Home
13 Mart 2023 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Yaz gribi nedir? Belirtileri Nelerdir?

Grip hakkında en yaygın yanılgılardan biri, asla yaz aylarında görülmemesidir. Ancak özellikle yaz aylarında çeşitli bakteri ve virüslerin neden olduğu bir grip hastalığı vardır. 

Yaz gribi olarak bilinen bu viral enfeksiyon, sıcaklar nedeniyle daha dayanılmaz hale geliyor. Yüksek ateş, gözlerde sulanma ve burun akıntısı ile başlayan hastalık, yerini şiddetli baş ağrılarına ve ishale bırakır. Yaz gribi nedir? Yaz gribinden korunmanın yolları

Sıcak havanın gribe neden olan bakterilere karşı koruyucu bir kalkan görevi gördüğü düşünülmektedir. Ancak yaz aylarında bazı dış etkenlere bağlı olarak grip ortaya çıkar. Halk arasında yaz gribi olarak bilinen hastalığa bilimsel olarak lejyoner hastalığı veya klima hastalığı denir. 

Lejyoner hastalığı; Ateş, halsizlik, kas ağrısı ve öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkar. Kış gribine benzer özellikleri paylaşmasına rağmen, hastalığın neden olduğu bakteriler tamamen farklıdır. Örneğin yaz gribine neden olan bakteriler havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde yaşar ve çoğalır. 

İnsan bağışıklık sistemini kolonize eden havadaki bakteriler zamanla hastalığa neden olur. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Doç. doktor Hasan Demirhan, Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a yaz gribinin garip tarafını şöyle anlattı:

YAZ GRİBİNİ ÖNLEMENİN YOLLARI

Yaz aylarında gün içerisinde her saat başı bir bardak su içilmelidir,

Klima derecesi 2223 civarında olmalıdır,

Klima fanları odaya değil tavana sabitlenmeli,

Hem cam hem de klima açıkken yatmayın,

Klima filtreleri üç günde bir yıkanmalıdır,

Ayrıca klimanın bakımı da ihmal edilmemelidir.

Ağır fiziksel aktivitelerden kaçının. Aşırı terleme yaz gribine de davetiye çıkarıyor.

YAZ GRİBİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yaz gribi tedavisinde kış aylarında grip için kullanılan ilaçlar kullanılmamalı ve kulaktan dolma tavsiyeler uygulanmamalıdır. Bu hastalık ile KBB doktoru muayene edilmelidir. Ayrıca yaz meyvesi olan kiraz, kavun ve karpuz da bolca tüketilerek vücuttaki sıvı miktarı dengelenmelidir. 

Akşamları nane ve salatalık ile Ayran tüketerek yatmalısınız. Ayran vücudun ısı dengesini korur ve hızlı terlemeyi engeller. Bağışıklığı güçlendirir. Sinir hücrelerinin çalışmasını sağlar.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kısıtlama kalkmazsa, 30 bin ton soğan çürüyecek! Turhan Çömez 'Sinan Ateş'in otopsi raporunu inceledim...' Bir şehirde daha Şarbon alarmı! SPK’den Demirören’e 264 milyonluk kur muafiyeti!