Uzm. Dr. Siber: Vücudun sıvı ihtiyacının yaz aylarında özellikle dengelenmesi gerekiyor
Yaz mevsimini yaşamaya başladığımız bu günlerde, İç Hastalıkları uzmanı Uzm. Hayriye Belma Siber düzenli ve yeterli su tüketimi konusunda uyardı.
Yaz mevsimini yaşamaya başladığımız bu günlerde, İç Hastalıkları uzmanı Uzm. Hayriye Belma Siber düzenli ve yeterli su tüketimi konusunda uyardı. Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla vücudun çok fazla sıvı kaybedebileceğini düşünürseniz bu durum mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtilere yol açar.
Dr. Siber, "Düzenli ve yeterli su alımının yanı sıra ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları, soğuk bitki ve meyve çayları ile vücudun sıvı ihtiyacı dengelenmelidir."
Dünya Sağlık Örgütü'nün özellikle kadınların günde en az 14 bardak su içmesi gerektiğini vurguladığını hatırlatan Medicana Çamlıca Hastanesi dahiliye uzmanı, yeterli ve düzenli su alımının başta bağışıklık, böbrekler, kalp ve karaciğer olmak üzere tüm organlar için önemli olduğunu söyledi. Hayriye Belma Siber, "Daha az su içmek, kilo alımı başta olmak üzere birçok ciddi hastalık da dahil olmak üzere birçok olumsuz imaj yaratabilir. Bebekler ve çocuklar kendi su ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için ailelerin oldukça dikkat etmesi gerekir" dedi.
"ÇAY GİBİ KAHVE GİBİ İÇECEKLER, SUYUN YERİNE KONULMAMALI"
Yaşam için hayati önem taşıyan suyun tüm biyolojik yaşamı ve faaliyeti sürdürdüğünü kaydeden Uzm. Hayriye Belma Siber, biyolojik bir çözücü olan suyun vücuttaki vitamin ve minerallerin taşınmasını ve çözünmesini sağladığını, düzenli ve yetersiz su tüketiminin böbrek, kalp, karaciğer gibi organlarda hayati olumsuzluklara yol açabileceğini anlattı. vücut ısısı, Kuru cilt, hazımsızlık, baş ağrısı ve unutkanlığa neden olabilecek stresler.
Yaşamsal fonksiyonların sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için yeterli miktarda yani günde 22,5 litre su tüketilerek vücudun su ihtiyacının karşılandığı ifadesidir. Dr. Hayriye Belma Siber, “Suyun tadını sevmeyen veya mide bulantısı olan; dilimlenmiş meyve, salatalık, elma, tarçın veya havuç ve kereviz gibi sebzelerin suyu ile tatlandırabilir. Ayrıca çay, kahve gibi içecekler vücuttan su atılımını arttırdığı için su ile karıştırılmamalıdır.
Tahriş hissi İdrarın rengi de su dengemiz hakkında bilgi verir. Susamayı beklemeden, uyanınca 1 bardak, her idrara çıktıktan sonra, fiziksel efor sırasında, sıcakta çalışırken ve uzun hareketsiz sürüşlerde 1 bardak su mutlaka içilmelidir. Yaz aylarında bu tüketim artırılmalıdır.
"YETERSİZ SU ALINMAMASININ BÖBREKLERİ DAHA ÇOK ETKİLEDİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİM"
Uzm, yeterince su içmemenin en önemli etkisinin böbrekler üzerinde olduğunu ifade ediyor. Dr. Siber; üre, kreatin ve ürik asit gibi zararlı maddeleri seyreltmek ve vücuttan atmak için su tüketiminin hayati önem taşıdığını açıkladı.
Yeterli su olmaması idrar akışını yavaşlattığı için idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşlarının oluşabileceğini, ileri vakalarda böbrek yetmezliğinin ortaya çıkabileceğini söyledi.