Hükümete yakın şirketler tarafından yapılan ve en az 25 yıllığına kiralanan havaalanlarından bir yılda 443 milyon dolar gelir elde edildi. Buna karşılık bazı havaalanlarını planlanan sayıda yolcu kullanmayınca bu kez devletin kasasından şirketlere 65 milyon dolar ödeme yapıldı.
2018 yıl sonu itibarıyla havacılık sektöründe gerçekleştirilen kamuözel işbirliği projesi sayısının 18 olduğu ifade edilen Faaliyet Raporu’nda, şirketlerin “havaalanı kullanım kirası” olarak ödediği düşük tutarlar da dikkati çekti. Rapora göre, Zonguldak Çaycuma Havalimanı işletme hakkı, yıllık yalnızca 32 bin dolara devredildi. Düşük tutarla kiraya verilen bir diğer yer ise Alanya Gazipaşa Havalimanı oldu. Rapora göre, bu havalimanı, yıllık sadece 50 bin dolara kiraya verildi.
DHMİ’nin “Başlangıç ödeneğini aşan harcamaları” da Faaliyet Raporu’nda yer aldı. Buna göre, kurumun yatırımları için 2007 yılı başında 215 milyon TL ödenek ayrıldı, 247 milyon TL harcandı. 2008 yılında 220 milyon TL olarak belirlenen başlangıç ödeneğine karşın 230 milyon TL harcama yapıldı. 2009 yılında 275 milyonluk ödeneğin üzerine çıkılarak 344 milyon TL harcandı.
2010 yılında ise ödenek üstü harcama tutarı arttı. Başlangıç ödeneği olarak 350 milyon TL belirlenen kurumun kasasından 532 milyon TL çıktı. 450 milyon TL başlangıç ödeneği belirlenen 2013 yılında 479 milyon TL, 458 milyon TL belirlenen bir sonraki yılda ise 630 milyon TL harcandı. 2017 yılı başlangıç ödeneği olarak 621 milyon TL belirlenirken harcama tutarı 795 milyon TL oldu. Geçen yıl ise 756 milyon TL başlangıç ödeneğine rağmen kurumun kasasından 1 milyar 24 milyon TL çıktı.
***
Faaliyet Raporu’nda DHMİ’ye borçlu kişi ve kurumlara da yer verildi. Kurumlar ve borçları şöyle:
• Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı 314 milyon TL
• Türk Hava Yolları 46 milyon TL
• TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği 26 milyon TL
• TGS Yer Hizmetleri 11 milyon
• Atlas Jet 6 milyon TL
https://www.birgun.net/haberdetay/ucmayanyolcuicin65milyondolarbedel.html
Çiftçiler Erdoğan’a seslendi: Hacizler durdurulsun83 izlenme
CHP'li Karabat: "23 milyar 490 milyon TL bilinçli olarak tahsil edilmedi!"54 izlenme
'O mu kurtardı ülkeyi' diyenlere !132 izlenme
İstanbul'da 33 yaşındaki genç kadın koronavirüsten hayatını kaybetti!186 izlenme
Erdoğan'ın kışlık sarayına komşu olabilirsiniz: Bedeli 70 milyon TL32 izlenme
Metin Akpınar’ın Atatürk’ü anlattığı video duygulandırdı 'Atatürk millet kahramanıydı. 1938’de güneş battı, ondan beri alaca karanlıktayız'44 izlenme
Erdoğan'ın 'mevduat hesabı' Diyanet'ten geçmedi "Dinen haramdır"44 izlenme
Avukatları açıkladı: AKP'den Öcalan'a telefonla görüşme hakkı!107 izlenme
Sayıştay ortaya çıkardı: TCDD'nin torpilli kiracıları kiradan para kazandı
Erdoğan imzaladı, Resmi Gazete'de yayımlandı: AA'yı Cumhurbaşkanlığı denetleyecek
İzmir Marşı söyleyen gruba 1 Mayıs gözaltısı !
Fatih Altaylı: "Bal gibi Türkiye’den İsrail Ordusu’na termal içlik yollanmış"