Sayıştay, Ziraat Bankası'nın vergi cenneti olarak bilinen British Virgin Adaları'nda kurulan bir şirkete 2014 yılında 1 milyar 636 milyon 770 bin 735 dolar (Bugünkü kurlarla yaklaşık 12 milyar lira) kredi verdiğini, üstelik kredi taksitlerinin ödenmediğini rapor etti. Ziraat Bankası yönetimi krediyi Çukurova Grubu'na, Turkcell İletişim A.Ş.'deki dolaylı hissedarlığı münasebeti ile Türk ortaklığının devam edebilmesi amacıyla verdiklerini, bu sayede Turkcell'in çoğunluk hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'nda kaldığını açıkladı.
Sayıştay raporuna göre, British Virgin Adaları'nda kurulan ve ticari sır gerekçesiyle ismi açıklanmayan 69027035 müşteri numaralı firmaya ilk olarak 25 Temmuz 2014 tarihinde Ziraat Bankası Yönetim Kurulu kararıyla 1 milyar 650 milyon dolar tutarında kredi tahsis edildi. Bu tahsis kapsamında hemen 6 gün sonra 1 milyar 636 milyon 770 bin 735 dolarlık kredi firmaya aktarıldı.
HİÇ ÖDEMEDİ
Kredi 3 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli verildiği için 2017 yılı temmuz ayına kadar firmadan herhangi bir ödeme talep edilmedi. 2017 yılı temmuz ayında 3 yıllık ödemesiz dönem bitti. Ancak firma daha ilk taksit ödemesinde adeta patladı, borcunu ödemedi. Bunun üzerine ilk taksit bir yıl süreyle ertelendi. 31 Temmuz 2018 tarihine gelindiğinde firmanın ikinci taksitle birlikte ertelenen ilk taksitten oluşan toplam 288 milyon 644 bin dolarlık borcunu yatırması gerekiyordu. Ancak firma bu borcunu da ödemedi.
Ziraat Bankası firmadan 2018 yılında sadece 17.5 milyon TL'lik küçük bir tahsilat yapabildi. 31 Temmuz 2019'da 144 milyon 322 bin dolarlık 3'üncü taksitin ödeme günü geldi. Firma, diğerlerinde olduğu gibi 3'üncü taksit ödemesini de yapmadı. 4 Ağustos 2020'de 144 milyon 322 bin dolarlık 4'üncü taksitin ödemesi geldi. Sayıştay denetçisi, bu taksitin de ödenemeyeceğini rapor etti.

Sayıştay, krediye teminat olarak 1 milyar 636 milyon dolar değerinde hissenin rehin alındığını, firmanın kredi borcunu telekomünikasyon şirketinin temettü dağıtımı yoluyla ödeyeceğini tespit etti. Ancak Sayıştay, temettü gelirleri ve gelir beklentileriyle kredi geri ödeme planları arasında nakit akım uyumu olmadığı sonucuna vardı ve sadece temettü gelirleriyle devasa borcun ödenemeyeceğini, alacağın tahsil edilebilmesi için alternatif bulunması gerektiğini raporuna yazdı.
Raporda, 2019 yılı itibarıyla Ziraat Bankası'nın ikinci grup yakın izlemede takip ettiği riskli kredilerinin 4'te 1'inin tek başına bu firmaya ait olduğu belirtilirken, firmanın Aralık 2019 itibarıyla piyasaya 1.6 milyar dolar borcu göründüğü ve bu riskin 1 milyar 154 milyon dolarının tek başına Ziraat Bankası'na ait olduğu bilgisi verildi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/virginkredisiturkcellegitmis6203547/
İYİ Parti benzer bir olayı ikinci kez mi yaşıyor? Akşener'i AKP'liler ikna etmiş!24 izlenme
Sen misin rektörün kızını sınavda kazandırmayan? Rektör, kızı sınavı kazanamayınca ortalığı birbirine kattı!52 izlenme
AKP’li Daire Başkanı, rüşvet paralarını altın ve gayrimenkule yatırmış!38 izlenme
Enflasyon canavarı hortladı, AKP sürekli para basıyor! Darphane enflasyon canavarına yetişemedi, sınavsız işçi takviye edecek33 izlenme
'CHP FETÖ'nün devlete sızmasının alt yapısını hazırladı' diyen AKP'li Mahir Ünal'ı arşiv affetmedi !8810 izlenme
Mansur Yavaş'tan yeni müjde! Sosyal medya hesabından duyurdu38 izlenme
Hizbullah’tan İsrail’in askeri üssüne ‘İHA’ saldırısı! Ölü ve yaralılar var, İsrail Genelkurmay Başkanı öldü iddiası25 izlenme
Artan maliyetler sonrası İstanbul’da suya yüzde 15 zam geldi29 izlenme
AKP'li Üsküdar Belediyesi, Nakkaştepe’deki İSPARK arazisini satışa çıkarttı!
Bütün iş yerlerinin kirasına zam yapan AKP’li belediyeden, AKP’li vekilin iş yerine yüzde 65 indirim!
AKP'den EYT düzenlemesine ilişkin açıklama
Erdoğan'dan bir kasa balığı 1.7 milyon TL'ye satın alan işadamı "Öyle mi oldu. Ben ne aldığımın farkında değilim"