Türkiye ekonomisi 2018’in dördüncü çeyreğinde %3 daralmış, yılın tamamında ise %2.6 büyümüştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2.3 azaldı.
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, mevsimsellikten arındırılmış GSYH’nın birinci çeyrekte tekrar artıya geçerek teknik resesyondan çıkıldığını gösterdiğini söyledi. Kömürcüoğlu harcama gruplarına ögre ekonomideki daralmanın yatırım ve özel tüketimden kaynaklandığını, ithalattaki daralma devam ederken ihracatın büyümeye desteğinin sürdüğünü söyleyerek, “Bu bağlamda da dengelenme sürecinin devam ettiği anlaşılıyor” dedi ve şöyle devam etti:
“Yılın ikinci yarısına dair öncü göstergeler finansal piyasalardaki son dalgalanmanın Mayıs itibariyle reel ekonomi üzerine olumsuz etki yarattığına işaret ediyor. Bu bağlamda ikinci çeyrekte de yıllık bazda daralmanın ilk çeyreğe kıyasla hız keserek devam etmesini bekliyoruz. Yılın ikinci yarısında ise toparlanma bekliyoruz. 2019 büyüme tahminimiz %0 seviyesinde.” Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, birinci çeyrekte cari fiyatlarla %16 artarak 914.7 milyar TL oldu.
GSYH’yı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %2.5 artarken, sanayi sektörü %4.3 ve inşaat sektörü %10.9 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %4 azaldı.
TÜİK verilerine göre özel tüketimi ölçen yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4.7 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları %7.2 artarken, yatırımları ölçen gayrisafi sabit sermaye oluşumu %13 azaldı.
Mal ve hizmet ihracatı, birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %9.5 artarken, ithalatı ise %28.8 azaldı.
İktisadi faaliyet kollarına göre incelendiğinde imalat sanayindeki daralma bir önceki çeyrekteki %7.1 daralmaya kıyasla azalarak %4.7 daralırken, inşaat sektöründeki daralma %8.7 olan önceki çeyreğe göre hızlanarak %10.9 oldu. Hizmetler sektöründeki daralma ise bir önceki çeyrekteki yüzde 0.3’e göre hızlanarak %4 oldu.
Ekonomist Mahfi Eğilmez yüksek enflasyonla birlikte daralma da yaşandığında dikkat çekerek slumpflasyonun devam ettiğini söyledi.