması oldu. Tasarı, söz konusu ambargoların kaldırılmasını öngörüyor ancak Rum kesimine silah satış ve transferlerine sınırlamalar getiriyor.
Tasarıya göre, ABD Başkanı, Rum yönetiminin "para aklama denetimleri konusunda ABD ile çalıştığını" ve "Rus askeri gemilerinin adaya bakım ve yakıt ikmali için demirlememesi için gerekli adımları attığını" Kongre'nin ilgili komitelerine teyit etmediği sürece ambargolar kaldırılmayacak
https://halktv.com.tr/gundem/trumpturkiyeyeyaptirimtasarisiniimzalayacak413920h
Gökhan Günaydın'dan Osman Gökçek'e salvolar! "İBB'nin arabasını kullandığımı söyledin, onun direksiyonu ile beraber boğazına sokacağım"26 izlenme
Gaziantep Karkamış'a 4 roket atıldı!33 izlenme
Bayat ekmeğe yüzde 33 zam geldi29 izlenme
Diyanet’in ihalesini kazanan şirket belli oldu: Erbaş'ın kitabına özel desenli baskı yapmışlar!62 izlenme
Ardahan İl Seçim Kurulu'ndan sürpriz karar: Mazbata CHP'li Faruk Demir'e verilecek32 izlenme
TRT'ye 'Muharrem İnce' ihtarnamesi!875 izlenme
Araba sahiplerinin vay haline! Motorine 1 lira 80 kuruş zam daha33 izlenme
KTÜ'de ‘Böyle bir tesadüf yok' dedirten olay! Damat sınava girdi 1 günde 2 bölüm kazandı! Rektörün 3 kızı ise...62 izlenme
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Mafya yöntemine başvuracaksan o koltuktan ayrılacaksın
Büyük depremin ardından o bölgeye dikkat çekti: 'Önlem alın'
8 yıldır aranan suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
CHP'li Özgür Karabat'tan flaş 'Kanal İstanbul' iddiası! "Geri adım atıldı"