Selami Süleymanoğlu, “Ülkemizde ne yazık ki genetik yatkınlık kapsamında bulunulduğundan, orta riskli grupta yer alıyoruz."
Bu nedenle ülkemizde hastaların erken teşhis edilmesi ve zamanında tedavi edilmesi çok daha önemlidir. Okul ve kreş gibi kalabalık ortamlar bulaşmanın en sık meydana geldiği yerlerdir.
Strep A bakteriyel enfeksiyonunun farenjit (boğaz ağrısı) olarak en çok çocuklarda görüldüğünü kaydeden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. En sık 515 yaş arası çocukları etkilemekle birlikte her yaşta hastalığa neden olabilir.
En sık şikayetin boğaz ağrısı olduğunu belirten Prof.Dr.Süleymanoğlu, “Boğaz ağrısı ile birlikte ateş, boyunda şişlik diğer bulgulardır. Küçük çocuklarda boğaz ağrısı daha az görülürken öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve iştahsızlık daha sık görülen şikayetlerdir" dedi.
Türkiye Orta Riskli Grupta Yer Alıyor
Teşhis ve tedavinin önemine vurgu yapan Prof. bunları herhangi bir rahatsızlık duymadan deneyimleyin veya çok hafif deneyimleyin. Bu nedenle hastalığı tespit edebilmek için bazı testlerin yapılması ve belirtilerin dinlenmesi ve incelenmesi gerekebilir" dedi.
Bu hastalıklara örnek olarak romatizmal kalp hastalığı, kızıl, glomerülonefrit adı verilen bir böbrek hastalığı, ülkemizde son zamanlarda bir çocuğun ölümüne neden olan streptokoksik toksik şok sendromu ve PANDAS adı verilen bir sinir sistemi hastalığı gösterilebilir.
Bu hastalıkların belki de en önemlisi romatizmal kalp hastalığıdır ve bu hastalığın gelişmesinde en önemli faktör genetik yatkınlıktır.
Maalesef genetik yatkınlık açısından ülkemiz orta risk grubunda yer almaktadır. Bu nedenle ülkemizde hastaların erken teşhis edilmesi ve zamanında tedavi edilmesi çok daha önemlidir.
İlkokul ve Anaokullarında Çok Sık Bulaşıyor
Strep A bakteriyel enfeksiyonunun bulaşma yolları ile ilgili olarak Prof. Okul ve kreş gibi kalabalık ortamlar bulaşmanın en yaygın olduğu yerlerdir.”
Süleymanoğlu, “Hastalığın tedavisi için doktorun önerdiği ilaçları zamanında ve eksiksiz uygulamaya özen gösterilmelidir. Tedaviden sonraki ilk 48 saat içinde daha fazla bulaşma olacağı unutulmamalı ve bu süre zarfında kalabalık alanlardan uzak durulmalıdır."
Salgını kontrol altında tutmak için yapılması gerekenlerin altını çizen Prof. salgınlar.”