Home
13 Şubat 2024 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Türkiye neden kömürden vazgeçmiyor? Yenilenebilir enerji potansiyeli yeterli mi?

Türkiye neden kömürden vazgeçmiyor? Yenilenebilir enerji potansiyeli yeterli mi?

Türkiye yeni termik santral projelerini frenlese de kısa vadede kömürden vazgeçme planı yok. Uzmanlar bunun uzun vadeli iklim hedefleriyle çeliştiğini söylüyor. BBC Türkçe, 30 Kasım'da başlayacak COP28 iklim zirvesi öncesinde Türkiye'nin kömürlü termik santrallerden vazgeçmemesinin ve yenilenebilir enerjiye daha iddialı bir geçiş yapmasının nedenlerini inceledi.

Havacılık mühendisi Theodore Wright, 1936 yılında uçak üretiminin maliyetleri üzerinde çalışırken sanayileşmeyi şekillendiren bir gözlem yaptı.

Ne kadar çok uçak yaptılarsa, süreç hakkında o kadar çok şey öğrendiler ve buna bağlı olarak maliyetleri düşmeye devam etti.

Üretim iki katına çıktığında maliyetlerin yüzde 20 azalmasını sağlayan formüle Wright Yasası denir.

Wright yasası bugün neredeyse her yerde bulunabilir. Bu yasa nedeniyle yenilenebilir enerji teknolojilerinin maliyeti onlarca yıldır düşüyor.

Oxford Üniversitesi'nin enerji sektörüne damgasını vuran araştırması, fosil yakıtların Wright Yasası'na uymadığını ortaya koyuyor.

Fosil yakıtlardan enerji üretmenin maliyeti neredeyse bir asırdır değişmedi. Bu, yenilenebilir enerjiye geçişin “daha ​​pahalı” olduğu teorisini çürütüyor. Bunun iklim ve enerji politikası üzerinde önemli etkileri vardır.

Dünyanın birçok ülkesinde net sıfır taahhütlerinin yanı sıra fosil yakıtlardan geçiş tarihleri ​​de açıklandı ve yenilenebilir enerjiye geçiş her zamankinden daha hızlı gerçekleşti.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İşte 'yerli, milli' yeni havalimanı: Alman şirketleri ihya edildi! Narin cinayetinde kanlı eldivenin bulunduğu ahırdan askeri mühimmat çıktı! BAE ile 50,7 milyar dolarlık 13 anlaşma Bilal Erdoğan'a 'hülle' ile başkanlık yolu!