Sayıştay'ın Cumhurbaşkanlığı'na ilişkin 2018 yılı denetim raporu yayınlandı. Raporda yer alan faaliyet sonuçları tablosuna göre mutfaktan temizliğe, giyimden bakım ve onarıma kadar birçok başlıkta Saray'ın harcamalarında büyük artış yaşandı. 2017 yılında 362 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığı'nın toplam gideri 2018'de yüzde 160 artarak 943 milyon lirayı aştı. Gelirleri 305 milyon lirada kalan Saray'ın kasası geçtiğimiz yıl 637.8 milyon lira açık verdi.
MAL VE HİZMET ALIMINA 428 MİLYON
Cumhurbaşkanlığı personelinin yurtiçi ve yurtdışı yolluk giderleri 14 milyon liradan 22.8 milyon liraya çıkarken, toplam personel gideri 106 milyon liradan 181 milyon liraya yükseldi. Bu tutarın 107 milyon lirasının sözleşmeli personele ait olması dikkat çekti. Mal ve hizmet alımına toplam 428 milyon 360 bin lira harcama yaparken, projeler kapsamında yapılan harcamalar 189 milyon 152 bin lira oldu. 2017 yılında mal ve hizmet alımları için 156.4 milyon lira, projelere ise 24.6 milyon lira harcanmıştı.
ENERJİ FATURASI KABARDI
Su, ısıtma gideri, elektrik gideri, internet harcaması aboneliği gibi kalemlerden oluşan “tüketime yönelik mal ve malzeme alımları” 25.5 milyon liradan 40.9 milyon liraya yükseldi. Saray'ın hizmet alımları ise 74 milyon liradan 48 milyon liraya geriledi. Cumhurbaşkanlığı kompleksinin içinde yer alan binaların bakım ve onarımı için 2018'de 4.3 milyon lira harcandı.
MUTFAK MASRAFLARI İKİYE KATLANDI
Saray'ın kırtasiye masrafları 1 milyon 641 bin liradan 2.2 milyon liraya çıktı. “Beslenme, gıda amaçlı ve mutfakta kullanılan tüketim malzemeleri” için ise 5 milyon 311 bin liraya çıktı. Saray'ın mutfak masrafının 2017 yılında 2 milyon 646 bin lira olduğu dikkate alındığında, harcamaların iki kat arttığı görüldü. Saray'ın temizlik ekipmanları gideri ise hafif artışla 3 milyon 839 bin lira oldu..
Cumhurbaşkanlığı “tıbbi ve laboratuvar sarf malzemelerine” 2017'de 2 milyon 784 bin lira harcarken bu rakam 2018'de 4 milyon 179 bin lira oldu. Saray'daki bitki ve ağaçlar için yapılan zirai madde harcaması ise 188 bin liradan 700 bin liraya çıktı.
TÖREN VE AĞIRLAMAYA 48.9 MİLYON
Giyecek, mefruşat ve tuhafiye malzemeleri giderleri ise 7 milyon liradan 10 milyon liraya çıktı. 2017 yılı içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takdiri ile temsil ve ağırlamanın gerektirdiği her türlü tören, fuar ve organizasyon giderleri için 36.2 milyon lira harcanırken, 2018'de bu rakam 48.9 milyon lira oldu. Dernek, birlik, kurum, kuruluş, sandık gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan para transferi 7 milyon 975 bin liradan 9 milyon liraya yükseldi. Ailelere ise 5 milyon lira para yardımı yapıldı.
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/cumhurbaskanliginingiderleri26katartti5350624/
Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a vali ve jandarma komutanı eşlik etti132 izlenme
İzmir’de 3 kadının hayatını kaybettiği korkunç kazanın görüntüsü ortaya çıktı26 izlenme
İşsize, esnafa para yok! Diyanet külliyesine milyonlar harcanacak!87 izlenme
Asgari ücrette ara zam sinyali var mı? Ceplerdeki maaşlar eridi, gözler son üç aya çevrildi72 izlenme
50’li yaşlarda, yaz kış demeden E-5’te yürüyor… Pendikli Forrest Gump’ın hayat hikayesi yürek burktu29 izlenme
RTE 'Bende bir çobanım' dedi, yine de salonda alkış koptu !798 izlenme
CHP’li Özel’den Kanal İstanbul çıkışı: Gerekirse 2020’de sandığı ortaya koyarız82 izlenme
Türkiye İşçi Partisi'nden Kılıçdaroğlu'nun çağrısına destek: "Sandıklara akın edin"34 izlenme