Ukrayna'nın Mariupol kentinde çatışmalar devam ederken, Rusya, şehirdeki Ukraynalı askerlere "teslim ol ya da öl" diyerek yerel saatle 13.00'a kadar ültimatom vermişti. Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal ABD basınına verdiği röportajda, Mariupol'daki Ukrayna güçlerinin savaşmaya devam ettiğini ve teslim olmadığını ifade ederek, “Şehir (Mariupol) hala düşmedi. Hala askerlerimiz var, bu yüzden sonuna kadar savaşacaklar ve hala Mariupol'dalar” dedi. Ukrayna'da tek bir büyük şehrin düşmediğini ifade eden Şmihal, “Sadece Herson Rus askeri güçlerinin kontrolü altında, ancak geri kalan tüm şehirler Ukrayna kontrolü altında” dedi.
Ukrayna'daki 900'den fazla yerleşim yeri işgalden kurtarıldı
Bazı şehirlerin “kuşatılmış ancak hala Ukrayna kontrolü altında” olduğunu aktaran Şmihal, Rusya'nın saldırılarının başlamasından bu yana Rusya'nın kontrolü ele geçirdiği 900'den fazla Ukrayna şehri, kasabası ve köyünün işgalden kurtarıldığını açıkladı. Şmihal, "Hala savaşıyoruz ve şu anda Donbass bölgesinde savaşıyoruz ama teslim olmaya niyetimiz yok" dedi.
“Savaşı kazanana kadar savaşacağız”
Saldırıların son bulması için diplomatik bir yolun mümkün olması halinde Ukrayna'nın bu yolu tercih edeceğini aktaran Şmihal, ancak Rusya'nın müzakerelere yanaşmaması halinde teslim olmayacaklarını, topraklarını terk etmeyeceklerini ve savaşı kazanana kadar savaşacaklarını ifade etti.
Rus ordusunun, Mariupol'e denizden çıkarma yapmaya hazırlandığı tahmin ediliyor
Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Mariupol'u hava saldırılarıyla vurmaya devam ettiğini ve muhtemelen şehirdeki güçlerini güçlendirmek için bir denizden çıkarma yapma hazırlığı içinde olduklarını aktardı.
Mariupol, Rusya için kilit öneme sahip
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından erken saatlerde yapılan açıklamada, kuşatma altındaki Mariupol'de Ukrayna birliklerine silahlarını bırakmaları halinde "hayatlarını sürdürmelerinin garanti altına alınacağı” aktarılmıştı. Rus ordusundan Albay General Mikhail Mizintsev ise, Mariupol'deki Azovstal çelik fabrikasında çembere alınan Ukraynalılara yerel saatle 13.00'e kadar teslim olmaları için süre verildiğini ifade etmişti.
Mariupol, Rusya için 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'a bir kara koridoru oluşturmasına izin verdiği için kilit öneme sahipken, 11 kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan dev Azovstal çelik fabrikası, Mariupol'un hala Ukrayna kontrolünde olan son büyük bölümü olarak biliniyor.
İHA
Helal olsun Tarkan'a! Pandemiden etkilenen müzisyenlere ve yangından etkilenenlere gizli yardım yapmış!98 izlenme
AKP'nin ağır toplarından Hayati Yazıcı'nın dünürüne ihale kıyağı45 izlenme
Erdoğan'ın kütüğünde seçmen skandalı! Kısıklı'da olmayan binalara seçmen yazılmış!475 izlenme
Abdülkadir Selvi'den 'casusluk' yorumu: "Seçimi kazandıktan sonra fotoğraf vermesi kanıtlamaya yetmez"8 izlenme
İDO’dan sonra şimdi de THY! CHP’den tepki geldi!86 izlenme
Elazığ'daki hastane sökülüp komple Suriye’ye taşındı!504 izlenme
Hasta garantili şehir hastaneleri dolsun diye Türkiye’nin en büyük kanser hastanesi kapatılıyor!29 izlenme
Miçotakis, tartışmanın detaylarını yemekte açıkladı: Erdoğan'a bizzat anlatma fırsatım oldu24 izlenme