Türkiye’de artan enflasyon, başta vatandaşın gündelik ekonomisini etkilerken kira fiyatlarındaki olağan dışı artış, üniversite öğrencileri için barınma sorununu da beraberinde getirmişti. ‘Barınamıyoruz’ diyen gençler, Türkiye’nin dört bir yanında eylem yapmış, hükümetten, ‘Yurtlar yeterli, kapasiteleri arttırdık’ açıklaması gelmişti.
Fakat Milli Eğitim Bakanlığı’nın istatistik raporları incelendiğinde, 2021 yılında devlet yurtlarının sayılarının azaldığı, vakıf ve derneklerin yurtlarının ise kapasite arttırdığı anlaşıldı.
halktv.com.tr, başta üniversite öğrencilerin yaşadıkları olmak üzere İstanbul’da barınma krizini istatistikler, koşullar ve talepler üzerinden daha önce haberleştirmiş, yaşanan mağduriyeti gündeme getirmişti.
Üniversite öğrencileri, Türkiye’nin çoğu kentinde yurt kapasitelerinin yetersizliğinden yakınırken, çoğu yaşanamayacak düzeyde olan konutlar için fahiş fiyatlar talep ediliyor olmasına tepkili.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı verilerine göre ise 2020’de 703 bin 175 olan yurt kapasitesi, 2021 yılında 695 bin 834’e düşmüş.
Derneklere bağlı yurtlar ise 2 bin 701 olan sayısını, bir yılda 2 bin 894’e çıkarmış. Fakat MEB tarafından hazırlanan rapora göre, derneklerin artan yurt sayısı, yurtta kalan öğrenci sayılarına yansımamış.
Yani MEB’e göre, geçen yıl 2 bin 701 dernek yurdunda kalan 73 bin 488 kişi, bu yıl yurt sayısı artmasına rağmen 38 bin 927’ye düşmüş.
Raporda, dernek yurtlarında kalan öğrencilerin bir yıl içerisinde yüzde 48 oranında düşmüş olması ise açıklanmadı.
Öte yandan MEB’in yıllık KYK yurdu istatistiklerinde de hükümet kanadından yapılan ‘Kapasiteyi arttırdık’ açıklamalarını desteklemeyen veriler mevcut.
2020’de 793 olan KYK yurdu sayısı, 2021’de 773’e düşmüş. Yani 20 KYK yurdu, barınma krizinin ana gündem olduğu dönemde kapatılmış.
halktv.com.tr