Fatih ERBOZ/Ankara
Vatandaşa bir dokun bin ah işit. Yıl boyunca borç ödemek için uğraş veren vatandaş bayramı da borçlar içinde geçirecek.
Vatandaşın sadece bayramı değil, her gününü borçlu geçirdiğini kaydeden CHP Genel Başkan yardımcısı Çetin Osman Budak, " Vatandaş bayramını değil, her gününü kısacası yaşamını borçla döndürmeye çalışıyor. Hane halkı yüzde 50 borçlu. Yüzde 50'nin üzerinde hane halkı borç yapmış. 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde bu oran yüzde 5.7'ydi. Yani hane halkı AKP iktidarları döneminde 10 kat borçlanmış ve artık borçlar dönemez oldu"dedi.
Vatandaşın borçlarının çok ciddi ve büyük olduğunu ifade eden Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyümenin tamamen tüketime dayalı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir de iktidar rakamları değiştiriyor. TÜİK rakamlarına kimse güvenmiyor. İktidar partisinin ifade ettiği 7.4'lük bir büyüme varsa da halkın cebine yansıyan bir şey yok. Büyüme dediğiniz zaman toplumun tamamını kapsaması lazım. Büyümeden herkes geliri düzeyinde refah payını alması lazım ancak böyle bir durum söz konusu değil. Asgari ücret bin 603 lira, açlık sınırı bin 650 lira. Nasıl olacak bu iş. Toplumun da büyük bir kısmı asgari ücret ile hayatını kazanıyor, yaşam savaşı veriyor."
Büyümenin ancak tabana yayılırsa, tabana refah getirirse bir anlam ifade edebileceğini belirten Budak, "Büyümenin bir anlamı bu şartlarda olur. Sadece tüketim ile borç alarak büyümenin hiçbir anlamı yok. Kamu kesiminde ve özel kesimde tüketim artıyor. Bu ikisinin büyümeye yansıması yüksek oldu. Ancak bunun vatandaşa yansıması gerekiyor. Tüm toplumda sahaya yansıması gerekiyor. Bugün bakıyoruz sahada böyle bir şey yok. Bir dokun bin ah işit. Esnaf, çiftçi, memur, işçi hepsi borçlu " diye konuştu.
AKP iktidarının artık sahada olmadığını söyleyen Budak, "AKP billboardlarda var ama, vatandaşın arasında yok, çünkü tepki çok büyük" dedi.
"YAPILANDIRMA İNTERNETTEN KREDİ KARTIYLA ÖDENEBİLECEK"
Gelir İdaresi Başkanlığı, kamuya yönelik borçların yeniden yapılandırılması kapsamında, borcu olduğunu öğrenen vatandaşların başvurularını Ramazan Bayramı süresince de internetten almaya devam edecek.
Yapılandırılan borçların kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi de mümkün olacak. Kredi kartıyla ödemeler, "www.gib.gov.tr"de yer alan internet vergi dairesinden gerçekleştirilecek.
Kredi kartıyla ödeme yapıldığında, işlem tarihi itibarıyla borç ödenmiş olacak. Yapılandırmadan yararlanmak için ilk iki taksitin tam ve süresinde ödenmesi gerekecek. Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi halinde, yapılandırma hakkı kaybedilecek.
GİB'den edindiği bilgilere göre, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamındaki alacakların yapılandırılması için 31 Temmuz'a kadar süre tanındı.
Vatandaşlar, borçlarını peşin ödemeleri halinde çeşitli avantajlardan yararlanacak. Hesaplanan tutarın tamamının ilk taksit ödeme süresi olan 1 Ekim'e kadar ödenmesi halinde, katsayı uygulanmayacak. YİÜFE oranları üzerinden hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında indirim yapılacak. İdari para cezalarının da aslından yüzde 25 indirim gerçekleştirilecek.
Dileyen borçlular ise 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ödeme seçeneklerinden birini tercih edebilecek. İlk taksit 1 Ekim'e kadar, kalan taksitler ise takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenebilecek. Taksitle ödeme halinde, taksit sayısına göre borçlara katsayı uygulanacak.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/vatandasborcuborclaceviriyor195492h.htm
AKP'den 'Kadın hastaya kadın doktor' vaadi!204 izlenme
CHP’li Murat Bakan’dan, Yerlikaya’nın "729 bin Suriyelinin beyan ettiği adresinde olmadığını gördük" itirafına tepki: "Halktan gizlenen başka şeyler de var mı?"13 izlenme
AKP’yi destekleyen Sinan Oğan’ın Mersin’deki konuşmasını dinlemeye 48 kişi geldi29 izlenme
Alanlar boş kalınca, AKP vatandaşları '50 TL' karşılığında mitinge götürüyor !3560 izlenme
Kovulan Akit yazarının iddiası: Arınç büro çalışanı kadını hamile mi bıraktı?615 izlenme
Kömürün çuvalı bile tanıdığa gitti! 1.000.000 liraya satıldı24 izlenme
Kayseri'nin ardından Gaziantep'ten de benzer görüntüler geldi! AK Parti İl başkanlarından biri daha polise saldırdı30 izlenme
Naci Ağbal'ın toplantıda söyledikleri basına sızdı! "Kamuoyundan talep edilen bilgiler var, çalışmalar yaptırıyorum"97 izlenme
Düşen oylara çareyi böyle buldular! ''AKP ve MHP oy kaybediyor'' diyen yanacak
Ünlü ekonomist paylaştı! Bayram ikramiyesi, enflasyon kadar artmış olsaydı ne kadar olacaktı?
Sağlık çalışanlarının yüzde 70'inin çalıştığı sağlık kurumlarında birden fazla koronavirüs vakası var!
Tarkan'a saldırmanın dayanılmaz hafifliği: 'Geççek' iktidara yakın gazetecilerde panik yarattı!