Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Eylül ayı Konut Satış İstatistikleri’nde yabancıya satışlarda Rusya vatandaşlarının ağırlığının artmaya devam ettiği görüldü.
İstatistiklere göre, Türkiye genelinde Eylül ayında 113 bin 402 konut satıldı. Eylül ayında ise Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 1196 konut satın alarak yabancıya yapılan satışlarda başı çekti.
Satılan konutlar içerisinde yabancıya yapılan satışın payı Eylül'de yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Diğer bir değişle ülke genelinde satılan yaklaşık her 20 konuttan biri yabancının eline geçti.
Eylül'de Antalya’da toplam 6 bin 78 konut satılırken bunun 1585’i yabancılara satıldı. İstanbul’da ise toplam satılan konut sayısı 19 bin 89 olurken bu şehirde 1795 konut yabancıya satıldı. Böylece Antalya’da yabancıya satılan konutun toplam içerisindeki payı yüzde 26, İstanbul’da ise yüzde 9,3 oldu.
Ayrıca 2022 yılının ilk 9 ayında satılan yaklaşık 1 milyon konuttan 50 bini yabancıya satıldı. Böylece ilk 9 ayda yabancıya satılan konutun genel içerisindeki payı yüzde 5 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın ortalaması yüzde 3,9 olarak gerçekleşmişti.
Eylül ayında ise Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 1196 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 592 konut ile İran, 433 konut ile Irak vatandaşları izledi. İstatistiklerde aylardır Rusya vatandaşlarının aldığı konut sayısının diğer ülkelerin vatandaşlarının aldığı konut sayısını katlaması dikkat çekti.
2022’nin ilk 9 ayında ise yabancıya toplam 50 bin 173 konut satılırken bu konutların 9 bin 311’i Ruslara satıldı. Rusları 6 bin 540 konutla İranlılar, 5 bin 255’le Iraklılar izledi.
2021’in tamamında Ruslara satılan toplam konut sayısı 5 bin 379 olmuştu. Yani 2022’nin yalnızca ilk 9 ayında Ruslara satılan konutlar önceki yılı neredeyse 2’ye katlamış oldu.
Rusların aldığı konut sayısında özellikle RusyaUkrayna savaşının ardından patlama yaşandı. 24 Şubat’ta savaşın başlamasının ardından Rusların aldığı konut sayısı Nisan ayından itibaren ikiye katlandı. Mart ayında 574 konut alan Ruslar Nisan'da 1152 konut aldı. Haziran ayında ise bu sayı rekor kırarak 1887’ye ulaştı.

Reuters'ta geçtiğimiz aylarda yer alan bir analizde, Ukrayna'nın işgali sonrası Rusya'ya getirilen yaptırımların ardından kişisel varlıkları için güvenli liman arayışına giren çok sayıda Rus vatandaşının, İstanbul ve Dubai'nin gayrimenkul piyasasına yöneldiği belirtilmişti.
Gayrimenkul sektöründe faaliyet yürüten uzmanlar uzun süredir yüksek seyreden konut piyasasına ilişkin değerlendirmelerde yabancıya satışların da etkili olduğunu belirtiyordu. Geçtiğimiz aylarda konut edinme yoluyla vatandaşlık alma limiti 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmişti.
Sözcü
Havalimanında bir şişe su 81, simit 203 lira!43 izlenme
Millete, 'alışacaksınız' diyen AKP'li Mücahit Birinci 5 bin TL'lik atkıyı kabul etti!41 izlenme
Vatandaşların 'pandemi' uyanıklığı: Test olmak için iş başvurusu!88 izlenme
Torpilde yeni dönem: İBB 500 zabıtayı 'sözlü mülakat'la alacak!253 izlenme
İBB teftişinde çarpıcı ayrıntı: "Heyet başkanı rahatsız oldu görevden ayrıldı"25 izlenme
Özel, İmamoğlu ve Yavaş’ı örnek gösterip belediye başkanlarını uyardı: "Ayrım yapmayın…"22 izlenme
Durdurulamayan kriz corona! İşte 115 ülkeye sıçrayan virüsle ilgili son rakamlar113 izlenme
Üniversiteliler kiralık ev bulamıyor! Boş daireler 2 bin TL'den başlıyor!27 izlenme
Türkiye şehitlerine ağlarken AKP'li belediye başkanı düğünde halay çekti, sosyal medyadan paylaştı!
Yoksulun enflasyonu 18 yılda yüzde 600’ü aştı!
Tehlike büyüyor, sayı her geçen gün azalıyor! Besicilerden hükümete uyarı
İzmit Belediyesi'nde işçilere rekor zam: Bakın kaç lira oldu